Forumet - Extremt långvarig hosta?

Extremt långvarig hosta?

1049 0 12
Min mamma har haft en ganska äcklig, ganska slemmig hosta i hur länge som helst. Vet inte exakt hur länge, men minst tre år iaf. Hon rökte förr i tiden, fick lunginflammation för sju(?) år sen, och nu röker hon bara när jag inte ser (inte så ofta alltså).
Jag har blivit ganska orolig på sistone och hon vägrar gå till läkare och skyller typ på förkylning. Någon som har nån idé om vad det kan vara och om det är farligt?

Spana också in:

Kan bero på många saker; astma, KOL, rökhosta, en ihållande förkylning och så vidare. Men be henne kolla upp det, det kan ju vara något riktigt allvarligt såsom lungcancer. Och även om det inte är något allvarligt vore det säkert jätteskönt både för henne och alla i hennes närhet om hon skulle få rätt behandling och slutade hosta.

loom:

Min styvfar har rökt i hundra år och han har ingen hosta alls!


Det är olika för alla. Vissa får det, andra inte.
loom:

Någon som har nån idé om vad det kan vara och om det är farligt?


Först och främst - be henne kolla upp det och det bums!

I "bästa" fall är det en enveten förkylning, i det mindre bra fallet någon form av astma och/eller bronkit och i värsta fall kan det röra sig om (begynnande) KOL eller lungcancer. TBC är ovanligt att människor blir smittade av i Sverige, men den möjligheten finns också (även om det inte är särskilt troligt).

loom:

Men hon har ju nästan lagt av


Det där argumentet håller dåligt, eftersom risken att utveckla bl. a. KOL inte beror på när man slutade röka utan hur många cigaretter man rökt totalt. Det spelar alltså ingen roll om du rökt dina x antal cigaretter inom loppet av ett år eller av femtio, så länge du rökt tillräckligt många riskerar du att drabbas. Vad beträffar KOL är det också så att den hos män uteslutande uppkommer hos individer som rökt, men hos kvinnor etiologin inte lika självklar, eftersom många kvinnliga KOL-patienter fått sjukdomen utan att ha tagit ett endaste bloss. Därför tror man att det hos kvinnor kan ligga något genetiskt eller autoimmunt bakom sjukdomen.

Men, det är jätteviktigt att din mamma kollar upp sin hosta. Jätteviktigt!!!
loom:

Ja men eller hur? Give and take.


Tala om för henne att du är orolig för hennes hälsa, att du skulle må bättre om hon kollade upp det, bara för att vara på den säkra sidan. Erbjud henne ditt stöd, t.ex. att du följer med henne till läkaren och så.

Att deala är bra och får du iväg henne till vårdcentralen på det viset är det guld vrt, så länge hon kommer dit! Om - jag säger om, för det är inte alls säkert att hon har någon allvarligare åkomma - det nu skulle vara så att din mamma drabbats av något värre än en enveten förkylning, finns god hjälp att få och ju tidigare den sätts in, desto större är chanserna att hon ska må bra länge, länge framöver.