Forumet - Extremt ljudkänslig

Extremt ljudkänslig

2211 0 23
Hej alla.

Jag har ett problem och det är att jag är extremt ljudkänslig. Känns lite pinsamt att publicera detta bredvid alla folk som skriver om självmord och liknande, men detta är ett problem som förstör mitt liv.

Det började med att jag hade svårt att somna när mina föräldrar satt vid datorn på kvällen. Detta var för några år sedan. Ljudet när de tryckte på tangenterna gjorde mig stressad. Jag grät mig till sömns flera veckor, kanske månader. Men sedan berättade jag om problemet för mina föräldrar och vi kom överens om att öronproppar kanske var en bra idé. Sedan sov jag lugnt.

Bara det att nu har det expanderat. Jag klarar inte av det ljudet på dagarna heller. Inte heller klarar jag av när folk skalar potatis, klockor som tickar, närmånga personer pratar samtidigt, folk som äter, människor som andas högt, osv.

Jag började därför spela musik väldigt högt, men jag fick ont i öronen av detta, så jag började använda öronproppar på dagarna också. Nu är det så illa att jag knappt kan vara i samma rum som min familj. När jag kommer hem från skolan stänger jag in mig i mitt rum med musik, öronproppar och ändå blir jag jättestressad. Jag förstör inte bara för mig, utan för hela familjen.

Snälla hjälp mig. Jag mår riktigt dåligt av detta, och gråter varje dag. Vad ska jag göra?
(Ps. Jag har inte tinnitus eller ngt, det är inte så att det gör ont. Jag blir bara stressad och irriterad.) [cry]

Spana också in:

Gå till läkaren så kan du remitteras till passande mottagning.
Ditt problem räknas antagligen som en slags perceptionsstörning. Det kan hända att psykiatrin är det mest passande ställe för att ta hand om dig, men det kanske finns specialister på just ljudöverkänslighet på andra mottagningar.
Du är inte den enda som är drabbad. Det borde finnas terapi för problemet.
anonymsombaraden:

Nää, det är rätt jobbigt... Jag var liksom social innan. Umgicks jättemycket med min familj. Jag var en såndär som kunde umgås med familjen lika gärna som med kompisar. Men nu stör jag mig bara på dem,även fast de gör sitt bästa för att undvika störande ljud.


Det är farbror doktorn som gäller, bara å bita ihop [y]
Först tänkte jag något inom autismspektrumstörning, för där är det vanligt med sensorisk överäsnlighet. Det kan vara både att vara extremt ljudkänslig lr tex känslig mot lappar, sömmar i kläder, olika saker för olika personer. Svårigheter att sortera sinnesintryck, tex flera som pratar samtidigt, en radio som går i bakgrunden, skilja ut tal från bakgrundsljud. Men sedan läste jag detta
anonymsombaraden:

Umgicks jättemycket med min familj. Jag var en såndär som kunde umgås med familjen lika gärna som med kompisar. Men nu stör jag mig bara på dem


och då kom jag och tänka på en jag känner som blev utbränd, och hon började att gå med solglasögon och öronproppar hemma i lägenheten och tålde plötsligt ingenting.

Om du ha svårt att prata, kan du ju skriva en lapp och ta med och visa.

Är själv ljudöverkänslig, fast inte sådär mkt, mer på ett knasigt sätt. Tex om någon pratar i samma rum som en tickande klocka hör jag Hej vad TICK har du TICK gjort ida TICK. Brukar tappa bort mej ganska snabbt i vad som sägs.