Forumet - Färre unga startar eget

Färre unga startar eget

6065 1 28
I åldern 18-25 minskade antalet som registrerade eget företag med 8% ifrån 2014 till 2015. Bland gymnasieelever som startade UF-företag i Norrtälje var det en minskning med 33%. Trenden ser liknande ut i olika delar av landet.

– Att starta företag är både en möjlighet att förverkliga sina drömmar och att skapa sitt eget jobb. Därför är det oroväckande att färre unga vågar ta steget. Sverige behöver företagare i alla åldrar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Anledningar till att man inte startar eget kan vara att det finns få naturliga mötesplatser för studenter, företag, entreprenörer och finansiärer. Det behövs modern teknik för att förenkla företagandet. Rörande UF-företag så är det främst ekonomi- och handelsprogram på gymnasiet som har möjligheten till att starta det. Flera program skulle ha nytta av att ha det som en del i undervisningen.

Undrar hur det ser ut för er, har ni varit sugna på att starta eget eller kanske redan har eget företag?

Är/har du varit intresserad av att starta eget?

Senast ändrad 29 Feb 2016, 13:51 av Lounge

Lounge: Ja, men har inte gjort det därför att...
För att företagande inte är något som introducerats för mig. Jag gick media, UF-företag ingick inte i det. I min uppväxt var det ingen som företagade i min nära familj.

Har en kreativ ådra, tagit åtminstone en idé och tjänat lite pengar på det. Men tycker fortfarande allt är svårt.. Hur gör man när man startar upp något? F-skattesedel, va? Såg på universitetet någon gång att de hade en mötesplats för folk med ideér om företag, men min idé, var den löjlig? Därför gick jag inte dit. 

Spana också in:


Lounge: Ja, men har inte gjort det därför att...
Jag har planer på att starta eget mycket kanske beroende på att pappa är egen företagare. Idéer har jag många. Men främst är det två problem som stoppar mig.

Skatterna är för höga.

Hela pappersapparaten dels för att få igång ett företag och inte minst för att tillfredställa främst skattemyndigheterna när företaget är verksamt är så där fruktansvärt oerhört betungande. Just hela den byråkratiska pappersexersisen är för mig ett avskräckande faktum. Ser bara på pappa som får lägga lika mycket tid till att driva själva företaget för att ge vinst i företaget som han måste lägga på allt jävla pappersarbete för att tillfredställa myndigheterna

Så tv får jag vara löntagare några år till.