Forumet - Falklandsöarna

Falklandsöarna

2432 0 28
Falklandsöarna är en grupp öar utanför den sydamerikanska kontinentens sydliga spets. Innan 1833 var öarna inte direkt lagda under anspråk av någon stat och innan 1800-talet hade öarna ingen befolkning alls. Då och då kunde eldsländska stammar besöka öarna för att jaga men inget tyder på att de stannade någon längre tid åt gången.

År 1833 lades öarna under brittisk suveränitet. Efter 1960-talet började argentinare lägga anspråk på öarna i officiell retorik.

Fram emot 1982 invaderades öarna av styrkor från Argentina och la öarna under effektiv argentinsk ockupation under en kortare tid. Britterna kom ("The Empire strikes back" som en vanlig tidningsrubrik i engelsktalande länder lydde) och kastade ut argentinarna i ett, tyvärr, blodigt krig.

Lika många människor som det bor på Falklandsöarna dog. Både brittiska soldater och argentinska soldater stupade. I dag finns det militärkyrkogårdar på öarna för både britter och argentinare.

Argentina hävdar att öarna är argentinska sen 1833 som ockuperats av Storbritannien.

Storbritannien hävdade från början att de minsann var där först och därför tillhör öarna dem. Sedankriget 1982 har retoriken mjuknat och den brittiska regeringen har samma retorik som den falkländska regeringen.

Falklandsöarnas regering hävdar att det är öborna, som ett folk, som har rätt att styra över öarna, öarnas framtid och lag, rätt och jurisdiktion ligger till öarna.

Dock lyssnar FN väldigt sällan på öborna. I praktiken handlar det om bråk mellan Storbritannien och Argentina som inte riktigt tar hänsyn till öborna.

Men men... jag kanske är lite biased här, men vore kul att höra vad ni tycker!

Spana också in:

acadi:

Ön tillhör helt klart Argentina. Jag förstår inte hur den kan tillhöra ett land på andra sidan jorden.


Jag ser ärligt talat inte hur Argentina kan lägga anspråk på öarna ur ett legitimt perspektiv. Visst, irridentism funkar ("ön ligger nära oss, borde tillhöra oss"). Faktum är att innan öarna befolkades sisådär 180 år sedan var öarna obebodda.

Den civila befolkningen, alltså den ickemilitära befolkningen, är och har alltid varit till en gigantisk majoritet ickeargentinsk. Att Argentina senare med våld ockuperade öarna och påbörjade, under ockupationen, en argentinisering av öarna hjälpte inte befolkningens sympatier för att argentinskt styre över sitt hemland skulle vara bra.

Argentiniseringen gick ut på att:

1. tvinga alla att köra på höger sida på vägarna (inte vänster)

2. Byta namn på huvudstaden (Stanley) till Puerto Argentino ("Argentinska hamnen").

3. Argentinsk militär tog över civila radiostationer och spelade argentinska militärmarscher.

4. Den argentinsk-insatte polismyndigheten bröt sig in i öbornas hus, genomförde husrannsakan, utomrättsliga arrester av öbor...

Visst, den argentinska ockupationen kanske var, i argentinsk lag, rättslig, men den fick verkligen inget genomslag för falkländarna.

acadi:

Det är lika dumt som att Irak tillhör USA


Skillnaden är väl att Irak är ett eget land som ockuperades genom krig av USA. Falklandsöarna har aldrig haft en civil argentinsk myndighet utan de enda civila myndigheterna på öarna har alltid varit brittiska och inhemska.

acadi:

Det är en kvarvarande spillra av Englands kolonialtid som måste upphöra.


Jag håller nog inte med här. Skillnaden från när Storbritannien koloniserade Afrika, Asien, Nordamerika och Oceanien var att länderna de kuvade hade sedan tidigare en befolkning och därmed egna traditioner, språk, kulturer, rättssystem och så vidare. Falklandsöarna var ett ingenmansland när den första människan i modern tid satte sin fot där. Att det handlar om kolonisering håller jag inte riktigt med, om vi nu definierar kolonisering med att underkuva en inhemsk befolkning.

Snarare tycker jag att argentinsk retorik ämnar att Argentina ska kolonisera öarna och att den falkländska befolkningen ska införlivas i det argentinska samhället.

Falklandsöarna är ett demokratiskt samhälle. Det må vara litet i befolkning men till ytan är det större än bland annat Gambia, Jamaica, Libanon och Cypern.

Falklandsöarna har en skriven grundlag, en lagstiftande församling på 11 medlemmar (1 talman, regeringschefen, finansministern och resten direktvalda medlemmar). Valdeltagandet på Falklandsöarna är högt (77%) och inger dess styre demokratiskt mandat och legitimitet.

Falkländarna hävdar att de utgör ett eget folk med en egen kultur, egna seder och eget rättsystem. De hävdar att de, i enlighet med FN-stadgan och annan internationell rätt, har suverän rätt till självbestämmande. De hävdar att Storbritannien, för nuvarande, är den makt som kan skydda folkets rättigheter (både kollektiva och individuella) och respektera dess särart på ett mycket bättre sätt än under en eventuell argentinsk myndighet.

Argentina hävdar dock att folket på Falklandsöarna är "inplanterade" och är som israeliska bostättare på Västbanken -- olagliga och rättsvidriga. Fast än den absoluta majoriteten av Falklandsöarnas befolkning är född på öarna och en vidare stor del av befolkningen är född av falkländska föräldrar.

Tja... Om Argentina vill få öarna borde Argentina prata med öborna och locka dem till att gilla dess suveränitet. Borde det inte vara en fråga om demokratisk legitimitet? Har inte falkländarna rätt att styra sina öden?
Inte är det Argentina i varje fall. Det var den Argentinska militärjuntan som hade ett intresse av att rikta fokus bort från de sociala frågorna och kände då att en militär bedrift låg nära till hands för att kunna säkerställa sin makt. Men det ledde till ett katastrofalt nederlaget som kom sänkte regimen istället.
Rödingajäveln:

Såklart tillhör öarna de som bor på dem och inte de som på 1800.talet fick för sig att de ville ha dem.


Falklandsöarna var obebodda innan britterna bebodde sig på ön. Därav brittisk grund då de första öborna var britter.

Falklandsöarna har även alltid, internationellt, setts som brittiskt territorium just därför.

Vilka som får för sig att vilja ha dem - i sammanhanget så som du skriver - är enbart argentina.
zIGGE:

Falklandsöarna var obebodda innan britterna bebodde sig på ön. Därav brittisk grund då de första öborna var britter.

Falklandsöarna har även alltid, internationellt, setts som brittiskt territorium just därför.

Vilka som får för sig att vilja ha dem - i sammanhanget så som du skriver - är enbart argentina.


Det bor människor på ön, dessa människor borde bestämma över ön. Det är ju den enda rimliga åsikten i sammanhanget. Om aliens landade på jorden innan vi människor upprättat stater som claimat något område, skulle då deras stat ha rätt till jorden för att de råkade vara här först? [zzz]
Rödingajäveln:

Om aliens landade på jorden innan vi människor upprättat stater som claimat något område, skulle då deras stat ha rätt till jorden för att de råkade vara här först?


Är du dum eller blind? Läs vad jag skrev. Invånarna på falklandsöarna är britter. Det har ingenting med att göra ifall det var några aliens eller jävla indiantribe från nord amerika där innan dom bosatte sig.

Och självklart skulle jorden tillhöra dessa påhittade aliens du snackar om ifall de fortfarande var kvar på jorden och levde.