Forumet - Fantasilös vegetarisk mat

Fantasilös vegetarisk mat

172 0 12
Kollar man i ICA:s senaste nummer av Buffé så har de massa recept för kalas. Sedan står det även i en liten ruta hur man kan göra en vegetarisk variant av samtliga recept. Gemensamt för alla är att man bara ska byta ut det som annars var i emot quornfilé. Ständigt denna jävla quorn.

Jag blir så irriterad på alla talanglösa personer som försöker ge sig på att laga vegetarisk mat. För det första är inte ens qourn vegetariskt (innehåller ägg). Det är tamejfan ingen konst att laga vegetarisk mat om man nu ändå får använda mejeri- och äggprodukter.

Alla dessa jävla meningslösa "vegetariska" kokböcker med helt efterblivna recept på nån trist gryta eller grönsakspaj späckat med ost, mjölk och ägg. Fattar inte vad meningen är med sånna böcker?

Ni som bara lagar sån här trist mat som jag talar om, lär er laga RIKTIGT vegetarisk mat utan massa halvfabrikat och mjölk och ägg.
Raubtier:

Är ju skillnad på vegetariskt och veganskt..?


Vegetarisk mat ska inte innehålla några animaliska ingredienser, problemet är bara att ordet har förlorat sin ursprungliga betydelse. Numera tar alla för givet att du även äter ost, mjölk, ägg och till och med i vissa fall fisk och kyckling som vegetarian. Produkter marknadsförs som vegetariska när de i själva verket innehåller animaliska ingredienser.
sexig_matilda:

problemet är bara att ordet har förlorat sin ursprungliga betydelse


"Begreppet vegetarian myntades 1847 på ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i Ramsgate i England, och var en kombination av latinets vegetus, som betyder "livfull, aktiv, energisk", och det engelska ordet vegetable (grönsak). På mötet definierades en vegetarian som en person som inte äter någon typ av kött."

Handlar bara om köttet, inte övriga animaliska produkter.

Spana också in:

Raubtier:

Handlar bara om köttet, inte övriga animaliska produkter.


Det råder det delade meningar om. För övrigt är det förbjudet att marknadsföra produkter som vegetariska om de innehåller någon typ av animalisk ingrediens. Men, men, det var inte riktigt det jag ville diskutera.

Jag irriterar mig mer på att folk är så dåliga på att laga vegetarisk mat, och att alla kokböcker är så snarlika och dåliga.
sexig_matilda:

Jag irriterar mig mer på att folk är så dåliga på att laga vegetarisk mat, och att alla kokböcker är så snarlika och dåliga.


Det kan jag hålla med om, jag äter själv kött men har smakat vegetarisk och vegansk mat, och den kan stundvis vara oerhört tråkig.
sexig_matilda:

sin ursprungliga betydelse.


De som myntade ordet var Vegetarian Society, som är (iaf numera) en lakto-ovo-vegetariansk gruppering.
http://www.etymonline.com/index.php?term=vegetarian
http://www.vegsoc.org/cordonvert/recipes/dayplan/egg21-22.html
Så "dess ursprungliga betydelse" är lakto-ovo-vegetarianism.

Och sluta ha sån taskig attityd. Det finns inget behov av att bli irriterad eller kalla andra människor "talanglösa". Om du nu är så mycket bättre på att laga vegansk mat - kul för dig! Laga gärna något åt oss alla till nästa UM-träff, men låt inte nedsättande mot folk som inte delar din smak. Somliga av oss gillar quorn och finner det inte det minsta tråkigt, och den allmänt etablerade innebörden av ordet "vegetarisk" är att den saknar kött.

Själv kan jag också tröttna på quorn lite då och då, och generellt föredrar jag bön/linsgrytor och sushi och dylikt. Eller fyllda paprikor. Eller risotto... Ja visst finns det mycket god vegetarisk mat, absolut, men det betyder inte att quorn automatiskt är trist för alla eller att alla som väljer att laga mat med det är talanglösa - långt ifrån. Jag är rätt bra på att laga mat (tror jag själv iaf, och ingen brukar klaga) och jag använder ändå quorn ibland.
sexig_matilda:

Jag irriterar mig mer på att folk är så dåliga på att laga vegetarisk mat, och att alla kokböcker är så snarlika och dåliga.


Då har du nog inte kollat många kokböcker. Jag har tillgång till tre vegetariska kokböcker och alla är väldigt olika i upplägg och recept. En jag tror du skulle gilla är "medveten mat" av Richard Jändel och Göran Söderqvist. Den är helt vegansk och tar även ett miljö- och etikperspektiv på det hela, med råd om hur man lagar miljösmart mat. Mycket mat är väldigt grundläggande och stabil, mycket rotfrukter och baljväxter, och inget quorn så långt ögat kan nå.