Forumet - Fattigdom - argument HJÄLP!!!!!!

Fattigdom - argument HJÄLP!!!!!!

9319 0 50
Okej jag ska ha ett "muntligt prov". Detta sker i grupper, ca 5-7 st per grupp. Det vi ska diskutera , argumentera mm om är fattigdom. Vi ska prata om orsaker till fattigdom , konsekvenser av orsakerna , och åtgärder. Samt jämförelser.

Det jag vill är att få så många argument som möjligt utav er. Diskutera detta med varandra och ge min argument och jämförelser. Jag vill ha argument som får eleverna att bli tysta. Dom ska inte kunna kontra tillbaka så starka argument vill ja ha.

Jag kan försöka inleda en diskution här :

Tropiska länder kan inte odla och producera lika mycket som andra länder. Vad är konsekvensen utav detta och vad finns det för åtgärder?

Spana också in:

Här är ett exempel.

Fiskare från västvärlden vill alla ha stor fångst så de får mycket pengar, men alla kan inte fiska i samma vatten så vissa köper licenser för att få fiska i t.ex Afrikas vatten. De flesta storfiskare använder sig utav trålar, som skrapar bottnen och tar med allt i dess väg. Om de får för mycket fisk så slänger de tillbaka den i vattnet. Det spelar ingen roll att fisken redan är död och skulle komma till bättre användning åt andra fattigare människor, de slänger i den ändå, för de har bara tillåtelse att fiska en viss mängd.

Detta leder till att människorna som försörjer sig på fisket inte får tillräckligt med fisk för att kunna köpa mat. De får inte ens upp någon fisk så de kan äta. För att mätta sina familjer blir många tvungna att lämna sina familjer för att resa ut i Europa och skaffa ett jobb. Alla överlever inte resan, då de åker långt över havet i små båtar med liten packning.

Den här informationen är tagen från en dokumentär om fiske, jag tror den finns på SVTplay om du vill ha mer information.
Tja, du kan ju till exempel ta upp mikrolån.

Kort version: fattiga lånar mycket små summor pengar som används för att starta upp en egen verksamhet. Populärt särskilt bland kvinnor är att exempelvis köpa en vagn och sälja egenproducerade produkter (smycken, mat, praktiska saker osv). Mikrolån uppmuntrar till självförsörjning (ett arbete), och självförsörjning lägger i sin tur grunden för minskad fattigdom, sett både till individnivå och i det långa loppet nationell nivå.

Här är en länk som ger dig mer kött på benen:

Mikrolånen har varit framgångsrika i några av världens fattigaste länder. I Etiopien, ett land präglat av jordbruk, har mikrolånen skapat nya möjligheter.
Pickaboo:

Tja, du kan ju till exempel ta upp mikrolån.


Såg en dokumentär för något år sedan där de visade att mikrolånen inte var den fantastiska lösningen som de är i teorin. Man lånar ut till lite vem som helst, även bönder som inte lyckas få igång någon vettig business. Dessa kan inte betala tillbaka vilket gör att de inte bara är fattiga utan också rejält skuldsatta. Minns tyvärr ej vad det var för dokumentär så det är möjligt att den var rejält vinklad.

Men visst, i teorin är det väldigt bra och får man bara ordning på det kommer det säkerligen kunna hjälpa till att minska fattigdomen
Sveriges historia är liksom många andra länders kantad av maktkamper, oroligheter, orättvisor, förföljelser och krig. Vägen till det Sverige vi har i dag har varit lång och hård.

Därför är det självklart att försvara det vi har uppnått. Och vi ser det som lika självklart att stödja andra länder som befinner sig i svåra tider. Ingenting är givet. Men allting vi tror på är värt att försvara.

Det finns mycket värt att slåss för.
http://pugillaria.wordpress.com/2010/01/28/vilka-ar-orsakerna-till-fattigdom/
Horrorshow:

Såg en dokumentär för något år sedan där de visade att mikrolånen inte var den fantastiska lösningen som de är i teorin.


Muhammed Yunus som har arbetat för detta väldigt länge fick dock fredspriset 2006. Inte av Barack-Obama-skäl, utan för att det faktiskt gett väldigt bra resultat och hjälpt väldigt många människor. Men självklart, det finns nackdelar och mindre lyckade fall.
HakiM:

Tropiska länder kan inte odla och producera lika mycket som andra länder. Vad är konsekvensen utav detta och vad finns det för åtgärder?


Har inget för mig så jag kan lika gärna ge min bild av det...

Först och främst: vi har skänkt 10 000-tals miljarder kronor till u-länder. Ingen direkt förändring har skett, även om det hjälper till lokalt här och var. Förändringen måste komma inifrån landet. Jag tänker på självförsörjning. Åtgärder som uppmuntrar till självförsörjning inom landet är därför bra och minskar fattigdomen. Det händer idag massvis av länder; Kina, Chile, Baltikum och är en fortsatt pågående process för hela västvärlden.

Tropiska länder kan till att börja med definitivt odla och producera lika mycket som andra länder. Mauritius är till exempel ett tropiskt land som får stora exportinkomster från bland annat blommor. Detta kommer sig av att ett land, område eller företag specialiserar sig där det har komparativa fördelar och därför kan producera större värde än hos andra. USA köper blommorna från Mauritius för att Mauritius erbjuder något USA inte själv kan erbjuda lika bra; antingen för att de saknar blommorna eller för att de är för dyra att producera. Komparativa fördelar.

Problemet idag är att många länder, bland annat i Afrika, agerar med slutna ekonomier där handel med omvärlden sker i en väldigt liten utsträckning. Det finns en massa forskning och världsindex som visar att länder som har liberaliserat sin ekonomi mot omvärlden blir friare, rikare, får ta del av mer välstånd, lever längre, är friskare osv. Om någon får för sig att invända kan du lugnt hänvisa till den studie som Harvardekonomerna Jeffrey Sachs och Andrew Warner gjorde mellan 1970 och 1990 (i Sachs & Warner 1995). De granskade 117 länder och fann ett tydligt samband mellan frihandel och tillväxt. Tillväxt leder precis de positiva sakerna jag radade upp ovan. Frihandel är därför ett viktigt medel för att bekämpa fattigdom.

I mer detalj innebär det positiva med handel att det leder till en ständig strävan efter förbättrad produktion, eftersom den utländska konkurrensen tvingar företag att vara så bra som möjligt; det ger konsumenter frihet att välja varor och tjänster från den handlare som uppfyller deras önskade behov. Det gör att mer resurser används till produktion, att fler investeringar görs, att nya metoder tas fram (sjukvård är ett bra tips att ta upp) och att nya uppfinningar och produkter ser dagens ljus. Detta leder till arbete -> självförsörjning -> tillväxt -> minskad fattigdom -> en befolkning som mår bättre.

Det är ingen slump att antalet fattiga minskar med 70 000 per dag, mer än någon annan tid under vår mänskliga historia. Sedan 1900-talet har västvärlden blivit 19 gånger rikare, Asien 6 gånger rikare och Afrika 3 gånger rikare. Allt tack vare globalisering och handel. Åtgärderna mot fattigdom är därför att plocka bort handelshinder (genom att minska tullar, institutioner, politisk klåfingrighet, öppna upp ekonomier osv) och istället främja handeln mellan länder. Det är lättare sagt än gjort, men det är en viktig del av lösningen.
Im not a lemon:

Kan videoblogga o länka till dig, för det är något jag verkligen vill göra. Bodde i ett Buddhistkloster i somras o håller just nu på att samla ihop pengar till att bygga en skola i afrika. Vill åka dit och lära ut engelska och andra ämnen.


Varför då, om de redan är så lyckliga+
Du menar säkert väl men det lät lite fel.