Forumet - Feminism, endast för tjejer?

Feminism, endast för tjejer?

731 0 204
Ur mitt resonemang är feminism endast för tjejer.

Det är en rörelse som är till för att stärka tjejers position men har inget med jämställdhet att göra.

Detta fick mig att tänka:

FreeWay89:

Greger_EFG: I praktiken handlar det om att tjejer vill ha mer makt.
Jämställdhet är en sidosak.
Det fattar inte de flesta killar.


FreeWay89:

Ja definitivt.
Inte så att de vill att 50/50 sopgubbar ska vara kvinnor.


Precis, så killar som joinar rörelsen och tror att de gör det bättre för ALLA.

Är dumma i huvudet.

Spana också in:

Nej, alla tjänar på feminismen då målet är att bryta könsrollerna. Det skulle män också tjäna på eftersom resultatet blir att alla är fria att forma sina liv så som de vill, inte efter vilket kön de råkar vara födda i. Finns ju jättemånga manliga feminister, förstår inte riktigt hur ni resonerar :S

Dessutom kan jag inte förstå hur någon kan vara så självisk att de inte vill att män och kvinnor ska ses som jämlika :S
bourgeoisie:

Dessutom kan jag inte förstå hur någon kan vara så självisk att de inte vill att män och kvinnor ska ses som jämlika :S


Det är ingen som har påstått det. Som du kanske har märkt så är de flesta här helt överens om jämställdhet, alltså att du ska ha samma möjlighet oavsätt vilket kön och annat det handlar om.
Dock är det feminismen som förstört allting med att tro att allt blir jämställt om det blir exakt 50/50 i allt.
De enda de gör är att framställa kvinnor som offer som inte klarar något själva alltså måste dessa kvinnor kvoteras in där de egentligen inte hör hemma.

Kvinnor och män är olika och det är mer än bara socialt. Det går inte att tvinga på dessa sjuka regler på människor.

kebu12:

fattar inte det där med lika lön för lika arbete


Jag läste ett underbart inlägg på ett annat forum som jag sparat då jag vet att detta skulle komma upp igen. Så det är alltså inte jag som har skrivit det.


Det finns EN som kan värdera arbeten totalt rättvist: arbetsmarknaden. Eftersom arbetsmarknaden precis som alla andra marknader styrs av tillgång och efterfrågan, så har varenda anställd precis rättvist mycket betalt. Har man för lite, så byter man arbetsgivare till en som betalar bättre för samma jobb. Har man för mycket så blir man arbetslös eller får sänka sina lönekrav. 100% rättvisa råder. Värderingen är i stort sett ofelbar. Det är därför hovslagare och verktygsmakare har så höga löner - arbetsgivarna slåss om dem.


Frågan är alltså - varför väljer kvinnor att jobba på ställen där arbetsgivaren inte betalar bättre?

För att kunna jämföra löner mellan kvinnor och män måste man väga in alla tänkbara parametrar. Här är några förklaringar till varför kvinnor har lägre löner än män:

1) Kvinnor väljer yrken där det råder överetablering.

2) Kvinnor är för snäva i sina yrkesval, och skapar på så sätt själva överetablering inom vissa branscher. Eftersom det finns så gott om arbetskraft i förhållande till antalet arbetstillfällen pressas lönerna neråt.

3) Kvinnor väljer att arbeta inom offentlig sektor. Det är samhällsekonomiskt livsnödvändigt att pressa ner lönerna där.

4) Kvinnor väljer aktivt bort yrkeserfarenhet, genom att ta ut 80% av föräldraledigheten och VAB. Åtminstone en undersökning visar att män och kvinnors löner följs åt till de blir föräldrar, sedan tappar kvinnor både kompetensen och lönen eftersom männen kör ifrån dem. Två barn betyder tre års frånvaro på jobbet, tre års sämre erfarenhet och tre års tapp i lönestatistiken. Jag tycker det är fullkomligt rättvist och logiskt.

5) Kvinnor väljer att arbeta mindre. I genomsnitt jobbar en kvinna 83% av en man, räknat i arbetstid.

6) Kvinnor går tidigare i pension, i praktiken redan vid 59, medan mannen går vid 61.

Ska man jämföra LIKA JOBB ska man ta hänsyn till följande parametrar:
a) Samma befattning (inte jämföra elektriker och bibliotikarier)
b) ... hos samma arbetsgivare (inte jämföra kvinnliga civing på Banverket med manliga civing på ABB)
c) ... med samma erfarenhet inom yrket (inte jämföra anställningsår, utan kompensera för bortavara med barn etc.)
d)..och samma årsarbetstid.

Har det gjorts? Ja, Eva Milgrom-Meyerson har genomfört en sådan studie i Sverige, och kommit fram till 1% skillnad mellan kvinnor och män. HAO, Handelns Arbetsgivararganisation, har undersökt sitt avtalsområde och hittat 1,5% löneskillnad.

Det här är ENBART kvinnornas eget problem att lösa! Kvinnor måste söka utbildningar som är attraktiva på arbetsmarknaden, de måste söka arbeten inom privat sektor, de måste dela föräldrapenningen och VAB 50/50, och de måste jobba längre innan pension. Så länge som flickor i åk 9 säger att de "vill jobba med människor", söka omvårdnadsprogrammet i flock, så har de en lågt betald och slitig tjänst på Landstinget att se fram emot, och där Landstinget har en hel hög nyutbildade tjejer att anställa till lägsta pris. I värsta fall går tjejen rakt ut i arbetslöshet och får ännu sämre betalt. Får hon jobb är hon slut i armar och rygg vid 37. Fattar inte att tjejer frivilligt söker sig till dessa skitjobb!

MEN orättvist är det INTE. Gör man sina val får man stå för dem.