Forumet - Fetma exploderar i Sverige - vad bör göras?

Fetma exploderar i Sverige - vad bör göras?

4796 1 97
fetma.jpg

Sverige är ett av de länder i Europa där fetman ökar allra mest. Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man och var femte kvinna att vara fet, enligt världshälsoorganisationen. Fetma ökar risken för en rad sjukdomar, framförallt hjärt- och kärlsjukdomar.

Diskussion:
Varför ökar fetman i Sverige?
Vad kan detta få för konsekvenser? 
Vad bör göras åt problemet? 

Spana också in:

fetma ökar pga för högt matintag och stillasittande men i synnerhet för mycket mjöl, socker, mjölkprodukter och vegetabiliska oljor. jag tror att om vi åt mindre av dessa sorters mat skulle aptitregleringen fungera mer stabilt och vi skulle anpassa vårt kaloriintag bättre till energiåtgången varför välfärdens frestelser, som stillasittande och lättillgänglig föda, generellt skulle bli mindre problematiska.

även ökad konsumption av viss psykofarmaka ligger bakom, o en del annat såklart.

vet inte vad som behöver göras egentligen, tror att trenden är på väg att vända om jag ska gissa. punktbeskattning kan funka på kort sikt men till ett alldeles för högt pris i termer av bedövad folklig medvetenhet och autonomi. om något så är det väl i skolan som man ska satsa - kanske genom att förbättra näringsläran och ge en tydligare analys av vilka typer av mat som är ohälsosamma (främst raffinerat spannmål, mjölkprodukter), helt sluta servera pasta och bröd m.m.

iosib:
hur?     

mjölkprodukter har vi sett flera rön med, senast för några månader sedan när myten om att det är bra för skelettet ifrågasattes. när det gäller vegetabiliska oljor så kan högt intag fucka balansen mellan omega 6 och omega 3, vilket är hälsovådligt på flera sätt. det finns olika teorier; vissa säger att man ska äta mycket fisk, vissa säger till och med att man ska äta mycket vegetabiliska oljor. jag tror att man ska minimera oljorna, men att fisk inte är så viktigt. om omega 6/3 ration är bra så kan kroppen syntetisera adekvata nivåer av EPA och DHA.

snabbgoogling http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909

gemensamt för raffinerat spannmål och mjölkprodukter är att de är evolutionärt väldigt nya födoämnen med en mycket speciell näringssammansättning som vi inte klarar av lika bra som kött, grönsaker, nötter, frukt etc - de kräver en specialisering vi inte har uppnått. detta är såklart delvis spekulativt.

läser mycket om näringslära men tyvärr så brukar jag inte memorera alla resonemang utan prioriterar resultatet och kunskapen för min egen del.

thl*kt N.: mjölkprodukter har vi sett flera rön med, senast för några månader sedan när myten om att det är bra för skelettet ifrågasattes.
ja, men att mjölkprodukter inte är kalciumbomber har ju inte med fetma att göra. jag kommer ihåg att jag läst något om en korrelation mellan mjölkintag och inflammatoriska sjukdomar, vilka i sin tur är kopplade till övervikt, men har för mig att det enbart gällde vissa mjölkprodukter. typ de som innehåller laktos eller något.

thl*kt N.: när det gäller vegetabiliska oljor så kan högt intag fucka balansen mellan omega 6 och omega 3, vilket är hälsovådligt på flera sätt.
beror på oljan. linfröolja innehåller till exempel en helt absurt hög halt omega 3. det har mer att göra med hur man balanserar sin kost i stort (så klart).

thl*kt N.: detta är såklart delvis spekulativt.
ja. ideologiskt drivet och djupt spekulativt. jag ser väldigt väldigt gärna kostråd baserade på ordentligt utförd forskning (till skillnad från dagens), men att bara följa pendelrörelsen hela vägen åt motsatt håll är knappast vägen dit.

Panda:
Du menar att det är förändringar i våra gener som gör att denna explotionsartade ökning har skett de senaste årtiondena?
S3ON:
Det uppstår ju hos någon i en generation på ngt vis, inte av sig självt. 
ja ofc men det genetiska försvårar ju det hela, för när man väl är tjock så finns ju oftast ingen återvändo om man bantar ner sin vikt, för man kmr ju ändå gå upp igen inom typ 5 år lr så