Forumet - Filmen från resan

Filmen från resan

7853 0 25

Tänkte väl börja med att tacka S3ON och Storchen för att ni verkligen gjorde allt för att hjälpa mig att få min video att funka. Inga utav era tips fungerade men det är ju tanken som räknas och så vidare. Jag fick det att funka tillslut, genom att föra över allt på en annan dator och redigera om allt... Det var kul och den är nu mycket mer pixlig och inte lika välarbetad men det går att titta på.

Sen tänkte jag väl att alla mina UM-kompizar som hör mig tjata om denna resa dagligen vill se vad jag ungefär höll på med under resan och vad jag om elva månader åker tillbaka till för att spendera ca 13 veckor där.  Det ser inte helt fel ut va? Förstår ni varför jag tjatar om detta place nu?Diskussionsunderlag:

Senast ändrad 16 Feb 2014, 12:01 av Fingerprints

isola:

Gör!

Aw vad fint! Hade ni köpt julllapparna där eller tog ni med från era länder?
De var köpta där!


Zerafina:
Har en förkärlek för alla hunddjur 


Hur dog Venus och bacon? Gråter
Jaa, vildhundarna var fantastiska!

Bacon blev biten av en orm. Venus och hennes brorsa var båda sjuka från start, magra + antagligen någon infektion, de hade uppsikt 24/7 men Venus klarade sig inte ändå. Så nu håller vi tummarna för brorsan Orion... 

kebu12: Till att börja med så vill jag bara klarlägga att jag såklart är obeskrivligt avundsjuk. Men känns det inte lite jobbigt att se dessa djur, som inte är anpassade till det, att leva inhägnat så som de gör? Tänker främst på Vervet-apan (ca 6 min in i klippet). Tycker man verkligen ser på den hur mycket den vill ut därifrån för att kunna hälsa ordentligt på dig.
Tycker det är en relevant fråga. Just den apan hade visserligen varit där i knappt tre dagar när jag filmade, han har antagligen bott hos människor men blev aggressiv i samband med könsmognad. Det gick inte  att gå in till honom och han kunde inte vara med de andra aporna just pga aggressiviteten. Det går heller inte att släppa ut honom för att han är för humaniserad, han skulle inte överleva. Just den inhägnaden var en nödlösning men att släppa ut honom vore otroligt dumt. Sen älskade han mig för att jag, då han var väldigt skygg, kom dit några gånger om dagen med jordnötter, den här gången var första gången jag inte hade några vilket antagligen framkallade det där ljudet Mycket glad

Det är såklart det stora målet att kunna släppa ut alla djur som tas in som småningom, men ibland går inte det. Problemet med vilddjur i Afrika är bland annat tjuvskyttar men också att folk tar in djuren som små för att de är åh-så-söta men sen blir de äldre och det funkar inte längre, antingen släpps de vårdslöst ut eller så ringer de till ett reservat, detta händer med allt från apor till lejon. Vi har dessutom en gepard som blev infångad av en människa som ville avla på dem men personen upptäckte efter x antal månader att det var en hane och inte en hona och ville då inte ha kvar den. Geparden var då allt för trygg med människor och skulle han släppas ut så skulle han antagligen bli skjuten. Djuren uppfödda av människor kan oftast inte jaga sitt egna kött heller.
Vi har också många djur som vi måste ha kvar för att de togs emot som ungar, då mammorna blivit skjutna eller dödade på annat sätt och när de tas in som små är det väldigt svårt att upprätthålla ett normalt beteende. 
Babianer är ett exempel som de nästan alltid får in som bebisar. Babianer ses ju verkligen som ohyra där och det är ofta det hittas övergivna ungar. Skulle humaniserade babianer släppas ut så skulle de vara ett helvete, de skulle i princip gå in i bostäder och vandalisera och stjäla.

Sen har vi även en kategori med "problemdjur" som inte heller kan släppas ut, ett problemdjur är exempelvis gamla eller svaga djur, kan också vara för humaniserade djur, som drar sig för nära hus och dödar boskap. Då är det ofta någon som ringer och säger, "Jag har en gepard som går omkring här och dödar mina får. Om ni inte kommer och hämtar den så kommer den skjutas". Då kommer Naankuse och hämtar den men skulle de bara köra iväg med geparden till en annan plats så skulle det hända igen och det skulle sluta med att den blev skjuten. Detta för att det finns en anledning till att geparden drar sig till boskap - för att den inte kommer åt något annat.

Men som sagt, målet är alltid att de ska släppas ut i det fria, går inte det så försöker vi skapa en så bra och naturlig tillvaro för djuren som möjligt. De har nyligen köpt till sig mer mark som kommer bli ett stort djurreservat där många djur kommer kunna släppas ut, vilket innebär att de i princip är fria men under kontroll. Alla geparder, leoparder, vildhundar och lejon bor dessutom i riktigt stora inhägnader där de kan springa som de ska. Tror de försöker göra en inhägnad ungefär lika stor som deras revir brukar vara i det fria. Men de flesta djuren som bott hos oss en längre tid, speciellt om de kom som unga, trivs dock väldigt bra i människors sällskap. På både gott och ont, det gör ju att de lever ett liv som är ganska långt ifrån deras naturliga men de verkar väldigt nöjda ändå. Vi hade exempelvis en schakal som bodde på gården och sprang omkring fritt där, det vilda fanns märkbart kvar i henne men ibland kom hon fram för att kela lite. Det är viktigt att vi alltid ser skillnad på tam och humaniserad vilket är helt olika saker, humaniserad innebär sällan tam, det vilda finns alltid kvar vilket Naankuse tycker är viktigt att också främja. Exempelvis babianbebisarna är nog inte i sin inhägnad mer än sex timmar om dagen. Om nätterna sover de med oss och på dagarna får de två promenader långa promenader där de springer runt fritt på ängar, klättrar i träd, badar - ja vad de nu vill göra. Samma sak med stora babianerna, men de ska i och med ett nytt reservat få riktigt stora fina inhägnader som innebär mindre kontakt med människor och ett mer naturligt liv.


Nu fick du ett bamsersvar!

FNÖ: va fön är marsvinen !!!!!!
ALLTSÅ VET INTE SÅ JÄVLA DÅLIGT

S3ON: d där små kissarna som lät som pippifåglar var sötast. är d ökenlo-ungar?
Mmmmmmmhmmm Hjärta

S3ON: Fanns d inga växtätande djur där? :( 

Typ Giraffer.......  
Jodå, men de är ute i isola: Åt ni vegetariskt där eller fanns det djur som var till för slakt för människorna att äta? Föddes vissa djur upp för att bli mat åt andra?
Nä vi som inte var vegetarianer åt kött. Antingen inköpt från farmar i närheten, vi åt inga av våra egna djur, eller "game kött" alltså jagat kött. Men de jagade sällan kött och när de gjorde det så var det av djur som de visste att det fanns gott om i just det området så att det därför inte skadar balansen där.

Spana också in: