Forumet - Filmproduktion

Filmproduktion

246 0 18
Tjenare tänkte höra här vilka som har gjort en film eller har eller har haft planer på att göra en spelfilm, kortfilm eller liknande.

Jag studerar på Högskola som är inriktat på film i första hand och har med tiden blivit mer och mer intresserad av att göra film.

Här är 2 enkla små filmer som jag och några klasskamrater gjorde under vårt första år på högskolan (går andra året nu).

Så tänkte höra om någon annan har planer på att göra en film? Eller kanske till och med har. Länka i så fall gärna om det finns på youtube och berätta gärna hur produktionen gick till och vilken utrustning som användes osv.

Sedan annat som har med filmproduktion att göra.
Tips på vart man kan få bidragspengar, tips på litteratur, tips på bra kameror och annan utrustning osv.

Spana också in:

FreeWay89:

Vad använde ni för kameror och hur gick ni till väga med rekvisita och sånt om sådant fanns med?


Vanliga såna där kameror som vem som helst hade. Digitalkameror och sånt... Men de var rätt dyra grunkor ändå, kostade runt 4 k när jag köpte min. Så det var rätt bra då i alla fall. Detta var typ 5 år sedan [party]

Alltså vi gjorde bara lite såna där hemmafilmer typ. I klass med Krull Productions.
Slumpartad:

Vanliga såna där kameror som vem som helst hade. Digitalkameror och sånt... Men de var rätt dyra grunkor ändå, kostade runt 4 k när jag köpte min. Så det var rätt bra då i alla fall. Detta var typ 5 år sedan


Våran kamera spelar in i 4k... kostar däremot, det gör den, med alla tillbehör kostar ena kameran strax under miljonen och den andra runt 2 miljoner. [crazy]
Issen:

samma sak med teknik förstås men du kommer aldrig så nära kameran om du går regisidan.


Nej jag går inte Regi. Går inte kamerateknik eller liknande heller.

Går Datorgrafik och Animation vilket helt enkelt har med specieleffekter och 3D i film att göra. Men jag är filmintresserad allmänt och vill lära mig mer än att bara vara begränsad till ett ämne.

Har planer på att göra en enkel spelfilm för skojs skull när jag får tag i hyffad utrustning.
FreeWay89:

Så tänkte höra om någon annan har planer på att göra en film? Eller kanske till och med har.


Har filmat säkert över 200 timmar på miniDV. Har en Canon XM2 som jag fått av morsan- o farsan. Kameran är en semiPro kamera. Problemet är att jag inte har någon bra dator för att redigera filmerna i. Har förvisso en Sony DSR-V10P (video walkman) men saknar Sony DSRM-E1 Editing Adapter för att kunna redigera filmerna på ett mer professionellt sätt. [sad]

Så jag har inga filmer på YT ännu. [sad] [sad] [sad]
stoner:

Canon XM2


SemiPro låter så kul när man jämför med dom kamerorna som ettorna använder här hehe som är professionella och i sin tur ingenting mot den jag använder andra året. Hur som helst så länge du kör på MiniDV(alla redigeringsprogram kan jobba med MiniDV) så skaffa dig Sony Vegas eller Adobe Premiere... de är de skönaste och lättaste att redigera i. Final Cut funkar också. Avid är ondskan själv.

Och de andra... du behöver inte särskilt bra dator för att hantera MiniDV... det klarar en flera år gammal laptop utan större svårigheter... problemet ligger snarare i ifall du försöker köra med högre programvara, CS 4 eller 5 t.ex. Gå ner till CS 2 eller 3 så klarar du dig fint.
Issen:

SemiPro låter så kul när man jämför med dom kamerorna som ettorna använder här hehe som är professionella och i sin tur ingenting mot den jag använder andra året. Hur som helst så länge du kör på MiniDV(alla redigeringsprogram kan jobba med MiniDV) så skaffa dig Sony Vegas eller Adobe Premiere... de är de skönaste och lättaste att redigera i. Final Cut funkar också. Avid är ondskan själv


Kameran är jag mycket nöjd med. Fick tipset an en kompis till farsan som jobbade på SVT's lokalTVstation att samtliga SVTs lokalTVstationer använde Canon XM2 (o tidigare även Canon XM1) vid filmning ute på stan dvs för mobilt bruk när de inte ville släpa med sig stora axelkameror som Sony Betecam SP. Både Canon XM1 och XM2 håller för övrigt full broadcastingkvalitet i SD o självfallet håller även Canons nya HD kamera full broadcastingkvalitet i Full HD. [smile]

Vad beträffar videoredigering så brukar jag tanka ner nya versioner av de program jag "läst och hört mig fram till" som ska vara bra och de program jag alltid har uppdaterade med senaste versionerna är:
Sony Vegas Movie Studio HD Platinum v10.0
Adobe Premiere Pro CS5
Pinnacle Studio 12 Ultimate
Vilket av dom som är "bäst" och "enklast att jobba med" har jag ingen uppfattning om, tyvärr.

Issen:

Och de andra... du behöver inte särskilt bra dator för att hantera MiniDV... det klarar en flera år gammal laptop utan större svårigheter... problemet ligger snarare i ifall du försöker köra med högre programvara, CS 4 eller 5 t.ex. Gå ner till CS 2 eller 3 så klarar du dig fint.


Eftersom jag bara har billiga gamla datorer (4 stycken stationära 3,0 Ghz P4:or o en notebook 1 Ghz) så är dessvärre det största problemet att ingen av dom har firewire IN- och UT. Dvs det sitter inte firewire kort i någon av dom. 3 av dom stationära är desktops. Den fjärde av de stationära är en ombyggd desktop till miditower. Så den borde det ju garanterat gå att få i ett firewirekort. Jag har alltså köpt firewirekort på Tradera när det sålts billiga sådana så korten har jag men det är väl av ren slöhet jag inte lyckats få dom ditsatta i datorerna. Samtliga datorer har integrerade grafik- och ljudkort på moderkortet och det är ju knappast någon höjdare. Vid videoredigering bör man väl köra med separat grafikkort eller ännu hellre separat videoredigeringskort?