Forumet - Finns det liv i rymden?

Finns det liv i rymden?

5529 0 78
GröntSlajm:

Har ni nån fakta ni baserar er åsikt på? [smile]


Ingen som påstår att det finns liv annat än på jorden har hittills kunnat frambringa fakta, eftersom vi ännu inte hittat något utomjordiskt liv. Förutsättningarna för att liv ska kunna uppstå kan vi däremot säga lite om: vi kan analysera vilka grundämnen som finns på andra planeter, i andra "moln" av grundämnen och dylikt som finns i rymden osv. Är inte så insatt i astrobiologi, som det fält kallas som studerar sånt här, men vad jag kunnat läsa mig till är förutsättningarna för att liv ska kunna uppstå inte så jätteovanliga som man kanske tror. Liv behöver inte heller vara kolbaserat, som livet här på jorden är, utan kan också vara baserat på till exempel kisel. Om man dessutom tar med i beräkningen att det finns hundratals miljarder stjärnor i vår galax, och att det kring en väldigt stor andel av dessa troligtvis kretsar himlakroppar, och att hela universum innehåller hundratals miljarder galaxer, så är det enligt många (inkl. jag själv) troligt att det finns utomjordiskt liv.

Spana också in:

Klart att det finns liv i rymden; Vi finns ju, och Jorden är en del av rymden. Och att Jorden skulle vara den enda planeten med liv är skitsnack, den slumpen finns inte. Möjligtvis den enda planeten med liv i vårt solsystem, men antagligen inte den enda planeten med liv i hela galaxen. Men i övriga rymden tror jag inte att det finns något liv...
FreeWay89:

Handlar ju om tid och rum.


Huvudet på spiken. Att färdas till andra stjärnor än vår egen innebär enorma svårigheter, bland annat på grund av att man inte kan överskrida ljusets hastighet, eller ens komma i närheten av den. Om vi förutsätter att det finns intelligent liv på planeter runt andra stjärnor i vår galax skulle de behöva vara långt mycket högre upp på Kardashev-skalan än oss (dvs. långt mycket mer utvecklade rent teknologiskt) för att kunna färdas hit, eller för att över huvud taget kunna göra spår som vi kan se (i form av till exempel Dyson-sfärer för att fixa energi runt deras stjärnor). Så långt vår kunskap sträcker sig har vi ännu inte fått besök från yttre rymden, och sett i ett djuptidsperspektiv (tänk hur lång tid evolutionen tar på sig - där har du djuptid) så har vi knappt sökt utomjordiskt liv i en nanosekund. Slutsats: om det nu över huvud taget finns liv utöver oss i vårt hörn av galaxen så har de(t) alltså inte teknologin att färdas hit, och vi har inte teknologin som krävs för att kunna uppfatta dem. Däri ligger ett stort jävla problem.
Man har ju redan hittat ett antal planeter med liknande förhållanden som Jorden, de ligger bara grymt långt borta. Med tanke på hur extremt liten del Jorden är av hela universum så vore det idiotiskt att tro att allt liv finns just på det här lilla sandkornet som vi råkar leva på. Klart att det finns liv på andra planeter. Det är nästan statistiskt och matematiskt omöjligt att det inte skulle kunna vara så.
FreeWay89:

Jo och som sagt oddsen att de skulle hamna just här av hela universum och komma just nu är så skrattretande liten att det är ingen idé att ens fundera på det.


Sådär kan man ju inte säga... Du skulle ju tyckt likadant oavsett om vi levde på här, på Pluto eller i Andromegalaxen.

Ja, det finns liv på andra planeter. Det är självklart.