Forumet - Finns det några godtagbara argument för att religioner ska skyddas mot kritik och förlöjligande?

Finns det några godtagbara argument för att religioner ska skyddas mot kritik och förlöjligande?

8512 0 193
Kan inte komma på ett enda. Men kanske är det min fantasi som brister?

Sen är det en annan sak att man i vissa sammanhang och för att undvika vissa reaktioner bör undvika förlöjligande, eller åtminstone visa respekt för människor som hyser föreställningar eller ger uttryck för åsikter som man tycker är skeva. Med undantag för fall där dessa föreställningar och åsikter på ett uppenbart sätt leder till mänskligt lidande, förtryck, orättvisa osv. - då är inte respekt särskilt relevant längre...

Spana också in:

Nej. Dock ska man ju visa respekt för troende  genom att inte pula in bilder på deras gud med dildos i rumpisen genom deras brevinkast, men den grundläggande respekten gäller ju alla. Religion har fått hänga med under alldeles för lång tid och måste avdramatiseras. Om det hade handlat om ngt personligt och andligt för att få livspepp hade det ju varit en annan sak men nu är det ju tyvärr inte så och kvinnor och män (men speciellt kvinnor, ofc) förtrycks världen över i religionens namn. 
Nej, särskilt inte kritik i alla fall. Men kritik är en sak och förlöjligande är en annan. Kritik är viktigt och bra, så länge den är konstruktiv och inte bygger på felaktigheter/fördomar så man kan komma någonvart i diskussionen (det gäller väl det mesta).

Förlöjligande är också okej så länge det hålls på en nivå som inte är kränkande (eller smaklös, enligt mig, för det säger väl ändå lite om konstnären/upphovspersonen). Skiter väl i om det görs med rasism i grunden, MEN så länge det inte heller orsakar att ett värre samhällsklimat mot grupperna i fråga tillåts (särskilt om det är minoritetsgrupper). Vilket är ett väldigt möjligt utfall om det sker systematiskt.

Sen att fuckheadfundamentalister som al-qaeda tycker att det är okej att döda folk pga det är fan befängt. Det förvånar mig inte för att de är sjuka i huvudet, men att de har fått möjligheten att göra det gör mig dock förbannad (typ med hjälp av USAs och andra länders stöd).

honolulu: Förlöjligande är också okej så länge det hålls på en nivå som inte är kränkande (eller smaklös, enligt mig, för det säger väl ändå lite om konstnären/upphovspersonen). Skiter väl i om det görs med rasism i grunden, MEN så länge det inte heller orsakar att ett värre samhällsklimat mot grupperna i fråga tillåts (särskilt om det är minoritetsgrupper). Vilket är ett väldigt möjligt utfall om det sker systematiskt.
anser du dock att man skall kunna rita profeten mohammed? (tog de exemplet för att många blir upprörda över det)

honolulu: vad menar du med "dock"? jag tycker att jag har förklarat tillräckligt ingående vad jag tycker överlag, min åsikt förtydligas inte av att jag svarar på specifika exempel.
det är ju absolut inget jag tycker att man ska göra enbart för att kränka, vilket jag tror att många som ritar dessa är pga det. 
Jag är allmänt mot hånfullt beteende. Det är ett översittarbeteende som är respektlöst. Att i skydd av yttrandefrihet ägna sig åt trakasserier är oerhört fult och jag är inte förvånad att människor som värderar vissa religiösa ikoner högt blir förbannade när man smutsar ner deras viktiga gestalt.

Ett klart argument mot ett sådant beteende är att det retar upp folkgrupper och skapar motsättningar i samhället som leder till instabilitet. Jag tycker att det gränsar till hets mot folkgrupp.

Kritik som framförs mer respektfullt i en dialog är en annan sak.
Det är en sak att kritisera och argumentera p.g.a. delade meningar och olika uppfattningar, men en helt annan att förlöjliga, kränka och peka finger "för skojs skull". Sedan kan gränsen däremellan ibland vara näst intill hårfin och inskränker samt reducerar man yttrandefriheten för religionens skull så minskar man även människors rätt att säga vad de tycker, för även sådana åsikter är åsikter. Däremot så hör jag till gruppen som inte tycker att det är okej att kasta ur sig både det ena och det andra om folks religioner som är något så pass viktigt i många människors liv och därmed blir väldigt personligt och kränkande. Förstår inte heller syftet med att i högsta grad göra narr av Gud, lärjungar, profeter och allt in between; vissa saker kan man gott hålla för sig själv.