Forumet - firar Jehovas vittnen valborg?

firar Jehovas vittnen valborg?

2378 0 16

Spana också in:

ti-92:

undrar bara eftersom man firar ju bara våren lixom eller?


Från Nordiska museet:
..."Valborg
Helgonet Valborg, som har namnsdag den 1 maj, har gett namn åt denna afton. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon så småningom blev abbedissa."...

Nej, Jehovas Vittnen firar inte helgon.
Det är mig veterligt bara Katolska Kyrkan och Ortodoxa Kyrkan som har helgon. Helgonen förklaras numera av Katolska Kyrkan, och t.ex. måste mirakel kunna bindas till en person för att denne skall kunna bli helgonförklarad.
ti-92:

k.


Tillägga kan man:

Firandet av valborg började med att man tände eldar för att driva bort häxor och onda andar.

Valborgsmässoafton är uppkallad efter Valborg. Om henne sägs det i Bonniers stora lexikon (1989):

”Hon dyrkades som befordrare av markens fruktbarhet, och hennes namn sammankopplades med hedniska vårseder kring 1 maj, som fick hennes namn i vår kalender. På tyskt område blev valborgsmässan (ty. Walpurgisnacht) genom häxtrons utveckling en häxsabbat ungefär som vår skärtorsdagsnatt.” — Band 14, sidan 54.

Dem kyrkor som firar valborg kunde inte göra mycket för att påverka de här hedniska festligheterna.

”Första maj – eller Beltane – var årets mest lössläppta dag, den högtid som den kristna kyrkan och andra myndigheter aldrig riktigt kunde kontrollera”, sägs det i den engelska dagstidningen The Guardian.
Andra fåren:

hedniska festligheterna.


asså allt som ni inte firar är heldniskt?
så thanksgiving och jultomten, påsk haren också hedniskt eller?
jag har aldrig i hela mitt liv hört att valborg är en kristen eller hedniskt jag har bara fått veta att vi firar våren när vi tänder brasan.[confused]
ti-92:

så jultomten, påsk haren också hedniskt eller?


Det är bara googla och läsa i uppslagsböcker.

Det är välkänt nuförtiden, men ingen bryr sig bara om det.

Verkar mera att man firar dessa högtider mer av traditionella skäl än av religiösa, därför bryr man sig inte om att det är hedniskt.

ti-92:

asså allt som ni inte firar är heldniskt?


Det enda religiösa firandet vi har är åminnelsen, dvs nattvarden.
ti-92:

alla hjärtans dag är också hedniskt eller?


Brewer’s Dictionary of Phrase and Fable förklarar:

”S:t Valentin, en präst i Rom som fängslades för att ha hjälpt förföljda kristna. Han blev omvänd . . . och klubbades till döds. Hans dag infaller den 14 februari. . . .
en forntida sedvänjan att utse Valentiner har bara av en händelse kopplats samman med helgonet och är i huvudsak en kvarleva av den gamla romerska festen Lupercalia . . . eller har anknytning till fåglarnas parningstid. Den kännetecknades av att man gav gåvor och nu för tiden av att man sänder ett kort på vilket amoriner eller hjärtan genomborrade av en pil är avbildade.”


Vad har då guden Amor med Valentins dag att göra?
Samma källa säger:

”Amor eller Cupido (lat.: cupido: åtrå, kärlek). Romarnas kärleksgud, motsvarar grekernas Eros. Han avbildas vanligen som en vacker bevingad pojke försedd med ögonbindel och bärande båge och pilar.”

Då den katolska kyrkan reste sig och började ta makten över Rom, antog den praktiskt taget alla de grekiska och romerska förkristna festerna, däribland den grekiske guden Pans kärleksfest på våren. Och genom att den katolska kyrkan höll sig till sin sedvänja att ge en kristen täckmantel åt fester av hedniskt ursprung, kallades denna för sankt Valentins dag.

The World Book Encyclopedia ger ytterligare upplysning och presenterar flera teorier om ursprunget till Valentindagens seder.

”Enligt en legend förbjöd den romerske kejsaren Claudius II på 200-talet e. Kr. unga män att gifta sig. Kejsaren trodde att ogifta män var bättre soldater. En präst med namnet Valentin satte sig över kejsarens påbud och vigde i hemlighet unga par. . . . Många legender uppger att Valentin blev avrättad den 14 februari omkring år 269 e. Kr. År 496 e. Kr. gav påven Gelasius I den 14 februari namnet S:t Valentins dag.”

Man kan faktiskt hitta en härstamning från det romerska firandet runt den 14 februari som Valentindagen firas.

Då firade man avgudarna Lupercalia och Faunus där par parades ihop genom lottdragning och detta firande brukade hållas den 15 februari. Katolska kyrkan med påve Gelasius i spetsen "kristnade" den romerska avgudafesten år 498 och Påven gjorde då den 14 februari till Valentins dag.

Det var alltså på 400-talet som katolska kyrkan började fira helgonet Valentin den 14 februari. Detta att Romerska katolska kyrkan "kristnade" redan hedniska högtider var ett ganska vanligt tillvägagångssätt.