Forumet - Fiskespön?

Fiskespön?

1658 0 13

Beror väl helt på vad det är för typ av fiske man håller på med, men antar att det är kastspö och då är väl öppen rulle att föredra, ett väldigt bra märke är Abu men om man bara ska fiska lite smått går väl ett från biltema/öob/ruska/whatev bra. Gällande drag finns lite allt möjligt, jag rekommenderar att gå till en fiskebutik och fråga bara.

Spana också in:


sommargåvan:
Så det finns öppen rulle & drag, och de används beroende på vad för fisk man är ute efter? 
Finns det fler butiker än xxl sport och vildmark som säljer fiskeprylar?
öppen rulle är typen av rullen på spöt, finns säkert ett finare ord för det. angående vilka butiker som finns beror ju det på vart man bor men det finns nästan alltid någon liten butik i varje håla.

sommargåvan: Så det finns öppen rulle & drag, och de används beroende på vad för fisk man är ute efter? Finns det fler butiker än xxl sport och vildmark som säljer fiskeprylar?
drag används beroende på vilken fisk man vill fånga och brukar efterlikna artens naturliga föda. väljer du att fiska med kastspö så är givetvis spö, rulle och bete/drag nödvändigt, men extra fiskelina, olika drag, en kniv, håv och en plastkasse att bära fångsten i är också bra. (och myggmedel, om du är känslig för sådant.) 

tänk på att det bara är mete och pimpelfiske som tillåts enligt allemansrätten, och att du ofta kan behöva betala för ett fiskekort (fisketillstånd) för att fiska med exempelvis kastspö inom ett bestämt område. är du under arton år behöver du inte bry dig om det och fiskar gratis. det råder också totalt fiskeförbud inom vissa vattendrag och tidpunkter på året, vilket kan vara bra att hålla koll på.

det finns många butiker som är specialiserade på enbart fiskeutrustning, och går du till en sådan i din stad så kan du få hjälp att välja spö och annat krafs om du berättar hur och vad du vill fiska. du kan också ta med dig råden och därefter gå och välja motsvarande billighetsvarianter hos xxl eller en annan stor kedja, som järn sa.

Bra fiske spön ,finns massor av olika typer/ modeller och prisklasser där ute .

Enklaste typ av fiskespön  är topp knutna spön dvs långa kolfiber klingor utan fästen för rulle , gjorde för land och korta distanser och små fisk. 

Haspelspön är gjorda för haspelrullar ,finns allt ifrån abborre till haj . Bästa spöna här bör klara betesvikter på 5-40 Groch är på 7-9 fot (fiskespön mäts i fot ca 30 cm )  normalt fiske efter abborre lax, och lätt gädda . Bra haspelspön börjar runt ifrån 500kr till 800 för tyngre fiske . 

Spinnspön är för multirullar och lågprofil rullar och rekommenderas inte till nyblivna fiskare på grunda av justeringar av rullen och kastteknik är mer krävande av fiskaren. Spinnspön är ngt dyrare men ger i gengäld en perfekt kontakt med bete/kast det är främst för större fisk . 

Bra spö märken är Shimano , Daiwa , Savager , Berkley och Okuma .

lycka till ^^  

Du skall förfan inte köpa Fladen fishing iaf, ett rimligt och billigt svenssonspö är väl Abu Garcia i någon variant på haspel. Om du köper på en riktig fiskebutik så kan du pynta lite extra och be dom spola på en flätlina också, det är en mer stum lina som gör att du får bättre "kontakt" vid hugg.  Jigg är ett bra och jävligt billigt drag.