Forumet - Fixa en egen Ubuntu server snabbt och enkelt med LAMP [Guide]

Fixa en egen Ubuntu server snabbt och enkelt med LAMP [Guide]

898 0 14
Med en lång off-tid på detta egentligen väldigt fina och bra community så kör jag en liten come-back eftersom min andra guide tydligen blev väldigt poppis.

I alla fall, så handlar denna guide om att fixa en egen server. Det är många som har flera datorer på hemma men missar den fina egenskapen att kunna nå sina skolfiler när som helst, var som helst.

Saker jag inte tar med:
- Vidarekonfiguration
- Backuplösningar
- Strömförsörjning, alla datorer drar olika mycket ström.

Att tänka på innan man börjar:

1. Får du enligt ditt avtal ha en egen (webb)server hemma? Om ja, har du tillräckligt med bandbredd för det hela projektet? (Om du beräknar att du inte kommer ha många besökare spelar detta mindre roll.)

2. Kan du ha på datorn dygnet runt? Om ja, var beredd på en fetare elräkning (kostar dock inte så mycket). Om nej, tänk på att ingen kommer kunna nå dina filer så länge den är nere.

3. Har du en statisk ip? Om nej, hur ofta ändras din ip adress? Oftast räcker det med om man har en snäll ISP(Internet Service Provider) att man inte stänger av sitt modem/router.
Läs mer om dynamisk ip här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dynamisk_IP och statisk här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Statisk_IP. Vissa dynamiska problem går dock att lösa med http://www.dyndns.org :)

Hur man går tillväga:

Generellt sätt finns det tusentals olika sätt att göra följande. Du kan köra en massvis med olika operativsystem eller webbservrar.

Men jag utgår ifrån att du kan 0 om detta och kommer göra det så enkelt och så säkert som möjligt för någon med 0 skills.

Vi börjar med Operativet för datorn.
Mitt tips till dig som nybörjare är att köra Ubuntu server. Det är en distribution till Linux och det är alltså inte Windows.

Är du ny till Linux?
Läs min andra tråd om du känner dig osäker:
http://ungdomar.se/forum.php?thread_id=228240

Ubuntu server edition kommer i vilket fall som helst med en massa bra funktioner (många kanske onödiga för din skull) men hur bra som helst för en nybörjare. Om du är lite mer avancerad så kan du köra archlinux(www.archlinux.org) eller gentoo(www.gentoo.org).

Vi börjar med att tanka operativet på ubuntus hemsida: http://www.ubuntu.com , om du gillar att se svensk text även i terminalen( terminalen är som en förbättring av windows kommandotolk, se google för mer info) så kan du tanka den svenska versionen under http://www.ubuntu-se.org.
Var noga med att tanka SERVER versionen!

Du bränner .iso filen på en cd skiva sen är det bara att boota(starta om) om datorn med skivan i.

När datorn sen startas och skivan bootas ( se till att den ligger högre upp än hdd(hard disk drive) i bootloadern eller hur man nu skall skriva) så borde det se ut något i den här sorten:
Image
(http://farm1.static.flickr.com/1/126410755_dc51163ed4.jpg))

Sen är det bara att följa instruktionerna.
Välja LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP)

När ditt system är färdiginstallerat kan det vara bra att köra dessa kommandon för att uppdatera ditt system (ifall någon nyare version har kommit ut eller om några nya paket har uppdateras):

Ett stycke /bin/bash-kod:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade


När du har gjort det har du nu din nya server som du kan SSH:a(http://sv.wikipedia.org/wiki/SSH) in till och SCP:a(http://sv.wikipedia.org/wiki/SCP) in till.

Nu är de i alla fall dags att installera din webbserver som i det här fallet kommer att vara Apache. Om du undrar vad webbserver är så kan det kort o gott förklaras med att det är den som håller i dina filer, om du vill ha mer information se(http://en.wikipedia.org/wiki/Web_server).).

För att tanka ner och få konfigurationen rätt så är det mer lönsamt för oss alla att använda oss av en riktig guide från linuxportalen, vilket blir denna: http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Installation_av_Apache2%2C_PHP5_och_MySQL... (ser ingen anledning att skriva en egen riktigt, mycket lätt)
Tips!
Om du vill använda dig av en annan webbserver än apache som tar mycket plats och minne så är lighty ett förslag! (http://www.lighttpd.net/)

I alla fall nu när du har en webbserver som fungerar under antagligen /var/www så kan du placera dina filer där via SCP i det lokala nätverket och de kommer synas under din IP / hostname (ex. localhost eller 172.25.10.200)

Men andra människor kan just nu inte se dina filer eller skript, och du kommer heller inte kunna ssh:a till din server eftersom vi inte än har forwardat några portar (om du har en router med NAT d.v.s.)!

Port Forwarding:

Portarna vi skall öppna är:
80
22


80: den porten som är default för webbservrar..
22: default port för SSH, bör dock ändras över 25000 för säkerhetsskäl. Ett tips kan vara att ha tex lika nummer som 33333 som portnummer så att det inte glöms så lätt!

Det finns många sätt att göra detta och allt beror på vilken router du har. Jag tänker visa det allra vanligaste sättet att göra det på en oftast liten sketen plastbit man har hemma.
Läs om din router och hur man gör för just din router under http://www.portforward.com eller sök på din modell på google.

Först ska du kolla upp din "default gateway" på din huvuddator. Detta görs genom att öppna kör och skriva "cmd" så du får upp "den svarta rutan" i windows. Där skriver du enkelt ipconfig och vips du kommer få upp en ip adress i stil med 192.168.1.1(vilket jag har).

Sen öppnar du din webbläsare och skriver in i adressfältet din default gateway adress: 192.168.1.1

Sen loggar du in på routern, och går under NAT->Port Forwarding eller liknande (om du har NetGear måste man hålla på och skapa några services eller liknande.)

När du är inne under NAT borde du kunna se alla portar som är öppna och mot vilken lokal ip adress de är riktade.

Någonstans där borde det finnas en "new" eller liknande knapp eller länk som du ska trycka på. Välj ett namn på tjänsten och skriv in vilken port du ska ha och riktiga den mot din LOKALA IP (finns under ipconfig i cmd som nämts tidigare).

Vips, tryck apply sen är du klar!
Nu borde folk kunna surfa in på din IP adress så länge den är hyfsat statisk av sig. Nu kan du också binda domännamn som du kan köpa på tex http://www.binero.se till din IP och så kommer folk hamna i ditt ROOT directory för din webbserver.

Du kommer också kunna SSH:a in till din webbserver och använda program som tex WinSCP för att överföra filer (http://winscp.net/eng/index.php).

Verktyg du kan använda för en enkel installation och en hyfsad snygg start är tex Joomla(www.joomla.org) eller phpBB(http://www.phpbb.com/).

Guiden var främst skriven mest för webbserver delen och det kanske märks tydligt. Men jag kommer nog fylla ut lite under senare period.

I hoped you did like it.

Markus önskar en God Jul.

Spana också in:

Rekommenderar Debian Etch á base-system utan Desktop environment som server istället för Ubuntu.

nattefrost:

När datorn sen startas och skivan bootas ( se till att den ligger högre upp än hdd(hard disk drive) i bootloadern eller hur man nu skall skriva) så borde det se ut något i den här sorten:


Vilket sammanträffande. Jag åkte just på detta problem igår. Förstod inte varför servern inte startade, hade ingen bildskärm heller så jag kunde se varför : p
Vad är poängen med denna tråd? LAMP och SSH är installerade och igång per default på en serverinstallation av Ubuntu. En guide till det hela borde istället ha sett ut något i stil med "sätt i skivan, starta om, tryck next, next, next, skriv in användarnamn, next, ta ut skivan, klart!"

NYSON_IS_BACK:

Indeed. Att lära ut Security by Obscurity är idioti. Säkra SSH istället för att försöka göra meningslösa workarounds.


Dock är det ett bra sätt att se till att skiddies inte tar upp en massa bandbredd och processorkraft med sina dumheter.
KID_IS_BACK:

Dock är det ett bra sätt att se till att skiddies inte tar upp en massa bandbredd och processorkraft med sina dumheter.


Ifall man var rädd om processorkraft skulle man inte köra bubuntu på en server alls och även med det i tanke så att ändra sshporten först på säkerhets-TODO:n för ovan nämnda serverinstallation. I sammanhanget är bara en annan sshport som att ge ett klass A-hänglås på en dörr av turkisk yoghurt.
NYSON_IS_BACK:

Ifall man var rädd om processorkraft skulle man inte köra bubuntu på en server alls och även med det i tanke så att ändra sshporten först på säkerhets-TODO:n för ovan nämnda serverinstallation. I sammanhanget är bara en annan sshport som att ge ett klass A-hänglås på en dörr av turkisk yoghurt.


Jag vet inte det, att flytta runt SSH-porten, eller ännu bättre, att köra med port knocking, kan ge ytterligare ett lager säkerhet åt en redan välsäkrad installation.

Har man andra säkerhetsproblem är det dock helt meningslöst, men det gör i alla fall ingen skada.