Forumet - Fler allmänna platser ska bli rökfria

Fler allmänna platser ska bli rökfria

4862 1 50
Hurra för er alla som avskyr passiv rökning! Nu ska fler allmänna miljöer bli rökfria. 

– Det är dags att få bort rökningen från det offentliga rummet. Människor ska inte behöva exponeras för rök om de inte vill det. Vissa astmatiker kan inte besöka uteserveringar som det är nu. Det är också ett arbetsmiljöproblem för personal som arbetar på uteserveringar, säger Johan Carlson generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Platserna som myndigheterna vill göra rökfria innefattar bland annat lekplatser, sportanläggningar, utomhusserveringar, entréer till sjukhusbyggnader och hållplatser till tåg och buss.

Vad tycker ni om förslaget? 

Spana också in:


time: Jättebra! (rökare)
Går redan per automatik bort från platser med folk om jag röker, skulle aldrig i mitt liv ställa mig under en busskur och röka om det var ens en annan person där. Kanske om den personen också rökte och det ösregnade, men nej, det är inte deras fel att jag väljer att förpesta mina lungor. Om det finns möjlighet så går jag också till andra sidan gatan om jag möter någon med t ex barnvagn och har en cigarett i handen. 

Gamlefarbror Pastill: vill se studier på hur jävla hemsk tobaksröken egentligen är jämfört med avgaserna från bilar, tippar att det är en fet jävla non-issue och att anti-rökare bara är gnällspikar som söker tydliga syndabockar
Fakta om passiv rökning
  • Det finns inte några nivåer av passiv rökning som kan anses ofarliga, enligt bland annat WHO. Hos vuxna finns ett samband mellan exponering för partiklar i tobaksrök och en ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdom och lungcancer.
  • Nästan hälften av alla vuxna personer med astma uppger att de har fått andningsbesvär och andra känningar av sin astma minst en gång under det senaste året när de har vistats i rökiga miljöer.
  • Cirka fyra av tio barn (4–12 år) med astma uppgav i barnens miljöhälsoenkät 2011 att de hade upplevt obehag av tobaksrök under de senaste tre månaderna. Bland barn utan astma hade drygt var femte, 22 procent, upplevt obehag.
  • Många av deltagarna i den enkätundersökning som Folkhälsomyndigheten låtit SKOP göra upplevde sig utsatta för tobaksrök på allmänna platser. Vanligast var offentliga entréer där 57 procent blev exponerade minst en gång i månaden och drygt 10 procent dagligen. På platser där man väntar på kollektivtrafiken utsattes 35 procent minst en gång i månaden och 8 procent dagligen. 1 025 personer deltog i SKOP-undersökningen vilket var 87 procent av de tillfrågade.
  • En fjärdedel av dem med hemmavarande barn upplevde att det var svårt att skydda barnen från tobaksrök utomhus.
  • Drygt åtta av tio som deltog i SKOP-undersökningen svarade ja på frågan om de ansåg att offentliga entréer ska göras rökfria. Sju av tio svarade ja på samma fråga om platser där man väntar på kollektivtrafik och sex av tio ansåg att uteserveringar borde vara rökfria.
KÄLLA: Folkhälsomyndigheten


Tycker det är lite märkligt att "jämföra" fel. Ska vi ha kvar något som bevisligen påverkar folkhälsan enormt bara för att det finns ännu en miljöbov utomhus? Finns ingen logik i det överhuvudtaget.
om man inte jämför så resulterar det ju bara i att fördomarna vinner, tobaksröken pekas ut som farlig eftersom den drabbar eller besvärar mer akut och eftersom tobak associeras med dålig moral och är poänglöst etc. och så förbjuder man rökning på olika platser, samtidigt som man tycker bilar är mer ok med hänvisning till nåt slags nyttotänkande, trots att vi kör alldeles för mkt singel o för mkt bil öht och trots att bilavgaser antagligen är ett större folkhälsoproblem.

sådan lagstiftning är feg, skenhelig, orättvis och förtryckande.