Forumet - Fler kvinnor än män pluggar vidare

Fler kvinnor än män pluggar vidare

7682 1 33
Det är mest poppis att plugga vidare i Stockholms län och Uppsala län, där nästan varannan 24-åring påbörjat högskolestudier (jämfört med t ex Jämtland där knappt var tredje ungdom pluggar vidare). Det är dock fortfarande så att fler kvinnor än män läser vidare. Riksgenomsnittet är nämligen 51,4 för kvinnor och 36,3 för män, visar färska siffror från Universitetskanslersämbetet.

Hur kommer det sig, tror ni? Finns det någon anledning till att kvinnor generellt sett, i betydligt högre utsträckning, pluggar vidare? Vad säger det om vårt samhälle? Finns det något sätt att få fler män att plugga vidare? Eller behöver vi ens vända trenden?

Diskutera! Svara också gärna i pollen om ni själva pluggat eller tänker plugga vidare. Glad

Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.

Har ni pluggat vidare/ska ni plugga vidare?

Spana också in:


S3ON: typ parapsykologi är intressant men ger dt ngt?
Va, är det? Tardig

Zymba: Kille: Ja
Tjejer "presterar" bättre än killar i skolan överlag, så tycker inte det är så förvånande att fler tjejer pluggar vidare. Tror generellt att tjejer har en bättre inställning till kunskap och lärande och att de i högre grad än killar ser det som ett självändamål. Medan killar då ser det som något knutet till yrken som säkrar en god inkomst eller så... kanske är fler tjejer än killar som pluggar humanistiska ämnen också?
tror det delvis har med könsroller/förväntningar att göra. tjejer förväntas vara duktiga och ordentliga (och uppfostras efter det) och klarar därför skolan bättre än killar, därmed är det inte så konstigt att fler tjejer pluggar vidare. Ser man på tekniska högskolor är det dock ju fler män, men teknik och matte ses som typiska "manliga" grejer och folk förväntar sig att de ska vara bättre på de ämnena.
Jag studerar för att jag vill det, behöver det, får hopp av det, för att det är lättare för mig än att arbeta, för att jag bör få betyg på vad jag redan kan, för att det ger mig hopp och möjligheter om jag skulle få styrka att ta till vara dem och finna någon möjlighet att utnyttja

Zymba: Hur kommer det sig, tror ni? Finns det någon anledning till att kvinnor generellt sett, i betydligt högre utsträckning, pluggar vidare? Vad säger det om vårt samhälle?
I grundskolan förväntas tjejer vara duktiga och mogna och göra sina läxor och ha rätt på proven, och killar förväntas och tillåts vara störiga i klassrummet och bråka hellre än studera. Grovt sagt. Tjejer får bättre förutsättningar. Det härstammar från en tid när de flesta killar bara behövde vara just killar för att få jobb därför att det på den tiden var mannen som var familjförsörjare och de flesta jobb hade med muskelstyrka att göra. Det finns kvar i könsnormer som rest. 

Zymba: Finns det något sätt att få fler män att plugga vidare?
Ja riv ned könsnormerna och få båda könen att fatta att de ska plugga för att kunna forma sina egna liv bättre i enlighet med sin personliga smak. 

Zymba: Eller behöver vi ens vända trenden?
Ja, jag ser ingen anledning till att män ska bli mer okunniga när mansrollen redan säger att det är omanligt att tänka. Det förnedrar och försämrar för båda könen. 

S3ON: samtycker inte här 

blir provocerad 

om du syftar på att "plugga" i skola alltså. 

finns ju möjligheter vid sidan om, med internet som redskap.
Du tog inte med hela meningen: 

mynona: de ska plugga för att kunna forma sina egna liv bättre
...dvs det går utan också, men det är lättare/dvs bättre om man har det redskap en utbildning ger. Jag är dock den sista personen som bör framhäva mig som något präktighetens hurtiga exempel på ambition då jag säkert slutar på gatan, så ingen fara där. Är i vilket fall som helst autodidakt.
tjejer får ju under hela sin uppväxt itutade att dom ska vara duktiga och plugga hårt för det är vad som är bra, klart motivationen att plugga vidare blir högre då liksom..

ska plugga vidare själv... trotts att jag för länge sedan tröttnat på akademiska studier helt.. men bättre än att inte göra något alls om dagarna.

S3ON:
anser att du tänker ganska själviskt här  
visst inte. som jag ser det är alla i sin fulla rätt att göra vad de än vill. jag vill helst inte bli inblandad i någon annans liv om jag kan slippa. om det inte är ömsesidigt önskat förstås. 
är i egenskap av autodidakt och blivande mentalpatient/uteliggare inte rätt person att försvara ambitionen heller. 

dazed:
Jag tror att det där med plugg är lite ivägen för somligas manlighetsideal i exempelvis mitt gamla Dalarna, troligtvis är det mindre chans att du har en studietradition i släkten parat med färre jobb av den typ du behöver högskolepoäng också.
I finland blev vi kallade bögar för att vi valde natur/sam istället för yrkesinriktade gymnasium lol. 

Men vi behöver trots det byggare, rörmokare osv...