Forumet - flytta hemifrån

flytta hemifrån

3498 0 24
Hejsan jag är en fjorton årig tjej som vill flytta hemifrån
när jag blir sexton alltså om ett och ett halv år.
jag har läst på och vet allt ansvar man får.
vill bara börja med att bo i en etta eller tvåa.
och har ekonomi så det räcker.
och kan laga mat,tvätta och diska.

men vill bara höra åsikter och tips.
så har ni något att säga, säg det [smile]
Var säker på att du har pengar bara, det är mer än hyran som kostar. El kostar, ofta kräver hyresvärden hemförsäkring, du kanske vill ha Internet hemma? Bor du själv får du köpa och laga mat själv, många underskattar hur mycket pengar mat kostar. All inredning, möbler, mattor, tv kanske och tv-licens om du vill vara laglig.

Ett litet tips är att börja titta efter köks-saker redan nu. Kastruller, stekpannor, tallrikar och annat. Det är mycket som ska köpas och det kan vara bra att titta på vad allt kostar och kanske köpa en och annan sak innan det är dags.

Annars är det nog bara att önska lycka till!

[smile]

Spana också in:

Spara pengar så du har lite extra.
Om du ska bo ensam så se till att du har någon nära iaf, kan ju vara skönt om något händer.

Min pojkvän flyttade hemifrån nån månad innan jag fyllde 17, bodde i stort sett där och skötte rätt mycket av det som skulle göras. Gick bra. :)
Haaanah:

ska börja jobba i sextonårs åldern också.


Kom ihåg att du inte kan förlita dig på att du kommer att få ett jobb, då det kan vara svårare än du tror. Om du vet att du vad som än händer kommer att kunna klara av den ekonomiska bördan av att bo själv så kan du väl göra det - man lär sig rätt mycket. Jag flyttade själv hemifrån när jag var 16 (eller om jag var femton. Kommer inte ihåg), och det var ett extremt bra beslut, tycker jag.

Men som sagt, om du inte har någon annan anledning än att det är trångt så känns det väldigt meningslöst - då det kommer öka den ekonomiska bördan för dina föräldrar.
Haaanah:

ska börja jobba i sextonårs åldern också


Precis som Åtta säger, det är ofta grymt svårt att få tag i jobb och jag misstänker att du kommer att ha din ålder emot dig när du letar och söker.

Annars är det som sagt inte bara hyran som kostar - det är el, ibland vatten, hemförsäkring, TV-licens, eventuell telefon och bredband. Sedan kanske du skall ha lite möbler, gardiner, handdukar och så vidare, även om det är en engångsutgift blir det rätt dyrt.

Kort sagt, det kostar att flytta. Och jag anser att du först och främst bör skaffa dig någon form av inkomst innan du ens funderar på att flytta hemifrån, om det inte är av sådana skäl som t ex Blivande_japan beskrivit.
Åtta:

Om man vill undvika att växa upp, lära sig ta ansvar och få sinne för ekonomi så är det ett jättebra tips. [smile]


Jo fast sinnet för ekonomi behövs väl inte så mycket om man får ett ganska bra jobb, man kan ju ändå städa hemma, betala lite av hyran, betala räkningarna osv.

Min brorsa pluggar till överläkare... På akuten kan man få runt 400kr per timme... [crazy]
Åtta:

Om man vill undvika att växa upp, lära sig ta ansvar och få sinne för ekonomi så är det ett jättebra tips. [smile]


Haha, men som sextonåring är det väldigt värt att föräldrar bidrar ekonomiskt, och att man får hela sitt studiebidrag (1050, förhoppningsvis höjt om 1-2 år.) Kan fortfarande tycka att de har att ansvar att stå för ens levnadskostnader tills man är 20-22 alternativt tills man klarar sig själv.
Anarkandi:

men som sextonåring är det väldigt värt att föräldrar bidrar ekonomiskt, och att man får hela sitt studiebidrag


Jaha? Vad är din poäng? Att man inte får någon känsla av ansvar och sakers värde bara därför att man får levnadsbidrag från de som är skyldiga att försörja en?

Anarkandi:

1050, förhoppningsvis höjt om 1-2 år.


Knappast.
Åtta:

Jaha? Vad är din poäng? Att man inte får någon känsla av ansvar och sakers värde bara därför att man får levnadsbidrag från de som är skyldiga att försörja en?


Nej, att även om hon inte får ett jobb och de accepterar att hon flyttar hemifrån, kan tänkas försörja henne på det sättet tills hon klarar sig. Så länge det är de som betalar dock, är det ju de som bestämmer om hon får bo där eller inte, så det är ju en beroendeställning.

Åtta:

Knappast.


Hur länge kommer de vänta, tror du?
Anarkandi:

även om hon inte får ett jobb och de accepterar att hon flyttar hemifrån, kan tänkas försörja henne på det sättet tills hon klarar sig.


Ja, jo. Givetvis. Det verkade bara som att hon tog för givet att hon kommer att få ett jobb.

Anarkandi:

Hur länge kommer de vänta, tror du?


Länge. Ser inte varför man ska höja bidraget när >=gymnasiestudenter inte har några egentliga utgifter att tala om, samt har försörjningsskyldiga föräldrar, skolmaterial och resor betalda. Ge då hellre en ökning till oss stackars universitetsstudenter som inte längre har försörjningsskyldiga föräldrar, vanligen har flyttat hemifrån, och som får pröjsa flera tusen kronor per termin bara för kurslitteratur. [sad]
Åtta:

Länge. Ser inte varför man ska höja bidraget när >=gymnasiestudenter inte har några egentliga utgifter att tala om, samt har försörjningsskyldiga föräldrar,


Ser att både gymnasie och universitetsstudenter skulle behöva få höjningar. Egentligen bör inte universitetsstudenter behöva jobba över huvud taget, de kan ju redan ha det nog jobbigt med studier så varför inte överlåta jobbandet till de som inte studerar och som är arbetslösa isåfall.

Finns gymnasiestudenter som lever på 100 kronor i månaden. Känner fattigare människor då, och de har i princip inga inkomster och brukar alltid få låna massa skolmaterial för att klara sig. Det ska man inte ta för givet. Annars ser jag gärna att tillägg borde ges ut för de som studerar på annan ort/behöver bostad.