Forumet - flytta hemifrån när man är16

flytta hemifrån när man är16

683 0 4
Hej, jag är en 16 årig kille. Jag skulle behöva hjälp, nån typs vad ska jag göra, jag vill helt enkält nt bo hemma längre, jag kommer nästan aldrig överens med mina föreldrar, vi bråkar för ofta, och jag gillar knappt mina föreldrar längre, dem förstör mitt privat/social liv, specielt mitt förhålande med min flickvän. Mest pappa men mamman också har brutit många av rättigheter som barn har, läste mycket om dom på UMOs websidan. Och jag har funderat över att hitta ett jobb, och skaffa lägenhet, min ide va att efter jag har en jobb, fösöka övertala mina föreldrar för o låta mig flytta och om de nt funkar kontakta socialer, som jag är dock räd för. Jag har en yngre brosa, och är räd vad som kan hända med honom efter jag kontaktar social tjänsten. Och asså, är de någon som är/var i liknande situation. För jag kommer inte klara av att bo hemma o klara gymnasiet... Så nån typs? (saker dom gör är att jag får nästan aldrig gå ut, pappa kallar mig för massa äckliga saker osv, jag fick stirk, dom förstör jätte mycket för mig utan att ens veta om de, för dom bryr sig inte, alt jag gör är fel enligt dom)Ber om ursäkt för min svenska men är sämst på att skriva.

Inga kommentarer

Senast ändrad 15 Sep 2018, 20:44 av 43214321
Tråden har 4 svar. Sortera efter:
Det finns två sidor av varje historia. Vad har du gjort mot dem? Visst du har rättigheter, men du får inte glömma att du har skyldigheter också. Vad gäller att flytta hemifrån som 16, så blir det väldigt svårt. För det första så är du inte myndig, för det andra, så måste du kunna betala hyra, och räkningar, alltså behöver du ett jobb. Att skaffa ett jobb utan gymnasieutbildning går knappt, plus att det finns en massa regler om hur mycket du får jobba, eftersom du inte är myndig än. Inte nog med det, men du får inte glömma att du ska kunna studera samtidigt.

För det andra, så behöver du någonstans att bo, och i dagsläget så behöver man stå i en lång bostadskö för att ens kunna få tag på ett boende.

Med andra ord, att flytta hemifrån som 16 idag är väldigt orealistiskt. Det hade kanske gått för säg en 40-50 år sedan, men nu är det snurr på omöjligt.

De bästa tipsen jag har är att antingen:
1) Kontakta soc, eller kontakta en kurator att prata med. Det finns med största sannolikhet en kurator på skolan. Kuratorer har tystnadsplikt så länge de inte befarar att du är i fara, för då måste man ta upp det hela.

2) Stå ut med det under din gymnasietid, men sätt som mål att få så bra betyg som möjligt i allt, så att du kan studera vidare på annan ort.

Vad du en gör, släpp INTE skolan, för skolan är din väg ut.

Spana också in:

Asså ja jag gjorde visa misstag, men dom överreagerar jätte mycket, nu är det så att vi kommer från annat land och mina föreldrar tänker och påpekar det hela tiden, att jag ska bete mig som vem jag är och inte fösöka "leka" svensk, från början så ville dom inte att jag ska börja gå ut osv, sen när jag blev kär i en tjej o vi blev tillsamans så fick jag höra hela tiden att jag är för ung och dom tycker inte om de. Så jag började ljuga att jag är ute med mina väner så att dom låter mig gå ut men va med min flickvän istället. Sen när det blev för mycket och jag klara inte av det mer psykisk så rymde jag hemifrån till henne, och efter det tvinga dom göra slut med henne, men jag kunde inte göra det, så vi var tillsammans i hemlighet, när dom fick reda på det fick jag strik o senare accepterade dom de, men klarar inte av de längre, varje små sak jag gör, glömer eller sånt får jag skit och förbud..