Forumet - flytta till kollektivt boende+hemifrån första gången=behöver era tips!!

flytta till kollektivt boende+hemifrån första gången=behöver era tips!!

1522 1 19
hej kompisar, det verkar bli så att jag flyttar hemifrån till hösten! kommer då bo i en stuga på en tomt till ett stort hus med gym, gemensamma utrymmen samt sex olika studenter+hyresvärd

jag skulle vilja ha tips på vad jag kommer att behöva, vad jag ska tänka på och allmänna råd och så!

är lättare om jag har allt samlat, och är lätt att glömma grejer

kram!

image_164.jpg

ply: grattis ju! när flyttar du? har inga råd men behöver dem så bevakar kanske.
tack!! kommer bo nära dig också! är inte helt helt säkert än, men verkar bli så! ska träffa hyresvärden nästa vecka!

Tickstart: Åh, ska du gymma varje dag?! Lova du gör, du kommer blir så himla fitt +_+
ja lätt

Spana också in:

Antar att det mesta du egentligen behöver kommer finnas i kök och badrum och sånt? Så det du egentligen behöver är samma grejer som du har i ditt sovrum nu :) I alla fall till en början, du kommer märka om/vad som saknas efter ett tag. Men gemensamma utrymmen kommer allra oftast ha det du behöver.

Angående roomies så tänker jag väl att ni ganska tidigt bör sätta upp lite tankar kring hur ni vill ha det hemma, med städning, fester och dylikt. Ha en öppen dialog. Kanske sätta upp något slags städschema så att det slipper bli en konflikt senare, kolla vad de andra känner sig bekväma med. Sen mitt främsta tips kring att bo med rumskamrat/er är att våga ha dialoger kring saker men att välj sina fighter. Ibland får man helt enkelt försöka strunta i att bli irriterad för man bor ihop och det är jobbigt om man ska ryka ihop för att rumskamraten exempelvis en dag lämnat kladd på diskbänken, är det dock ett återkommande fenomen så ska man helt klart ta upp det. Men något jag märkte väldigt snabbt när jag flyttade ihop med min rumskamrat var att vissa konflikter/diskussioner fick jag helt enkelt välja bort för att det skulle bli tjatigt. Men vårat problem var att jag vill ha ganska rent hemma medan hon inte brydde sig alls, vi fick försöka anpassa oss efter varandra men hade jag sagt till varje gång det var något angående städning så hade vi bråkat varje dag, vilket inte hade varit värt det.


Haha, luddig text men hoppas du förstår. 
Åh vad skönt att det löser sig med boendet!

Fingerprints är spot on med städning och liknande. Det är väldigt mycket viktigare än man tror att man är helt på det klara från början med vilken nivå av det där man vill ligga på, även om det först känns som en icke-grej. 

Vi kör inga kontrakt eller något i vårt kollektiv, men det kan vara en vettig grej om man är lagd åt det hållet så att alla är säkra på vad som gäller med hyra, uppsägningstid etc. Finns färdiga mallar att ladda ner på nätet.

Annars är det mest vanlig hyfs som rekommenderas. Kollektivboende är som en familj, det är bara det att man väljer den själv. Det är ganska mycket ge och ta alltså, särskilt om man har lite olika scheman om dagarna.

Graden av umgänge överlag är en viktig grej också. Att man bor tillsammans innebär inga krav på att man måste göra samma sak hela tiden. Samtidigt som det är jävligt nice att kunna sitta och snacka skit i köket när man känner för det så är det också det passiva umgänget som är himla fint - alltså att t.ex. bara vara i samma rum och göra helt olika saker. Eller att bara känna att man har möjligheten att stänga in sig på rummet när man känner för det utan att någon ser det som att man inte vill ha med dem att göra. 
Laga gärna mat tillsammans med andra! Billigt + mysigt.  
Skulle ej rekommendera några sex/kärleksrelationer m andra i huset pga onödig drama plus bråk.

se va de har i förråd/källare innan du köper möbler. Isolera dig inte helt mrn man behöver inte va social 24/7. (Trir dock att man blir det sen omedvetet pga det blir som en familj!)

alla hatar(eller aa inte hata men du fattar) den som inte städar och alla vet vem det är som inte har gjort det, så ja. Städa och diska efter dig, och håll dig till städrutinerna.

Bor oxå i 1 kollektivt och det är underbaaart. Lycka till!!
eftersom du flyttar in med människor som redan bor ihop så ta reda på vilka regler etc de har nu. i början är det bra att försöka mest känna in hur det funkar och vänta lite med att komma med klagomål/input tills man är mer hemmastadd pga det där med boende är känsliga grejer och man gillar inte när folk flyttar in helt plötsligt och börjar ifrågasätta/klaga på hur man har det. 

var bara så social som du känner för, på mitt första ställe var jag väldigt social, och på mitt sista var jag väldigt osocial (pga trött på att bo med andra människor), båda sätten är okej. 

mer praktiskt vad man behöver:

beroende på hur kinkig du är med köksutrustning kan du behöva all eller ingen. jag är känslig när det kommer till knivar, jag vill att sådana ska vara vassa och tas om hand, därmed har jag i princip alltid haft egna knivar. stekpannor är en sådan sak som brukar vara rätt förstörd pga: människor är tards och verkar inte förstå att man inte steker med metallföremål i teflonpannor. 

annars till rummet är det bra att ha: handdukar, kanske kökshanddukar, för även om det finns sådana brukar de vara vidriga och sällan eller aldrig tvättas, sängkläder, ev mattor och gardiner. kommer inte på så mycket mer än det självklara så kan återkomma.
Gemensamma regler och en bra social miljö där du bor (dessa två förstärker varandra).
Lista på bra saker för studentboende:
- Shotglas (bra för korridorsgemeinschaften om ni super ihop)
- Silvertejp (motivering överflödig)
- Askfat (en burkjävel duger förstås, fimpar på marken gör varken andra eller värd glada)
- En bricka (bra om man lagar mat och vill äta på rummet)