Forumet - Flytta ut vid 18 år med en sparkassa på 35000kr

Flytta ut vid 18 år med en sparkassa på 35000kr

405 0 3
Hej! Jag fyllde nyligen 18 år och pga anledningar i hemmet som jag inte tänkte gå in med specifika detaljer på så skulle jag vilja flytta ut tills min student i sommar.

Hur skulle jag gå an detta? Jag har sett att på ställen som Mitthem och Umeå Bostad så kan man stå i kö, men har hört att folk har stått i flera år för att ens få en chans. Då jag behöver ett boende med kortare varsel så undrar jag isf vart jag kan hitta ett sånt.

Jag undrar även om det är realistiskt för mig att flytta ut redan nu. Jag bor norrut i landet nära Umeå men kan tänka mig att flytta längre sträckor då jag kommer söka jobb efter att jag har hittat ett boende. Kommer inte heller ha fullständig gymnasieexamen.

Redigering: Jag planerar inte på att studera vidare för att få en fullständig gymnasieexamen då jag vill fokusera på min mentala hälsa, men om det krävs för att få en bostad på kort varsel så överväger jag nog det.

Inga kommentarer

Senast ändrad 8 Mar 2021, 13:06 av anonymousxx
Tråden har 3 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Ställ dig i bostadskö på så många ställen som möjligt så tidigt som möjligt för att förbättra dina chanser. Bostaden, Mitthem, Heimstaden, Rikshem, Lerstenen, Skebo etc. De flesta bostadsköer är helt gratis att stå i, men man behöver logga in en gång var 6:e eller 12:e månad för att behålla sin kötid.

Att få bostad som student är definitivt lättare då det kan vara mycket kortare kötid, speciellt i korridor. Det öppnar även för fler alternativ (i Umeå finns t.ex. studentbostäder hos Bostaden, Svenska studentbostäder, CampusX/Balticgruppen och Heimstaden).

Det finns dock andra alternativ också:
* Bostaden Umeå har ungdomslägenheter för de som är 18-25 år. Gissningsvis kan dessa vara lättare att få.
* Balticgruppen kör inte med kötid på sina lägenheter, utan först till kvarn. Kan vara värt att hålla koll där.
* Går ju även att vara inneboende eller hyra i andra hand om man är beredd att göra det. Håll utkik på exempelvis Facebook och Blocket då.
* Det kan nog vara lättare att få lägenhet i mindre kommuner om du är beredd att bo där. T.ex. borde det vara lättare att hitta en lägenhet i Lycksele än i Umeå.

Vill du ha något kortsiktigt finns ju även korttidskontrakt. Dessa är i regel lättare att få.
En del bostadsköer kräver att man har en regelbunden inkomst för att hyra ut lägenhet till en (de gör kreditupplysning...). Tyvärr tar det också rätt lång tid i många fall. Jag kan tipsa om att bli inneboende. Det är kanske inte jättekul att bo hemma hos någon annan, men svinbilligt och man behöver inte tänka på el, wifi eller andra räkningar. Det finns massor av Facebookgrupper du kan gå med i för att leta. Gå dock med i de bostadsköer som är gratis ändå, det skadar ju inte!

Kan du tänka dig att jobba utomlands finns det en del företag som skickar ner skandinaviska ungdomar till Medelhavet för att jobba som typ reseledare och liknande, och erbjuder gratis boende tsm med andra. Likadant finns det många ungdomar som blir pistvakter eller liknande i fjällen. Du kan ju också bli au-pair eller liknande.