Forumet - För ung för proteindryck/pulver

För ung för proteindryck/pulver

272 0 11
Hej jag är en kille och är 15 år. Jag har börjat träna för ca 3 månader sen, inte på gym utan hemma. Jag funderar på att börja på gym och då också börja träna mycket hårdare.

Efter som jag tränar så har jag tänkt börja med protein pulver. Men jag undrar om det är något farligt med att börja nu när jag är ung?

Har hört rykten om att om man tränar när man är ung så slutar man växa[sad] Eller är det bara bra att börja med extra protein?

Spana också in:

Angående att stanna i längden osv så är det väl lite av en myt. Träna är bara bra, om det är på en sund nivå.
Det du bör passa dig för är överbelastning, felbelastning och för hård träning, vilket jag antar att unga pojkar kanske lättare utsätter sig för. En hälsosam träning är bara bra för vilken kropp som helst, ung som gammal. Men pumpa-träning kan slita ut leder och felbelasta skelettet vilket är extra skadligt när man ännu växer. Om jag vore du skulle jag passa mig för tunga vikter och istället, om och när du använder sådana, ta lättare och köra fler reps.

Ganska ofta har gym en åldergräns just av dessa anledningar. Om du ändå har tillgång till gym, så se till att du pratar med någon där om hur du borde träna och hur tungt. Tung styrketräning brukar man sägas ska undvikas när man inte växt färdigt. Därför är det nog lämpligast att du faktiskt väntar med gym och tränar hemma. Undvik vikter i så stor utsträckning som möjligt och använd istället din egen kropp.

Vad gäller proteindrycker så kommer detta inte skada dig för att du är ung, men det är inte bra att överdosera sådana eller under lång tid äta maxdosen. Jag kommer inte ihåg varför och hur, men det belastar njurarna.