Forumet - Föräldrars kränkande nätbilder av sina barn jämförs med aga

Föräldrars kränkande nätbilder av sina barn jämförs med aga

3162 1 22
DN har publicerat en artikel där en barnläkare påtalar att föräldrars bilder och videor av sina barn riskerar att bli ett oönskat, dessutom offentligt, barndomsminne för barnen. Att utlämnande på internet i många fall är både respektlöst och kränkande gentemot ens barn.

Läkaren kopplar även detta med vår lag mot barnaga och förtydligar att lagen innebär även psykisk våld - exempelvis respektlös behandling, förlöjligande, nedtryckande ord osv. Detta kan i sin tur kopplas till föräldrars offentliga förlöjligande av barnen i sociala medier. Föräldrar lägger upp historier om barnen, vad de har sagt och gjort och detta inte helt sällan med humoristiska drag. Det faktum att dessa bilder inte heller försvinner, är offentliga och kan spridas gör såklart saken ännu värre. Forskaren har en förhoppning om att "annan kränkande behandling" i rätten ska prövas i förhållande till sociala medier och hoppas att föräldrar som läser denna artikel ska tänka till. 

Detta var en snabb sammanfattning men läs mer här.

Vad tycker ni om detta? Är det en kränkande handling att lägga upp bilder på sina barn på sociala medier? Borde det läggas till regler kring detta under lagen mot barnaga?

Lägga upp bilder på sina barn på sociala medier...

Senast ändrad 8 Dec 2014, 14:42 av Fingerprints

Spana också in:


Fingerprints: Är det en kränkande handling att lägga upp bilder på sina barn på sociala medier?
Kränkande, nedvärderande, förolämpande - kanske  i vissa fall för vissa rent av traumatiserande (eller ett likgiltigt ord - fast inte riktigt lika starkt).
Fingerprints: Borde det läggas till regler kring detta under lagen mot barnaga?
Kan inte riktigt avgöra om det passar under lagen mot barnaga - men det borde inte vara tillåtet.

Samtidigt tycker jag att det är ganska tragiskt att vi måste förbjuda/lagstifta för att föräldrar inte öppet och offentligt ska förödmjuka sina barn eller förödmjuka dom alls.

Alltså för att förtydliga: Semesterbilder är ok, men bilder (eller historier) - eller vanligare är filmer där man gör något mot barnet eller får barnet o göra något sen hör man asgarvet av den som filmar - sånt där får mig alltid att sucka argt.

Jag finner pollen lite förvirrande - att bara lägga upp bilder på sina barn på sociala medier blir inte per automatik förlöjligande. Jag vet liksom inte vad jag ska rösta på frågan "Lägga upp bilder på sina barn på sociala medier"... Hade föredragit om frågan varit mer tydlig "Lägga upp förlöjligande bilder på sina barn på sociala medier". Är frågan menad som det sistnämnda och det bara är jag som är för bokstavlig?


Hjärta

Beror på vad det gäller och hur pass öppna ens sociala medier-konton är. Tycker att det är mer beklämmande när de lägger ut bilder där ungen är naken än när de lägger ut en bild på en tvååring med en sopkvast i handen och ba ja albin vill ta med sig den här till förskolan han vill nog bli städare hehe.