Forumet - Förbestraffning?

Förbestraffning?

1626 1 44
I en hypotetisk framtid kan man förutspå brott innan det inträffar med en matematisk algoritm som kan förutspå brott med 90% säkerhet.
Då är frågan: Är det etiskt att bestraffa brottslingar innan de begår ett brott?
Eller är det oetisk att bestraffa någon som inte begått ett brott än?

Är det etiskt att bestraffa brottslingar innan i scenariot?

Spana också in:

Etik ligger inte mig särskilt varmt om hjärtat så kan ej uttala mig. Men tycker inte brottslingar skall bestraffas innan de begår brott, nej.

Tycker inte brottslingar skall straffas öht, de skall hållas på säkert avstånd från ofrivilliga människor de kan skada, verkligen inte som en form utav straff eller vård - tror det är möjligt att tillfredsställa deras behov och begär i en isolerad värld med lagar utan påföljd typ. Tänker mig lite som filmen Doomsday (2008)

Om de överlever sin vistelse där inne och har uppvisat att de klarar av att leva utan att bråka så att säga kan de bli utsläppta i världen, om de vill - självfallet fritt fram att stanna så länge de behagar, det blir inga driftkostnader för oss där, de bygger sina egna samhällen. 

 


Patriarkatet: Ja
Inte svar på din fråga men redan idag kan man bli dömd i Sverige för att man har planerat ett brott dvs förberedelse till brott. Ett ex... man behöver inte begå ett bankrån för att bli dömd utan man kan även bli dömd för förberedelse till bankrån.

Att oskyldiga kan bli dömda är väl inte annorlunda än att det redan idag sitter folk på långa fängelsestraff som är oskyldiga. Vad är skillnaden?

Kan man höja sannolikhetsgraden från 90% till 99% så varför inte?

Pennyroyal: ehagar, det blir inga driftkostnader för oss där, de bygger sina egna samhällen.
Så allt från våldtäktsmän och mördare till snattare ska samsas i ett eget samhälle utan rättsväsande och skydd? Det låter inte så genomtänkt att straffa folk på det viset (för jo det kommer att bli ett straff eftersom de kommer dit helt utan skydd). Det vore väl nästan mer humant att sparka igång Gulag igen då. 

vonKissekatt: Så allt från våldtäktsmän och mördare till snattare ska samsas i ett eget samhälle utan rättsväsande och skydd?
Glömde specificera grova våldsbrott. Rodnar

Kan känna att du underskattar deras förmågor lite, jag tror de är väldigt kapabla till att styra upp ett eget samhälle från grunden och fördela medel rättvist, skulle verkligen bli som en nystart. De är människor precis som oss andra. Hade varit ett mycket intressant experiment i varje fall. 

vonKissekatt: Känner: nä. Givetvis. Förebyggande åtgärder såklart men att straffa folk som kanske begår brott är ju helt vanvettigt och kommer bara att skapa ilska och vore incitament att verkligen begå brottet. 
+1Pennyroyal: jag tror de är väldigt kapabla till att styra upp ett eget samhälle från grunden och fördela medel rättvist, skulle verkligen bli som en nystart. De är människor precis som oss andra.
1. Det kan dem säkert de är ju inte helt bakom flötet, bara ganska så jävligt mycket med vissa saker. De lär väl inse att de inte kan bränna ner hela skiten och därav måste sköta sig eftersom att det inte finns någon annan som gör det åt dem ute i vanliga världen.
2. Nä, En våldtäktsman, våldtar han barn? Ja. våldtar du barn? Nej, gör jag det? Nej.
Bränner kriminella unga bilar? Ja, bränner du bilar? Nej, bränner jag bilar? Nej. osv.
Dem är brottsbenägna, det är inte vi andra, dem har dessutom lägre empatisk förmåga än resten av befolkningen, dem är inte som oss.

Pennyroyal:
Glömde specificera grova våldsbrott. Rodnar

Kan känna att du underskattar deras förmågor lite, jag tror de är väldigt kapabla till att styra upp ett eget samhälle från grunden och fördela medel rättvist, skulle verkligen bli som en nystart. De är människor precis som oss andra. Hade varit ett mycket intressant experiment i varje fall. 
Hade de velat eller klarat av att leva helt på det sättet hade de gjort det här.