Forumet - Fördomar mot religiösa grupper?

Fördomar mot religiösa grupper?

2872 0 32
Religion kan vara ett känsligt ämne, och folk av olika åsikt kan bli upprörda på varandra. Ofta vet man inte så mycket om andra, utan gör en massa antaganden:

"Muslimer är kvinnoförtryckare", "kristna är korkade", "New-ageare är konstiga och lättlurade"...

Jag själv blir ofta lite orolig om jag har en vän som jag först lärt känna, och sedan får reda på att den är insatt i och utövar någon religion som är betydligt annorlunda från min: t ex kristendom eller islam. Tankar som far igenom huvudet är sånt som:
"Vad tycker den här personen om andra religioner?"
"Hur påverkar personens religion synen på homosexualitet och andra sexuella minoriteter?"
"Hur är det med vetenskap, evolution, människoapor?"
"Kommer han/hon ta illa upp av konstiga saker?"

Ofta är sen personen inte någon fundamentalist, så allt går bra.

Oftast kommer jag bäst överens med icke-troende av olika slag, wiccaner och folk som uttövar någon polyteistisk religion. Jag träffade en gång en kvinna som var wicca-troende, och det var tillräckligt nära asatro/forn sed att vi hade mycket gemensamt. Vi skrattade en del och pratade om vår syn på t ex helighet. Min mor (som är typ ateist) kände sig kanske lite utanför... fastän kvinnan var hennes vän och egentligen inte min. [ops]

Berätta gärna varför ni inte tycker om en viss grupp, vad ni tror om dem osv.

Spana också in:

Jag har inga fördomar mot religiösa grupper. Jag har bara fakta. Alla religioner är korkade. Jag hatar ingen religion mer än någon annan. För mig är allt bara dåligt skriven fantasy som instabila och svaga människor misstar som sanning. Sen finns det givetvis mer och mindre korkade religiösa människor, men i grund och botten så är de allihopa lättlurade och ologiska. [smile]
Lanina:

Ateister (inte en religion i sig, men..) (Du röstade på detta alternativ)


Faktiskt.

Är sjukt trött på alla ateister som försöker tvinga på andra sin tro och uppför sig som om de har hittat den absoluta sanningen (observera; inte "alla ateister" utan "alla ateister som uppför sig så"). Känns som att många av oss "icke-troende" bara är hjärntvättade idioter precis som många religiösa är, men eftersom man är ateist så är det helt okej.
God Konsument:

Jodå, jag säger inte att de är bättre. Tycker dock det verkar vara nästan ett krav för att vara ateist att man inte ska ha respekt för oliktänkande. Eller ja, iaf verkar det som att långt många fler ateister är sånna än religiösa.


Aha okej. Det vet jag inte. Men det hettar till så fort någon av sidorna öppnar truten för det mesta haha!
God Konsument:

Tycker dock det verkar vara nästan ett krav för att vara ateist att man inte ska ha respekt för oliktänkande.


Jag har råkat på sådana människor, fast tur är att de inte är många.
Religionskunskap i gymnasiet, vi alla diskuterar vad vi tror på. Det är typ:
"Jag är kristen"
"Jag tror kanske på någonting"
"Jag är muslim"
"JAG TYCKER ATT ALLA RELIGIÖSA ÄR DUMMA I HUVUDET"
...

Fast precis som det finns icke-övertalande kristna, så finns det ju ateister som bara själva låter bli att tro och låter resten göra som de vill.
Lanina:

Kristna (Du röstade på detta alternativ)


Men egentligen är det i min bok ingen skillnad på vilken religion man tillhör, vilken det än är har jag samma fördomar mot dem.

Att det skulle vara fler ateister som predikar sin inte tro än det är religiösa som gör är bara skitsnack, statistiken håller inte.

Ateister måste dock göra någonting eftersom att världen i allra högsta grad fortfarande styrs av religiösa människor och det håller inte. Om man inte kan se all den felande logiken i att tillhöra en religion hur kan man då förväntas styra ett land? Eller vara en förebild för andra människor?