Forumet - Förstår du danska?

Förstår du danska?

4069 3 44

Svenska gymnasieungdomar har svårt att förstå danska, enligt en ny undersökning.

Av de svenska eleverna svarade 92 procent att det är svårt eller mycket svårt att förstå danska och 42 procent väljer att prata engelska när de samtalar med danskar. Danskarna klarar sig bättre med svenskan. Där tycker enbart 42 procent att det är svårt eller mycket svårt att förstå svenska.
Senast ändrad 4 Sep 2013, 10:08 av André Vifot Haas

Spana också in:

min kollega sa "I DON'T SPEAK GERMAN" när en dansk kom fram och började prata. till denna dag har vi ingen aning om vad han undrade. 

träffar mycket danskar i mitt arbete, och det är hemskt. inleder alltid med "skulle ni kunna tala engelska?" ev. upprepar det på engelska. 

förstår danska ganska bra
de danskar jag träffat är snälla och pratar "långsamt" så man hinner med. och ah, märker de att jag inte förstår förklarar de vilket ord de menar. Förstår det mesta, kan inte prata danska men försöker välja ord jag vet att de använder. typ spann istället för hink osv. hur ofta man nu säger hink i vardagliga samtal.


André Vifot Haas: Ibland
Förstår inte Köpenhamnska så bra men brukar generellt förstå andra danska dialekter. Uppskattade väl att jag förstod 70-75% av vad danskar sa till mig på Roskilde sist jag var där (människor talar väl iofs lite långsammare ifall de märker att man har språket som förstaspråk iofs). Skriven danska har jag inga problem med (fast vem har det?). Danskar brukar dock i 95% av alla fall vilja prata engelska med mig :/