Forumet - Fosterbarns Problem

Fosterbarns Problem

399 0 1
Hej! Mitt namn är Vanezza. Jag är en 17 åring tjej som bor i en familjhem.

Under dem senaste åren har tvivlat på mina foster föräldrar som jag har bort med i fyra år nu.

Jag har frågat runt lite om det här med omkostnadsersättning och arvodesersättning. Jag har vilat veta mera men har inte fått några svar.

Här om dagen prated jag med två av mina vänner som också är fosterbarn, lite mera om deras ekonomi och insåg att deras ekonomi o min inte stämmer alls med varandra.

Som en ung fosterbarn får jag bara 1250kr per månad. Dessa pengar ska täcka till exempel: kläder, skor, hygien, mobil o allt annat som jag behöver. Medas min kompis A: sa att hon får 4000 för allt det. Jag trodde inte henne först för jag tyckte att det var konstigt.

Men sedan sa kompis B: samma sak. Jag tror att detta kan bero på deras studiebidrag, men vet ej. Vill gärna veta om det stämmer.

Nyligen sa min fostermama att dem ersättningspengarna hon får från Soc äntligen inte står för maten som vi äter, utan att dem bara står för frukosten. Så jag undrar om det verkligen är sant. Enligt vad Soc har sagt till mig, ska ersättnings pengarna täcka allt imon mat. Så då har en fråga på det där också, om det är sant, och om vem det är som talar sanning.

Jag undrar också om något annat. Jag har en kompis, kompis C: som också bor också i ett fosterhem, fast han har skyddad identitet.

För några veckor sedan fick en erbjuda på hans APL (Pratik plats) om att han kunde sommar jobba där. Men Soc sa nej.

Han är 18 snart, och efter gymnasiet måste han flytta ut från fosterfamiljens hus men det går inte med hans ekonomi. Han är som jag, vi får bara 1250kr per månad. Social säger till honom att han måste börja och spara pengar, men hur ska han göra det?

Det går ju inte med det där lila budget som vi får. Det värsta är att Soc inte ens kommer o stå för hans lägenheten, utan det får han själv göra.

Hans fostermama säger att när han fyller 18 år så kommer det dras 1000 (kmr inte ihåg de exakta summa, men det var något omkring 1000kr) som kommer och dras från deras (kommer inte ihåg om det var från deras ersättningspengar eller
arvodesersättning).

Så detta vill säga att han kommer och få ungefär 2250, vilket är liten enligt mig, efter som allt det där ska täcka, hyra, medicin, hygien, mat, kläder, o fritids activity. Orimligt enligt mig.

Men det jag inte fattar är att varför Socialen inte låter honom ha ett sommar job. Hans arbetsgivare i APL vet ju redan om hans situation, att han är ett fosterbarn med hemlig identitet.
Hans föräldrar bor i Västra Götaland medan han bår i Umeå.

Jag skulle gärna vilja veta mera om dessa sakerna jag skrivit om.
Jag vet att det är konstiga saker och förmodligen dumma också, men skulle gärna vilja veta mera.
Jag har ställt frågan till Soc men dem verka inte ha några svar till mig.