Forumet - Fosterhemsplacerad, fyller 18

Fosterhemsplacerad, fyller 18

1861 0 7

Hej, nu är det så att jag, sedan ett år tillbaka, är fosterhemsplacerad. Dock fyller jag 18 år nu innan sommaren och jag har fått höra av min soc-tant att jag kanske inte kommer att få bo kvar. Dels eftersom jag är så pass självständig och dels för att jag enbart behövde ett fosterhem eftersom jag inte kunde bo hemma hos min pappa.

Men nu är grejen den att jag kommer att ärva en summa pengar av min bortgångne mamma när jag fyller år. Så om jag inte får bo kvar (vilket jag egentligen inte vill) så kommer jag få skaffa lägenhet. Dock så vill jag ju inte använda de här pengarna överhuvudtaget egentligen, utan spara dem så länge som möjligt. Här kommer kruxet. Om jag vill skaffa lägenhet innan jag har jobb så behöver jag kunna betala hyra, mat och hushållsskit. Och jag kommer troligtvis inte få något bidrag från soc eller kommunen då jag har dessa pengarna liggande. 

Så jag undrar om det finns något sätt att "gå runt" det här och få bidrag ändå? För 1050:- i månaden kommer inte räcka till hyran ens. 

Kommentarer (16)

 1. Ja, det finns sätt att "gå runt". Det kallas bidragsbrott och om det upptäcks döms du till fängelse. 

  Tycker du är sjukt egoistisk som vill leva på staten när du HAR pengar, finns fan folk som svälter PÅ RIKTIGT och inte får bidrag.

 2. men jag fötstår att du vill ha ett sparkonto när du inte har några föräldrar som kan stötta dig, men vårt välfärdssamhälle fungerar inte så. och det är ju en jäkla tur.

 3. Men lyssnade ni på henne ens? 1050kr hjälper inte mycket när de flesta lägenheter kräver 6.5k i hyra för en etta, kanske en tvåa om man har tur. Jag tror det bedriver en större lagbrist om man tar lån som man vet att en inte kan betala tillbaka på en väldigt lång tid. Och sen bedriver hyresvärden krav också, att man ska ha jobb och så vidare, nej jag fattar inte var all denna egoism kommer ifrån, det finns de som får bidrag på 8 tusen och tycker att de har för lite i månaden, de tycker jag ni ska rikta eran anti-egoist tänkande åt!

  /rant

 4. Läste DU vad hon skrev? Hon sa ju att hon hade pengar på ett konto men ej ville betala sin hyra för de pengarna tills de är slut, utan hon vill ha sina pengar kvar medan soc betalar hennes hyra o.s.v.

 5. Hon nämner inte hur stor eller liten summa det är, kanske om det var på 100k kr så skulle jag ta ställning också men sannolikheten att hon skulle bära på sådan summa skulle i nu läget vara liten.  Hur  vet man ifall hon har  släktingar i Sverige? Jag tycker det är ganska självklart känsla att ha en "ifall att" summa. Vad soc betalar för i summan är totalt ointressant, det här handlar om vad man ska göra som känns mest bekvämt. Idag räcker det inte med grundskoleutbildning alls på långa vägar för att få jobb, och en högskoleutbildning kan kosta upp till 300k kr.  Förstår inte hur resonemanget att 1050 motiveras som ett högt belopp. 2 jeans som inte går sönder efter en vecka kan man köpa för den summan.
  Förstår inte alls var denna målbildningen att hon skulle framstå som en förtidspensionär, det är inte nära på den summan och jag tror hon är på fosterhem för godgiltliga anledningar. 
  Sen finns kanske förslaget att hon ska flytta men då förlorar hon ju alla sina kompisar, eller ska kommunen stå för transportkostnader också?

 6. Eftersom mamman är död kan hon ju mycket väl ha fått pengarna efter försäljningen av hennnes bostad t ex. Men nu ska vi inte spekulera. När man söker bidrag etc så kan soc/försäkningskassan inte ta hänsyn till kompisar, herregud. Hon skulle inte leva på 1050 kr heller då hon skulle få alla möjliga bidrag som student - om hon inte har råd att finansiera allt själv ett tag. 

 7. Kossan, handlar det om 100kr så får hon socialbidraget - 100kr. Då är det ju inga problem och nej, man får ej ha ett "utifall att"-konto när man går på soc. De betalar om du får nödvändiga utgifter.

 8. Geigerzähler

  De pengar jag har fått av min mamma är pengar som hon personligen skrivit i sitt testamente att hon vill ska gå till min egna familj som jag kommer skaffa mig när jag blir i rätt ålder. Alltså till mina barn, mitt hus, bil etc. Jag har inte sagt att jag inte vill betala min hyra och leva på bidrag från soc. Jag sa att jag vill spara dem. Med goda skäl med. 

  Krossan

  Tack för din förståelse!!!

 9. Geigerzähler

  "Hon sa ju att hon hade pengar på ett konto men ej ville betala sin hyra för de pengarna tills de är slut, utan hon vill ha sina pengar kvar medan soc betalar hennes hyra o.s.v." 

  VART har jag skrivit att jag inte vill betala min hyra tills mina pengar är slut? VART?!  Jag skrev att jag inte vill använda dem, utan SPARA DEM så länge som möjligt. Sluta kommentera om du inte har någonting som kan hjälpa till.

 10. Nu skriver du ju det igen? Du kan inte spara pengarna, du MÅSTE leva på dem (d.v.s. betala hyra, mat o.s.v.) tills dina pengar är slut. Om vi ponerar att det är 3000kr du har, så får du 3000kr av soc den första månaden du söker (tror man får ty 6k om man söker själv) och månaden efter det får du 6k.

 11. Jag vet att det suger, lever på socialbidrag själv, hade et sparkonto innan precis som du. Säger bara hur det ligger till. Det ÄR bidragsbrott om du inte säger till soc att du har de pengarna som du har.

 12. Men jag vill inte använda dom då det inte är vad min mamma ville. 

  "De pengar jag har fått av min mamma är pengar som hon personligen skrivit i sitt testamente att hon vill ska gå till min egna familj som jag kommer skaffa mig när jag blir i rätt ålder. Alltså till mina barn, mitt hus, bil etc."


  Kan du inte hjälpa mig på något sätt så ber jag dig så vänligt att inte kommentera mer. För att du säger att jag måste använda pengarna hjälper mig inte då jag inte kommer att använda dem tills de är nödvändiga att ta fram i framtiden. 

 13. Och jag har inte sagt att jag inte kommer berätta om pengarna? De vet redan om dem.

 14. Alltså, förlåt, men jag säger ju bara som det är. Jag kan inte gå in och ändra lagar åt dig, jag förstår att det är jättetråkigt men det är tyvärr så som det ser ut. Har du pengar så måste du leva på dem, det går ej att söka socialbidrag. 

 15. Du kommer tyvärr att tvingas använda dem vad du än tycker.

Tråden har 7 svar. Sortera efter:
Ville inte skriva ut det men det verkar tydligen som viktigt i de flestas ögon.. Jag kommer att få ärva ca 250 tusen allt som allt. Och som jag skrev i en kommentar nyss så har min mamma skrivit i sitt testamente att hon vill att dessa pengarna ska gå till min framtida familj. Alltså hus, barn, bil och allt som innebär med det (kläder, mat, möbler, etc). Det är inte mycket pengar när man räknar på vad det kostar att leva (kan ju inte köpa ett hus av pengarna direkt..

Min mamma dog i cancer när jag var åtta. Hon och jag stod varandra väldigt nära och jag har tänkt att uppfylla hennes önskan. Låter kanske klyschigt men jaa.. 

Jag har ingenting om jag flyttar från min fosterfamilj. Jag har ingen och inget. Bara ett konto med pengar från min mamma som jag inte "får" röra. Och som jag sagt så kommer soc enbart se mitt konto med pengarna och inte bry sig ett skit om vad jag har för planer med dem..

Spana också in:

Hur mycket stålar rör det sig om? Kanske 5 lax eller 150 laxar? För om det vart så att sociala tjänsten haft hand om boning innan och du bara har stålar för ett par få hyresmånader så kan du få "behålla" bidrag för boning och krubb hela tiden. Fast det beror på summan.
Plocka ut pengarna och typ göm undan dem på ngt konto hos någon bank i ngt annat land, under ngn annans namn. typ. Finns hur många sådana tjänster som helst, vilka man kan lita på är en annan femma dock.. ;)