Forumet - fotografering - lag

fotografering - lag

450 0 12
kan någon berätta vad lagen säger om att ta bilder av andra människor på stan? kan man anmäla någon för det? eller är det okej att ta kort på någon som inte vet om det/inte vill? och hur är det med att ta kort på 2 personer vid en fontän och sedan kommer några andra främlingar med på den bilden?

Spana också in:

opiium:

Knäppa kort=Lagligt


Beror på vad du fotograferar. Är ju ett uppmärksammat fall just nu där en gubbe gick och fotograferade tjejers rumpor och under kjolar osv.

opiium:

Lägga ut på internet=Lagligt så länge inte nån kommer och säger att det är kränkande att du har lagt upp bilden


Det alltid lagligt sålänge bilden inte är kränkande, en person kan inte säga att det är kränkande om det inte uppenbart är det. Och om där är mer än två-tre personer på bilden så är det lagligt eftersom att den inte är "centrerad" på en person.
Lagligt att fotografera vem som helst, vart som helst (finns ju dock självklara undantag) och du får lägga upp dessa bilder nästan vad som helst eftersom det är fotografen som äger bilden, dock inte i kommersiella sammanhang. En fotograf kan alltså lägga ut en bild som hamnar i en nyhetsartikel utan att behöva fråga motivet om lov, men inte lägga upp bilden i reklamsammanhang.