Forumet - Fråga ett nv-barn!

Fråga ett nv-barn!

275 0 17
Eftersom jag själv var väldigt osäker när jag valde gymnasium tänkte jag starta en tråd för dig som funderar på att gå nv eller bara är allmänt nyfiken :).

Den första frågan folk ställer när man säger att man går nv är "Ska du bli en sån som går ut i naturen och shit?". Nej, biologi är bara en tredjedel av de naturvetenskapliga ämnena du läser. De andra ämnena är kemi och fysik. Och fysikkursen är längre än biologikursen.

Tempot på nv skiljer sig ganska mycket från skola till skola, men på min skola (österänggymnasiet i kristianstad) är det ganska lugnt i ettan, tvåan är dock värst. Trean är nästan enbart projektarbeten. Jag kan tänka mig att mer tradionella skolor såsom Katedralskolan i lund och bladhins i malmö har högre krav på sina elever vad vi har, snacka med folk som gr där för att få mer info!.

Måste jag vara bra på matte?
Nja, det är helt klart en fördel men matten på nv skiljer sig rätt mycket från högstadiet så det är inget jättebehov, men om du har fått kämpa för ett g är nog inte nv det smartaste.

Hur mycket natur läser ni?
Vi läser 300 poäng natur som är obligatorisk. I ettan väljer du inriktning, de nationella är matematik och datavetenskap (mycket matte och mycket programmering, ingen naturvetenskap), Miljö (kemi b och biologi b är obligatoriska ämnen) och naturvetenskap (fysik b, kemi b och biologi b).
En poäng motsvarar för övrigt en lektion typ.

Vad läser ni utöver matte och natur?
Vi läser kärnämnena. Utöver matten och naturvetenskapen så läser vi 100 timmar moderna språk, engelska b och historia b (säg till om jag glömt ngt!)

Hur är klasserna på natur, är det mycket nördar?
Detta skiljer sig oerhört mycket från klass till klass. I min klass går det många renodlade nördar, men i pararellklasserna går det nästan inga alls. En naturklass kan vara hur bra och hur dålig somhelst eftersom det är ganska blandade intressen bland naturvetare. Många i min klass vill inte ens bli naturvetare.

Fyll på med eventuella frågor:)
blackdemonia:

Trean är nästan enbart projektarbeten.


Har du gått ut gymnasiet så att du vet vad du pratar om? På min skola verkade det stora sorgebarnet bland naturvetarna vara den föraktade kursen Fysik B och jag tror att gemene man ägnade betydligt mer tid åt den än åt projektarbetet.

blackdemonia:

Utöver matten och naturvetenskapen så läser vi 100 timmar moderna språk, engelska b och historia b (säg till om jag glömt ngt!)


Nu vet jag inte om ni har lokala regler på just er skola, men ser man på de nationella poängplanerna förekommer inte Historia B som en obligatorisk kurs för naturvetare. Däremot är samhällsvetare med inriktning samhälle (möjligen någon annan inriktning också) tvungna att läsa den.

Spana också in: