Forumet - Fråga Mr A efter hans input och vägledning

Fråga Mr A efter hans input och vägledning

245 0 22
Eftersom att jag är rätt så bra på att intuitivt komma fram till lösningar så har jag bestämt mig att lägga minna förmågor till förfogande här grattis. Detta under en begränsad tidsperiod, vi får se hur länge jag orkar. Om du undrar något som du vill ha någons annars åsikt på, eller vägledning på så fråga gärna här.

Är ej psykolog eller dylikt, mina svar ska inte ses som sådana. Tråden ligger i klotter för att det är minst antal restriktioner här, men försök att hålla en god nivå. Garanterar inte att jag svarar på något oseriöst.

Spana också in:

saturn:

Hur blir man lättast av med negativa tankar?


Kul att du tog upp den frågan, har mycket att säga med för att vara rent konkret så när vi känner negativa känslor är det en fyra stegs process som ter sig följande.

1) En händelse eller situation inträffar. (Till exempel: din bil går sönder.)
2) <låt oss lämna denna tom tills vidare>
3) Vi känner en lämplig känsla. (Till exempel: du känner dig arg, orolig, ledsen, etc.)
4) Vi agerar därefter. (Till exempel: du skriker, gråter, blir aggressiv eller passiv, etc.)

Nu vet vi alla att vi människor inte reagerar exakt likadant på en händelse. Till exempel i exemplet med bilen som bryter ner, kan en person bli rasande medan andra kanske tycker att det inte är en stor sak, eller kanske till och med komiskt. Vad detta säger oss är att det inte är den händelse eller situation som orsakar våra känslor (steg 1 inte direkt orsakar steg 3), men att det finns något mellan de två, som är vår insamling av våra automatiska tankar utifrån våra föreställningar och värden. Så med det i åtanke, så blir de fyra stegen följande.

1) En händelse eller situation inträffar. (Till exempel: din bil går sönder.)
2) Vi har en uppsättning automatiska tankar om det. (Till exempel: detta inte skulle hända mig! Det förstör min dag! Det är orättvist! Detta är förfärligt! Etc.)
3) Vi känner en lämplig känsla. (Till exempel: du känner dig arg, orolig, ledsen, etc.)
4) Vi agerar därefter. (Till exempel: du skriker, gråter, blir aggressiv eller passiv, etc.)

Nu kommer vi till kärnan av känslor hantering (emotional managment). Att få insikt över att vi har automatiska tankeförlopp (vilka kan vara svårt att lägga märke till) vilket påverkar våra känslor. Våran uppgift är då att analysera dessa tankar, varje gång vi känner negativa känslor bör man alltså göra sig medveten om de fyra stegen ovanför. Och samtidigt försöka identifiera de tankar, trosföreställningar och värderingar som kan ha orsakat våra känslor.

När vi gjort det kan vi gå igenom den en efter en och analysera hurvida de är rationella eller irrationella tankar det är man har. För att göra detta kan man exempelvis fråga sig följande frågor.

- Grundar sig dessa tankar på fakta och är de objektiva?
- Hjälper dessa tankar mig att nå mitt mål?
- Hjälper dessa tankar mig att må bättre eller att agera mer konstruktivt?
- Hjälper dessa tankar att undvika konflikter med andra människor?

Tror jag lämnar det som så tillsvidare, om du har någon speciell tanke du är osäker får du gärna återkomma.
isola:

Varför blir mitt hår tovigare än andras hår? kvalitén på håret spelar ju in, men skillnaden är ju markant :(


Känns som jag behöver ha mer info för att kunna hjälpa till om ett hur svar här. Om jag ska vara ärlig är jag inte riktig en expert på hår, även om jag hjärna kan försöka så gott jag kan. Frågan jag däremot ställer mig, mitt input i det hela är, är det något du mår dåligt av. Och I såna fall varför? Hoppas jag var till någon hjälp i alla fall. [cute]
saturn:

Jag tänkte mer random negativa tankar, inte negativa tankar efter en negativ upplevelse. Till exempel tillbakablickar eller självkritiska tankar.


Samma sak där, du bör bena ut hurvida det är rationella eller irrationella tankar. Fundera på vad för värderingar och så som ligger bakom dessa tankar. Kan inte hjälpa dig mer om jag inte har mer data att jobba med.
isola:

vår bittra lilla Saturn


Lät nästan sött på ett kanske tragiskt vis.

isola:

Dold text: (bli inte vred Saturn, jag skojade bara med dig lite)


Hehe *gråter*

Asha:

Om man ger generella frågor kan man bara få generella svar så är det. =) Hoppas det var till någon hjälp i alla fall. Du är välkommen att kontakta mig om du vill ge mig det förtroendet. Ha det fint hur som helst, lycka till!


Jag inser det. Det hjälpte åtminstone isola. Tacktack.
saturn:

Hur blir man lättast av med negativa tankar?


Körde denna i dag efter insikt

När jag går ur duschen kommer kyla, kyla relaterar jag till vardag, likaså själva grejen att lämna duschen ... det betyder i regel att nu ska man iväg/göra ngt grått. I dag tänkte jag dock annorlunda: jag ska känna på kylan och se vad det är - jag stod still och lätt den tränga sig genom min hud. Följande sker: jag kommer till insikt att kylan är stark och att den gör mig levande (den står i kontrast till den ljumma temperatur som annars råder), att jag ska vara tacksam som öht kan uppleva denna. Den är en enhet, inte samman med "vardag". Varför oroa mig? Varför tänka "vardag" varje gång jag kliver i duschen? Det är idiotiskt. När jag konfronterat kylan och klätt på mig applicerade jag samma tankesätt på köksutrymmet och: diskade som aldrig förr.

Trött därav edits
Mow Skwoz:

När jag konfronterat kylan och klätt på mig applicerade jag samma tankesätt på köksutrymmet och: diskade som aldrig förr.


Du menar alltså att man ska försöka finna något positivt under vanligtvis negativa förhållanden? Känns det inte tillgjort att tvinga fram tankar? Kan ej se det funka på mig tyvärr, kanske missförstår dock.
saturn:

Du menar alltså att man ska försöka finna något positivt under vanligtvis negativa förhållanden?


Det handlar om små detaljer man kan ändra genom kognitivt tänkande. "Pausa" vad du håller på med och tänk till: vad gör jag och varför gör jag detta? Varför tänker jag så här? Vad i helvete håller jag på med? För att de insikter man når ska kunna genomföras i praktiken krävs dock en betydande dos jävlar anamma - kort och gott: du behöver idiotförklara dig själv. Gör du inte detta är insikterna inte mycket att ha - de flesta av dem har du tänkt hundratals om inte tusentals gånger tidigare.

saturn:

Känns det inte tillgjort att tvinga fram tankar?


Jo, i frånvaro av ovan nämnda energi (jävlar anamma) känns det meningslöst. Det gäller att ta vara på "ruset" när det uppkommer. En progressiv tanke kan utmynna i utökad fysisk energi. "Jag är dum i huvudet som inte har slängt soporna" --> jävlar anamma --> slänger soporna. Det låter banalt men fungerar övertygande.

saturn:

Kan ej se det funka på mig tyvärr, kanske missförstår dock.


Oftast fungerar det inte. [smile]