Leijonsparf:oavsett förhållande till produktionsmedel rent lokalt, faktiskt på daglig basis gör sitt bästa för att utnyttja tredje världen för sin egen vinning, och således inte riktigt bör anses tillhöra arbetarklassen?
dzjugasjvili:egenskaper hos det kapitalistiska systemet dessa knappast kan rå för?
Bara Ta Allt:Mmm, riktiga arrrbetare tillverkar allt de använder själv. Annars blir man borgare! Tror nog arbetarna i 3e världen köper kläder andra arbetare producerat de också om jag ska vara ärlig.
Leijonsparf:det är klart som fan att de kan det, så länge som viljan finns. visst är det omöjligt (eller iallafall jävligt omständigt) att helt komma ifrån det, men det går ju faktiskt att syssla med något mått av skadekontroll. inte om man vill ha skor för 200 kr, eller värnar om sin medborgerliga rätt att äta en korvmacka till frukost, men då är vi ju tillbaks på vilja.
Bara Ta Allt:Imperialism är leninistisk tramsteori.
dzjugasjvili:genom att handla närproducerat och köpa varor tillverkade i andra länder med bra arbetsvillkor kan man minimera sitt direkta ansvar i utsugningen av tredje världens arbetare, det stämmer, men det förändrar inget mer än att man tvår sina händer
dzjugasjvili:utsugningen är ofrånkomlig inom kapitalism och inget man kan påverka genom konsumentmakt.
dzjugasjvili:så länge det finns billigare alternativ kommer dessa alltid att utnyttjas, vi lever i en ekonomi med profit som främsta mål.
Leijonsparf:eller från arbetare i samma länder, fast med bättre arbetsvillkor. att effekten är liten är ju faktiskt ingen ursäkt för att köpa slavproducerade varor.
Leijonsparf:nu är kanske inte marknadsekonomiska argument något som går hem hos dig, men ökad tillgång innebär lägre priser.
Leijonsparf:om felet är systemet, varför ska jag bry mig ett skit om svenska arbetares arbetsvillkor? de kommer ju ändå spendera sina pengar på att nyttja slavarbete, nettovinsten är således noll.
dzjugasjvili:alltså tills tillgången motsvarar efterfrågan på ett sådant vis att de kan ha kvar sin nuvarande prissättning. om man nu ska diskutera liberala nationalekonomiska teorier.
dzjugasjvili:för att det knappast skadar att bry sig om svenska lönearbetares arbetsvillkor. jag ser inte hur ett ofrånkomligt faktum är ett argument mot det.
Leijonsparf:vilket ökar tillgänglig mängd odlingsbara ytor, som det vore vansinne, rent ekonomiskt, att sluta använda. ergo, mer mat.
Leijonsparf:hur kommer det sig att inte de svenska arbetarna är ondskefulla imperialister när de finansierar slavhandel, när enda skillnaden mellan dem och svenska företagsägare är att de svenska arbetarnas slavar befinner sig på en annan kontinent?
dzjugasjvili:jo, jag håller med dig om att vi borde sluta äta kött. dock gör det endast skillnad i vad arbetarna producerar, inte deras arbetsvillkor.
dzjugasjvili:väldigt få personer är ondskefulla imperialister, de allra flesta är bara fast i vårt ekonomiska system.
Leijonsparf:nej, men sannolikt levnadsstandard. en ökad tillgång på en vara minskar priset på nämnda vara, minskade matpriser vore onekligen rätt bra för en stor del av världens befolkning, inklusive de svenska arbetarna (som visserligen knappast behöver det)
Leijonsparf:om de nu inte är det så borde väl ett parti som värnar om arbetarna snarare gå in för att informera dessa arbetare om saken, och på parlamentarisk väg försöka göra något åt situationen, snarare än att kämpa för nämnda imperialister ökad möjlighet att i större utsträckning sysselsätta sig med imperialism, genom högre löner och mer fritid.
dzjugasjvili:för billiga spannmålsprodukter från storproducerande agrarländer, som nu brasilien skulle bli om de bytte ut sin köttindustri mot jordbruk, skulle kunna resultera i ett förödande prisras på världsmarknaden.
dzjugasjvili:sen vet vi ju alla hur det ser ut när storbönder producerat mer grödor än vad som är lönsamt: de bränns upp. varor kan inte bli hur billiga som helst.
dzjugasjvili:min poäng är att du gör för grova förenklingar, det finns fler ekonomiska aspekter som styr arbetarnas levnadsförhållanden än bara tillgång och efterfrågan på varor.
Leijonsparf:det är inte som om efterfrågan på biobränslen kommer avta de närmaste 50 åren.
Leijonsparf:men jag tycker definitivt inte att det är orimligt att anklaga vänsterpartiet för att främja imperialism, och slå neråt i sin lite speciella variant av klasskamp, genom att få det att låta som att det är arbetarklassen i sverige som är huvudfrågan för denna klasskamp.
Leijonsparf:om tillgången höjs så radikalt som den skulle göra om vi avskaffade köttindustrin så skulle leverantörerna helt enkelt vara tvungna att omvärdera vad de anser vara en skälig förtjänst.