Aviseringar
Rensa alla

Fråga Vänsterpartiet


Leijonsparf:

vilket ökar tillgänglig mängd odlingsbara ytor, som det vore vansinne, rent ekonomiskt, att sluta använda. ergo, mer mat.

jo, jag håller med dig om att vi borde sluta äta kött. dock gör det endast skillnad i vad arbetarna producerar, inte deras arbetsvillkor.

Leijonsparf:

hur kommer det sig att inte de svenska arbetarna är ondskefulla imperialister när de finansierar slavhandel, när enda skillnaden mellan dem och svenska företagsägare är att de svenska arbetarnas slavar befinner sig på en annan kontinent?

väldigt få personer är ondskefulla imperialister, de allra flesta är bara fast i vårt ekonomiska system. dock är det lönearbetarna som drabbas hårdast av det oavsett land och då det är lättast för den svenska arbetarrörelsen att hjälpa svenska arbetare så säger det sig själv att det blir huvudfokus. med det sagt menar jag inte att man ska ignorera arbetarna i u-länderna, man bör göra allt i sin makt för att hjälpa klasskampsorganisationer där. man vinner dock inget på att förvägra svenska lönearbetare bättre levnadsvillkor.


   
SvaraCitera

dzjugasjvili:

jo, jag håller med dig om att vi borde sluta äta kött. dock gör det endast skillnad i vad arbetarna producerar, inte deras arbetsvillkor.

nej, men sannolikt levnadsstandard. en ökad tillgång på en vara minskar priset på nämnda vara, minskade matpriser vore onekligen rätt bra för en stor del av världens befolkning, inklusive de svenska arbetarna (som visserligen knappast behöver det)

dzjugasjvili:

väldigt få personer är ondskefulla imperialister, de allra flesta är bara fast i vårt ekonomiska system.

de svenska arbetarna på det stora hela är definitivt ondskefulla imperialister, förutsatt att de är medvetna om hur de varor som de köper produceras. om de nu inte är det så borde väl ett parti som värnar om arbetarna snarare gå in för att informera dessa arbetare om saken, och på parlamentarisk väg försöka göra något åt situationen, snarare än att kämpa för nämnda imperialister ökad möjlighet att i större utsträckning sysselsätta sig med imperialism, genom högre löner och mer fritid.


   
SvaraCitera

Leijonsparf:

nej, men sannolikt levnadsstandard. en ökad tillgång på en vara minskar priset på nämnda vara, minskade matpriser vore onekligen rätt bra för en stor del av världens befolkning, inklusive de svenska arbetarna (som visserligen knappast behöver det)

det beror väl på hur man ser på det. för billiga spannmålsprodukter från storproducerande agrarländer, som nu brasilien skulle bli om de bytte ut sin köttindustri mot jordbruk, skulle kunna resultera i ett förödande prisras på världsmarknaden. under perioder med bra skörd skulle det vara positivt för fabriksarbetarna i världens fattiga länder, men under perioder med dålig skörd kommer de vara de första för vilka tillgången stryps. det finns andra som har möjlighet att betala mer. eftersom för låga priser på spannmål dessutom gör det omöjligt för småproducerande bönder, vilka de flesta jordbrukare i fattiga länder är, att tjäna sitt levebröd kan det inhemska jordbruket helt komma att upphöra. dessa två faktorer kan under missväxtår leda till enorm massvält i världens u-länder.

sen vet vi ju alla hur det ser ut när storbönder producerat mer grödor än vad som är lönsamt: de bränns upp. varor kan inte bli hur billiga som helst.

min poäng är att du gör för grova förenklingar, det finns fler ekonomiska aspekter som styr arbetarnas levnadsförhållanden än bara tillgång och efterfrågan på varor.

Leijonsparf:

om de nu inte är det så borde väl ett parti som värnar om arbetarna snarare gå in för att informera dessa arbetare om saken, och på parlamentarisk väg försöka göra något åt situationen, snarare än att kämpa för nämnda imperialister ökad möjlighet att i större utsträckning sysselsätta sig med imperialism, genom högre löner och mer fritid.

här är det dock ännu en gång en fråga om abstrakt nationalekonomi och begränsningar i den borgerliga demokratin. alla politiska partier har idag ekonomisk tillväxt som ett av sina mål, de måste därför se till att konsumtionen ökar. det enda man kan påverka inom den demokrati som inte sträcker sig in på det ekonomiska planet är vilka som ska få konsumera. vänsterpartiet anser då att det är de lönearbetare som har det sämst ställt i sverige som ska få ta del av denna ökade konsumtion. det som en form av fördelningspolitik som skapar ökad jämlikhet.

nu kan man förstås argumentera för att vänsterpartiet borde ta avstånd från ekonomisk tillväxt, men det skulle dels vara politiskt självmord och dels ogynnsamt för svenska arbetare eftersom det hade försvagat sveriges ställning i en värld där resten av de industrialiserade länderna har en relativt stabil tillväxt. priserna på arbetare hade sjunkit och då svenska varor blivit billigare för andra länder hade efterfrågan höjts och priserna ökat för svenska arbetare. samtidigt hade kostnaderna för utländska varor ökat. till slut skulle det leda till att svenska arbetare tvingats leva i samma misär som u-länderna arbetare.

det bästa alternativet vore om de utvecklade länderna hade stoppat sin ekonomiska tillväxt till förmån för u-ländernas ekonomiska utveckling, men det är en omöjlighet eftersom kapitalism kräver konstant tillväxt. vi hade hamnat i en depression.


   
SvaraCitera

dzjugasjvili:

för billiga spannmålsprodukter från storproducerande agrarländer, som nu brasilien skulle bli om de bytte ut sin köttindustri mot jordbruk, skulle kunna resultera i ett förödande prisras på världsmarknaden.

nu skulle visserligen inte situationen vara särskilt mycket annorlunda från idag, med tanke på att precis samma mekanismer styr tillgång och efterfrågan på kött. en uppenbar skillnad är väl att marknaden för diverse grödor är större än bara mat, till skillnad från kött. ett exempel på ett användningsområde för odlingsbara ytor, om vi gör antagandet att marknaden för spannmål är mättat, är ju källor till förnyelsebar energi, såsom etanol, vilket brasilien även idag är en stor producent av. att produktionen av någon anledning skulle avstanna för att tillgången på världsmarknaden blir för stor framstår ju som något av en konspirationsteori satt i ett något större sammanhang. det är inte som om efterfrågan på biobränslen kommer avta de närmaste 50 åren.

sen så är jag heller inte, som bekant, någon stor förespråkare av kapitalism. men jag tycker definitivt inte att det är orimligt att anklaga vänsterpartiet för att främja imperialism, och slå neråt i sin lite speciella variant av klasskamp, genom att få det att låta som att det är arbetarklassen i sverige som är huvudfrågan för denna klasskamp. vilket visserligen stämmer. i egenskap av imperialister så är definitivt de svenska arbetarna i stort väldigt centrala. dock inte på det sätt som vänsterpartiet, eller något annat riksdagsparti, vill få det till.

dzjugasjvili:

sen vet vi ju alla hur det ser ut när storbönder producerat mer grödor än vad som är lönsamt: de bränns upp. varor kan inte bli hur billiga som helst.

dzjugasjvili:

min poäng är att du gör för grova förenklingar, det finns fler ekonomiska aspekter som styr arbetarnas levnadsförhållanden än bara tillgång och efterfrågan på varor.

tillgången behöver ju i princip bara vara lägre än efterfrågan för att en vara ska kunna säljas för förtjänst, är tillgången högre än efterfrågan så kan ju inte alla varor säljas överhuvudtaget, men det lär ju aldrig bli ett reellt problem. att en vara inte kan säljas hur billigt som helst utan att förtjänsten ersätts med en utgift är väl uppenbart, men om tillgången höjs så radikalt som den skulle göra om vi avskaffade köttindustrin så skulle leverantörerna helt enkelt vara tvungna att omvärdera vad de anser vara en skälig förtjänst.


   
SvaraCitera

Leijonsparf:

det är inte som om efterfrågan på biobränslen kommer avta de närmaste 50 åren.

snygg vändning. det känns som om vi har spårat ur lite, vi är båda två överens om att köttindustrin borde upphöra och att marken kan användas till bättre syften.

Leijonsparf:

men jag tycker definitivt inte att det är orimligt att anklaga vänsterpartiet för att främja imperialism, och slå neråt i sin lite speciella variant av klasskamp, genom att få det att låta som att det är arbetarklassen i sverige som är huvudfrågan för denna klasskamp.

jag menar mest att imperialismen är ofrånkomlig och att man knappast kan skylla den på varken svenska arbetare eller vänsterpartiet. det är snarast en egenskap hos ett ekonomiskt system som vänsterpartiet vill avveckla (säger de). nu är vi tillbaka där vi började. men jag håller med dig om att de borde arbeta mer för drägliga arbetsförhållanden i u-länder.

Leijonsparf:

om tillgången höjs så radikalt som den skulle göra om vi avskaffade köttindustrin så skulle leverantörerna helt enkelt vara tvungna att omvärdera vad de anser vara en skälig förtjänst.

vilket skulle sänka lönerna för världens bönder.


   
SvaraCitera
sincan

Bara Ta Allt:

Varför är ni så jävla fega? Varför är ni sossarnas lapdogs istället för att driva en radikal klasskampslinje och tvinga S vänsterut? Varför hyllar ni FARC och alla möjliga

[y]


   
SvaraCitera

Vad vill ni göra åt arbetslösheten? Har hört att ni ville få ut en massa jobb i skola och omsorg, hur går det till? Med finansiering och så.


   
SvaraCitera

Dekadentpop:

Varför har ni svikit kommunismens ädla ideal?


   
SvaraCitera

Leijonsparf:

är det barnarbetare som får två kronor i timmen för att tillverka skor, eller är det killarna på fabriken som plockar ut 30k i månaden, köper tidigare nämnda skor, bär wifebeaterlinne, dricker öl och skiter i asiatiska barnarbetare?

Öh, självklart båda? Klassammansättningen ser olika ut i olika länder.


   
SvaraCitera

Vad hände med marxismen och ambitionen att vara någonting annat än en socialdemokratisk förvaltare av statsapparaten?

Vänsterpartier ska inte sitta i regering, det har prövats flera gånger och alltid slutat i marginalisering. Vänsterpartier ska vara en radikal oppositionskraft som organiserar och underblåser klasskampen, det är då vänstern gör nytta och driver samhällsutvecklingen framåt.

Hur ställer ni er till följande 20 förslag:
1: Vägra ingå i regeringen
2: Hårdare tag mot karriärism och byråkrati
3: Inför partiskatt för att minska beroendet av staten
4: Inför tendensfrihet, bli ett öppet parti av folkrörelser
5: Lokalavdelningarna bör arbeta mindre parlamentariskt och mer socialt; på arbetsplatser, på gator och i bostadsområden
6: Mycket mer studieverksamhet. Er genomsnittlige medlem har ytterst dålig politisk skolning, synnerligen om hur kapitalismen och klassammansättningen utvecklats sedan 1968 men också om grundläggande saker som historiematerialism och ekonomi.
7: Ner med folkhemsnostalgin! Ner med sovjetnostalgin!
8: Bort med den flummiga skolpolitiken
9: Mindre keynesianism och mer marxism i ekonomiska frågor
10: Driv på för ett socialistiskt EU, se ex. det här programmet
11: Gå till attack mot SAP för dess svek av arbetarklassen och dess fega undfallenhet inför borgarklassen
12: Gå till attack mot MP för dess katastrofalt dåliga miljöpolitik, endast en socialistisk planhushållning kan rädda miljön!
13: Väck frågan om löntagarfonder!
14: Prioritera frågan om sex timmars arbetsdag mer!
15: Sätt era politikerlöner på samma nivå som en genomsnittlig LO/TCO-arbetare
16: Ner med elitismen!
17: Var mer lyhörd inför akademin, det finns mycket forskning i dag som Vänsterpartiet borde ta till sig
18: Driv frågan om en öppen och generös flyktingpolitik
19: Tänk nytt utanför ramarna, fortsätt inte i samma trötta spår
20: Skaffa lite politiskt självförtroende och våga vara kommunister!


   
SvaraCitera

Bara Ta Allt:

Öh, självklart båda? Klassammansättningen ser olika ut i olika länder.

svarar du i egenskap av representant för vänsterpartiet, eller är det din personliga uppfattning du redogör för? det förstnämnda är i sammanhanget mer intressant. och i synnerhet, hur svenska arbetare förhåller sig till situationen för våra asiatiska slavar.


   
SvaraCitera

Bara Ta Allt:

Varför hyllar ni FARC och alla möjliga gerillarörelser i andra länder men fördömer all form av utomparlamentarisk aktivism på hemmaplan så fort det är radikalare än att dela lite flygblad på torget?

[y]


   
SvaraCitera

Leijonsparf:

svarar du i egenskap av representant för vänsterpartiet, eller är det din personliga uppfattning du redogör för? det förstnämnda är i sammanhanget mer intressant. och i synnerhet, hur svenska arbetare förhåller sig till situationen för våra asiatiska slavar.

Jag är inte medlem i Vänsterpartiet så kan inte svara för dem, men om de är socialister är det ju den definitionen av arbetarklassen som de har. Men ok, ska låta dem svara dig.

Och de är inte "våra" slavar utan borgarnas precis som alla andra proletärer är.


   
SvaraCitera

Bara Ta Allt:

Jag är inte medlem i Vänsterpartiet så kan inte svara för dem, men om de är socialister är det ju den definitionen av arbetarklassen som de har. Men ok, ska låta dem svara dig.

det är väl rätt uppenbart att vänsterpartiet inte är socialister, det trodde jag var allmänt koncensus bland socialister i sverige.

Bara Ta Allt:

Och de är inte "våra" slavar utan borgarnas precis som alla andra proletärer är.

med den uppenbara skillnaden att det är den svenska arbetarklassen som profiterar från slavarbete. vill man skylla det på kapitalism, eller på familjen wallenberg, eller på vädret, visst. det förändrar inte riktigt saken.


   
SvaraCitera

Leijonsparf:

det är väl rätt uppenbart att vänsterpartiet inte är socialister, det trodde jag var allmänt koncensus bland socialister i sverige.

Finns en hel del socialister i partiet så är ju en modifierad sanning. Och de påstår ju sig ju vara socialister och bör då ha en socialistisk syn på vad arbetarklassen är.

Leijonsparf:

med den uppenbara skillnaden att det är den svenska arbetarklassen som profiterar från slavarbete. vill man skylla det på kapitalism, eller på familjen wallenberg, eller på vädret, visst. det förändrar inte riktigt saken.

Nej, vi gör ingen profit på dem då vi inte tar något mervärde de skapar. Det gör däremot de kapitalister som de löneslavar åt. Att en löneslav köper något skapat av en annan löneslav gör dem inte till skyldiga för utsugningen. Punkt. Det är en inbyggd del i kapitalismen att produktion flyttas till låglöneländer. Det är som om jag skulle beskylla kinesiska arbetare för att ta våra jobb för att de inte har samma krav som svenska arbetare.


   
SvaraCitera