Forumet - Frågor om Alfakassan

Frågor om Alfakassan

2805 0 39
Min mamma vill att jag ska gå med i Alfakassan. Problemet för mig är att jag inte vet något om detta. Jag vill helst inte bara läsa informationen på deras hemsida, jag vill hellre få det förklarat för mig av en riktig person också..

Jag fattar inte vad skillnaden mellan arbetsförmedlingen och alfakassan är? Ni som anmält er som arbetslösa på Arbetsförmedlingen/alfakassan, vad händer när man gör det, vad innebär det liksom?

Jag jobbar extra i butik (bara 6 dagar i Mars), påverkar detta något särskilt om jag nu söker arbetslöshetsersättning? Kan jag fortfarande få det trots att jag har ett "jobb"?

Förklara gärna ingående om din egen situation också!

Spana också in:

The Elin:

måste man ha anmält sig innan man började jobba då eller går det bra ändå?


Har du jobbat ett år får du la full betalning och ett halvt år får du halva.
Måste man inte vara med i arbetsförmedlingen också? De är lite konstigt för du kan ju inte få de om du jobbar. Jag tycker hela bunten kan dra åt helvete för de är inte mycket hjälp man får.
Sheriffen:

Alfakassan är en arbetslöshetskassa och arbetsförmedlingen går du till när/om du blir arbetslös för att kunna få ut pengar ifrån alfakassan.


Jahaaa! I see.

Sheriffen:

Det är ändrat. Från och med 1 Januari behöver man bara vara med i A-Kassan 6 månader för att få inkomstbaserad ersättning.


Står A:et i A-kassan för alfa? Är det samma sak? För jag har ju inte direkt någon inkomst, får jag inget alls då?


oggelgoggel:

Jobbar man så lite får man väl inte ens något av alfakassan, eller? Har noll koll fastän jag pröjsar själv. [rolleyes]


Betalar man för att vara med? haha jag vet verkligen inget xD
The Elin:

Jag jobbar extra i butik (bara 6 dagar i Mars)


Du kan glömma få någon som helst stöd du måste varit arbetslös i 3 månader och få inte gått den minsta stöd för få jobb garanti.
Och du har bara jobbat 6 dagar om jag förstod de rätt.

Antingen får du hoppa av jobbet eller jobba i ett halvår för kunna få någon hjälp alls.

Det tomtarna på järntorget i Göteborg har ju inte koll på något alls.
Dem säger jag skall få garanti om jag går på ett möte sen när jag går dit säger dem att de inte gäller för jag studerar högskolan på 15 hp.
De hindrar mig ju inte från att jobba. Men de vill bara krångla.
The Elin:

Nej, alltså, jag blev anställd förra veckan och har schema för mars på sex dagar. Haha jag lär ju inte hoppa av jobbet i alla fall..


Joo men du kan inte få den förrän du jobbat i 6 månader i streck ändå tyvärr. Du kan väl göra de i september typ men inte i nuläget.
Sheriffen:

Vet inte riktigt. Detta hittade jag på deras hemsida:

ha förvärvsarbetat 6 kalendermånader med minst 80 timmar per månad.


Och det där uppfyller jag inte.. Jag tog studenten i juni förra året och har jobbat i Norge mellan 1/9 -19/12 och nu har jag kontrakt på extrajobb i butik mellan 23/2 - 30/4..

Så jag kan inte få pengar alls? Eller kan jag? Jag fattar inte :(
cannabis:

Ingen idé anmäla sig nu när du har arbete och ändå inte kan?


Tänkte om man var tvungen att låta dom veta innan eller nåt.


BTW: Är inte arbetsförmedlingen typ "tvugna" att ge dig pengar om de inte kan fixa jobb åt dig inom typ 2-3 månader eller så? Detta kasnke bara gäller om man är helt utan arbete och extrajobb, I don't know.
The Elin:

BTW: Är inte arbetsförmedlingen typ "tvugna" att ge dig pengar om de inte kan fixa jobb åt dig inom typ 2-3 månader eller så? Detta kasnke bara gäller om man är helt utan arbete och extrajobb, I don't know


Nej men de ger dig arbets garanti så du kan få typ lite pengar om du gå med där. Men om du är medlem där så får du lappar om de när du vart utan jobb i 3 månader.