Forumet - Frågor om astma

Frågor om astma

2041 0 14
Jag blev diagnostiserad med ansträngningsastma i höstas, jag har ännu inte fått hjälp för mina besvär utan är nu remitterad till barn och ungdomskliniken, väntetiden är 2-3 månader.

Eftersom astma inte är så ovanligt tror jag att det kanske finns någon här som har tips eller kan svara på någon av mina frågor.

Kan man bli sjuk av att överanstränga sin astma? (tror nämligen att jag blivit det)
Om bricanylen ej hjälper, vad används då?
Vad är den bästa träningen?
Kan astman förvärras om man får rejäla astmaattacker?

Ja, berätta så mycket ni kan plz!!! Börjar bli galet trött på min astma och den inkompetenta sjukvården.
välkommen till klubben :)

1. hur menar du med sjuk? :S
2. ifall bricanylen inte hjälper då skulle jag råda att åka in till närmaste närakut, så får du hjälp där ^^
3. vet inte riktigt.. tränar inte så mycket själv X)
4. det tror jag inte...*funderar* däremot kan du förvärra din astma om du inte sköter din medicinering...t.ex om du får en Pulmicort som är till för att förebygga astma och som man brukar ta när man blir sjuk och så ^^

Spana också in:

isola:

Det värsta som kan hända är väl att man får en jätteallvarlig attack och måste in snabbt till sjukan? Råder de en inte att ta det lugnt med all träning när man har sådan astma?


Alltså, daglig motion som typ att gå i trappor ger mig svårt att andas. Man kan träna bort astman, men vet ej bra träning som ej ger mig astmaattacker. Man skall ju inte undvika träning.
poop:

Alltså, daglig motion som typ att gå i trappor ger mig svårt att andas. Man kan träna bort astman, men vet ej bra träning som ej ger mig astmaattacker. Man skall ju inte undvika träning.


Nä men att överanstränga sig? Har förstått det så pga folk med astma fick alltid ta det lugnt på gympan osv
Nintendo:

Och word på detta. Har varit på en kontroll sen jag fick min diagnos och det var... öh... 5 år sedan?


Mhm!!! Min läkare skulle ringa med svaret på provresultatet, jag fick ringa en månad efter och boka telefontid. Hennes svar "Vi har gjort allt vi kan, tyvärr! Du blir remitterad till barn och ungdomskliniken". Det var hennes specialisering, woo...
poop:

Om bricanylen ej hjälper, vad används då?


Om du bara tar akut luftrörsvidgande såsom Bricanyl och det inte hjälper fullt ut kan du behöva ta kortison dagligen, t.ex. Pulmicort. Själv tar jag Symbicort varje morgon som är en blandning mellan kortison och långtidsverkande luftrörsvidgande.

poop:

Vad är den bästa träningen?


Allmän konditionsträning är vad jag har blivit rekommenderad. Att träna upp sin luftkapacitet är rätt nyttigt när man är astmatiker. Om du inte kan träna som vanligt utan att få besvär hjälper ju uppenbarligen inte din nuvarande medicinering.
Har en lite mystisk astma som verkar vara lite en blandning av allt möjligt.

När jag fick diagnosen var det för att jag hade lägre lungkapacitet än normalt, men mina symptom blir värre på våren när det är mycket pollen och jag får lättare anfall när jag tränar, så det verkar vara en kombination av de tresorterna.

Har egentligen aldrig haft jättestora problem, har aldrig mött någon specialist, men de läkare jag träffat har varit bra och lyssnat.

Gick på riksidrottsgymnasium och tränade 8 ggr i veckan, både karate, löpning och gym, klart att det var jobbigt och det hände att jag fick anfall, men då får man bara ta det lugnt en liten stund och ta medicin.

Förstår inte riktigt vad du menar när du undrar om man kan bli "sjuk" när man har astma och tränar. Menar du sjuk som i förkylning så är svaret nej, menar du sjuk som i att du får anfall så är svaret ja om du har ansträgningsastma, men det är ju ingen anledning till att inte träna, snarare tvärtom.

När jag började ta medicin fick jag bricanyl och pulmicort, bricanylen gav mig väldigt kraftiga skakningar i händer och var ganska obehaglig så då gav min läkare mig ventoline istället. Något år efter det fick jag byta pulmicorten mot symbicort (som är både kort och långtidsverkande) eftersom jag behövde ta ventoline så många gånger i veckan.