Forumet - Framtiden för den svenska arbetaren?

Framtiden för den svenska arbetaren?

2938 0 18
Blickar man tillbaka 50 - 70 år i tiden så gick industrin på högvarav. För den arbetssökande räckte det med att söka ETT jobb och man var tämligen 100% säker på att få anställningen.

Jag minns att min mormor och morfar, farmor och farfar har berättat om ex TEKO-industrin. Skulle man köpa en skjorta, byxor eller kostym så var det självklart att den var svensktillverkad.
Någonting annat än skinnjackor sydda i Malung i Dalarna var aldrig att tänka på.
Hemelektronik som radioapparater, stereo och liknande var likaså tillverkat i Sverige eller i vart fall i Europa.
Sveriges två fina bilmärken SAAB och Volvo syselsatte tusentals med arbetare. Över 730 personer var inblandade i tillverkningen av EN ENDA bil.

För den som ska köpa en svenskbyggd motorgräsklippare av märket KLIPPO får leta på begagnat marknaden då den sista svenskbyggda maskinen byggdes för drygt 5 år sedan. Numera byggs de i Polen eller om ev redan tillverkningen flyttat till lågprisländerna i Asien.

Likaså är det med det mesta som förr var svensktillverkat. Försök att finna en svensksydd skjorta eller ett par svensksydda byxor idag! Eller en svensktillverkad TV idag! Allt tillverkas i i lågprisländerna i Asien idag, främst i Kina, Korea, Bangladesh, Thailand, Thaiwan.

Så vad är framtiden för den svenska arbetaren? Flyktinginvandringen ökar och hundratusentals går inofficiellt arbetslösa. Både vänster- och högerblock har lurat i oss att ju fler flyktingar vi tar emot ju lägre blir Sveriges arbetslöshet. Är framtiden att slopa alla maskiner och låta arbetarna sopa gatorna för hand sommartid och skotta gator, vägar och motorvägar för hand vintertid för att få alla i arbete samt slopa alla industrirobotar?

Eller sänka lönerna till asiatisk nivå så att produktionen kan återupptas i Sverige igen? Eller tror du att bara för att arbetarna själva tar över företagsamheten (komunismmodellen) dvs allt ifrån tillverkning, produktionen till distribution så kommer "pris per enhet" att hamna under de priserna som lågprisländerna i Asien idag?

Vad har du får åsikt om den svenska arbetarens framtid?
Alla fick jobb för att det inte fanns någon global konkurrens att tala om, men ja, om man nu tog emot flyktingar för att ta hit den globala konkurrensen istället så vore det ganska rejält ovettigt.

Ett bättre sätt är att se det som fullständigt separata företeelser, att flyktingarna inte kommer hit för att stimulera arbetsmarknaden.

Min åsikt är något i stil med: Rullar ögonen
Det är förstås dumt på kort sikt att industriarbetare går till jobbet och känner en högst berättigad oro över om det över huvud taget kommer finnas något jobb för dem i framtiden, men på längre sikt tänker jag att det bl.a. av ekologiska skäl är bra att samhället går över till att bli tjänste-, kultur- och kunskap/informationsbaserat och framförallt att yrken inom vård och omsorg får högre status och lockar till sig fler (kommer behövas pga åldrande befolkning). Industriell tillverkning för merparten av landets egna behov är ju dock rimligt, men det finns liksom annat att exportera för att få ekonomin att gå runt. Ser det som betydligt mer problematiskt att den inhemska matproduktionen konkurreras ut av importerad mat, att en sjukt stor andel fullt ätbar mat slängs för att den ju ändå är så billig och att det alltid förväntas att den ska se så färsk och aptitlig och färgglad och vad det nu är. Där behöver vi tänka och prioritera om ordentligt...

Spana också in:

Jag vet inte hur men på något sätt så måste det ju vara invandrarnas fel att Sverige sedan ett bra tag tillbaka håller på att övergå till ett annat typ av samhälle än det rent industriella... att det skulle ha med något slags global utveckling att göra är ju bara bluff å båg!

vikingen: Flyktinginvandringen ökar och hundratusentals går inofficiellt arbetslösa. Både vänster- och högerblock har lurat i oss att ju fler flyktingar vi tar emot ju lägre blir Sveriges arbetslöshet
Nej, men desto lägre blir arbetslösheten för vita svenskar. Medelklassens tillvaro bygger på att det finns arbetare och arbetslösa under dem. Om vi skulle sluta importera ett proletariat så skulle vi få färre hipsters och fler vita städare och lagerarbetare. vikingen: Är framtiden att slopa alla maskiner och låta arbetarna sopa gatorna för hand sommartid och skotta gator, vägar och motorvägar för hand vintertid för att få alla i arbete samt slopa alla industrirobotar?

Nej. Mekaniseringen är inte arbetarnas fiende (och teknikens utveckling är ingenting vi kan besegra iaf, vi måste istället utnyttja den för våra intressen), utan fienden är de styrande marknadskrafterna. Det finns gott om viktiga jobb att utföra. Men det är inte lönsamt. (Och det finns massa jobb som utförs för att de är lönsamma, utan att de bidrar till någon nytta) 

vikingen: Både vänster- och högerblock har lurat i oss att ju fler flyktingar vi tar emot ju lägre blir Sveriges arbetslöshet.
Arbetslösheten har ju inte ökat. Du borde läsa lite om nedanstående länk, och googla gärna fram andra källor än o bara gå på wikipedia. Att ingen politiker talar om det är för att det vore att begå politiskt självmord, men kort och gott kommer den arbetslöshet vi har idag nog inte att bli så mycket lägre rent procentuellt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/NAIRU


Feberyra: att det skulle ha med något slags global utveckling att göra är ju bara bluff å båg!
Lol wtf?


Hjärta

Morgonstjärna: Alla fick jobb för att det inte fanns någon global konkurrens att tala om, men ja, om man nu tog emot flyktingar för att ta hit den globala konkurrensen istället så vore det ganska rejält ovettigt.

Ett bättre sätt är att se det som fullständigt separata företeelser, att flyktingarna inte kommer hit för att stimulera arbetsmarknaden.

Min åsikt är något i stil med:
Jag borde kanske radera det där om flyktinginvandringen eftersom inte just den meningen var det viktigaste i mitt inlägg utan produktionskostnader och löner i Sverige jämfört med lågprisländerna i Asien. Så vi kan ju låtsas som om det inte fanns en enda invandrare i Sverige.  Blink

Fakta är bara att lågprisländerna i Asien kan producera varor som kanske ligger under 1/10 av vad det skulle kosta i Sverige på grund av de svenska höga lönerna och skatterna.

Det är billigare att fiska torsk i Nordostatlanten, frysa in den och frakta den på båt till Kina där den rensas, fileas och paketeras och sedan frysas ner igen och fraktas tillbaka på båt till Sverige där vi betalar 40 kronor per 400g paket för fisken. Skulle den rensas och fileas i Sverige kanske paketet skulle kosta 400 kronor.

Att par byxor sydda i Asien kostar 200 - 500 kronor men skulle de vara sydda i Sverige skulle de kosta 2.000 - 5.000 kronor. En 40" plattTV från Asien kostar ca 5.000 kronor på MediaMarkt men skulle den vara svensktillverkad skulle den kosta 50.000 kronor. En IPhone i6/64GB tillverkad i Kina kostar 7.000 kronor men skulle den varit tillverkad i Sverige skulle den kosta 70.000 kronor eftersom kineserna jobbar 12h per dag, 6 dagar i veckan till 1/10 av de svenska lönerna.

Förstår du vart jag vill komma? Detta har inget med invandringen att göra utan har enbart med Sveriges höga löner, produktionskostnader och skatter att göra.

Feberyra:
Det är inte säkert att du automagiskt får jobb bara för att du utbildar dig dock... Galen
Du kan undersöka möjligheterna innan du hoppar på utbildningen. Kör du YH så finns oftast goda chanser. Jag pluggade två år(med ca 6 månader praktik inräknat) efter gymnasiet och jag blir bokstavligen kontaktad åtminstone några gånger i månaden om att folk vill att jag ska byta jobb.

Feberyra: Det är förstås dumt på kort sikt att industriarbetare går till jobbet och känner en högst berättigad oro över om det över huvud taget kommer finnas något jobb för dem i framtiden, men på längre sikt tänker jag att det bl.a. av ekologiska skäl är bra att samhället går över till att bli tjänste-, kultur- och kunskap/informationsbaserat och framförallt att yrken inom vård och omsorg får högre status och lockar till sig fler (kommer behövas pga åldrande befolkning). Industriell tillverkning för merparten av landets egna behov är ju dock rimligt, men det finns liksom annat att exportera för att få ekonomin att gå runt. Ser det som betydligt mer problematiskt att den inhemska matproduktionen konkurreras ut av importerad mat, att en sjukt stor andel fullt ätbar mat slängs för att den ju ändå är så billig och att det alltid förväntas att den ska se så färsk och aptitlig och färgglad och vad det nu är. Där behöver vi tänka och prioritera om ordentligt...
Skillnaden mellan om Sverige kommer att förbli ett "rikt" land eller ett "fattigt" land är enl mig hur mycket vi kan producera och exportera. Dvs, Sverige som land tjänar mer på att bryta malm i Kiruna och tillverka bilar i Gbg än att ha miljontals med människor inom den offentliga sektorn eftersom inte den offentliga sektorn genererar några inkomster som kan i sin förlängning hålla nere skatterna. Låga skatter är ju ett krav för att Sverige i vart fall ska ha en liten chans att konkurera med lågprisländerna i Asien.

Att marvaror typ kött osv importeras från lågprisländer är i allra högsta grad oroväckande för den svenska produktionen. Oavsett om det är entrecote och oxfilé från Sydamerika eller gris och kyckling från Danmark.

vikingen: Förstår du vart jag vill komma? Detta har inget med invandringen att göra utan har enbart med Sveriges höga löner, produktionskostnader och skatter att göra.
Var en spontan reaktion pga alla som kommer hit och anser att invandringen är grunden i alla problem
Ja, den globala marknaden är ineffektiv och förstör rätt ordentligt för många, att hålla så mycket som möjligt inhemskt bör vara målet

vikingen: Skillnaden mellan om Sverige kommer att förbli ett "rikt" land eller ett "fattigt" land är enl mig hur mycket vi kan producera och exportera.
Ser inte direkt hur Sverige skulle bli ett fattigt land bara för att den industriella utvinningen/tillverkningen minskade. Järnindustrin, träindustrin, bilindustrin etc. och exporten de stått för var visserligen det som gjorde Sverige rikt från första början, men det betyder inte att välstånd inte kan skapas och upprätthållas på annat sätt. Hur man än betraktar det så kommer vi, som en direkt följd av att naturresurser är ändliga och att världsbefolkningen ökar, tvingas överge eller kraftigt minska sådan produktion, om man då inte som vissa liberala apologeter och teknikoptimister tror att det är realistiskt att under detta århundrade utvinna dem på andra ställen i solsystemet. Ser man det ur ett globalt perspektiv, så kan man ju även argumentera för att utvecklingsländer också bör ges möjligheten att skapa välstånd på samma sätt som vi gjort. Det är inte på något vis fel av Kina att producera en massa skit som resten av världen köper - det har lyft miljontals människor ur fattigdom, även om arbetsförhållandena och miljöhänsynen lämnar mycket att önska.

vikingen: Låga skatter är ju ett krav för att Sverige i vart fall ska ha en liten chans att konkurera med lågprisländerna i Asien.
Låga skatter innebär också mindre pengar i välfärden, vilket ytterst få människor i Sverige kommer att gå med på. Dessutom kommer vi ändå inte kunna konkurrera med asiatiska länder, för vi har (väl?) betydligt högre löner här och bättre arbetsförhållanden (ingrepp härvidlag kommer inte heller det tolereras).

Morgonstjärna: Var en spontan reaktion pga alla som kommer hit och anser att invandringen är grunden i alla problem
För en gångs skull så håller vi invandrarna/flyktingarna utanför tråden och enbart diskuterar Sveriges framtid och hot från lågprisländerna i Asien.

Morgonstjärna: Ja, den globala marknaden är ineffektiv och förstör rätt ordentligt för många, att hålla så mycket som möjligt inhemskt bör vara målet
Vi behöver bara gå några årtionden tillbaka i tiden så var filmindustrin i Hollywood 100% amerikaägd och bilfabrikerna i Detroit gick på högvarv och tillverkade amerikanska bilar på löpande band.

Nu några årtinden senare så ägs samtliga filmbolag i Hollywood av Japanska, asiatiska och arabiska multinationella bolag och i Detroit tillverkas det i princip inga amerikanska bilar över huvud taget utan det enda som tillverkas är japanska och asiatiska bilar på licens.

För några årtionden sedan så var Wall Street och New York världens ekonomiska centrum men det är väl bara en tidsfråga innan Peking och Kina tar över den utnämningen.

Så jag ställer frågan - hur återupptar vi tillverkning och produktion i Sverige? Bevisligen flyttar svenska företag ut på löpande band ur landet och förlägger tillverkningen i Asien och då främst i Kina. Det är knappast något som påverkar den svenska arbetslösheten positivt och heller inget som berikar Sveriges BNP.

Är den svenska arbetaren för dyr?