Forumet - Franska nya vågen!

Franska nya vågen!

205 0 7
Upptäckte denna eminenta filmrörelse i och med att jag fick De 400 slagen i julklapp.

Med förbehåll för att jag ännu inte hunnit se varken Vardá, Rohmer eller Chabrol, här kommer min Topp 5:

1. Jules et Jim (Truffaut)
2. Hiroshima - Min älskade (Resnais)
3. Till sista andetaget (Godard)
4. Stulna kyssar (Truffaut)
5. De 400 slagen (Truffaut)

Japp, min favorit såhär långt är Truffaut, en i mitt tycke rätt underskattad filmare (visst, många snackar om De 400 slagen och till viss del Jules et Jim, men en sådan pärla som Stulna kyssar är totalt bortglömd och ignorerad av diverse tyckare. Skärpning!).

Spana också in:

Har ännu inte sett nåt av Truffaut, däremot av Godard och Resnais. Godard har gjort en hel del bra skit, bland annat Vivre sa vie, vilken du borde se omgående. Slutscenen är helt underbar, om jag inte missminner mig. Bande à part är också väldigt bra. Har du sett Last year at Marienbad? Av Resnais alltså. Den är riktigt skruvad.

En kortfilm som rekommenderas varmt och är La Jetée, som för övrigt inspirerade Terry Gilliam att göra De tolv apornas armé.
Godard är en relativt ny bekantskap varpå jag ännu inte hunnit se mer än A Bout de Souffle och Weekend (bland det konstigaste jag har sett... Men fantastiskt bra!) som jag såg idag. Dessa två filmer har dock gjort mig omåttligt nyfiken på hans resterande produktion då båda två är bland de absolut bästa jag någonsin har sett.

Ifjol i Marienbad har jag hört väldigt mycket gott om, och det referades till den i Woody Allens Manhattan Murder Mystery som jag såg alldeles nyligen, så den ska jag absolut försök se.

La Jetée har jag också hört om, och nu såg jag att den fanns i tre delar på Youtube. Måste bara samla mod inför att se den utan text då min franska inte direkt är lysande.