Forumet - Fredrick Nietzche Så talade Zarathustra

Fredrick Nietzche Så talade Zarathustra

735 0 50

Spana också in:

Nietzsche var intelligent och en bra författare, men det är oroväckande hur okritiskt omhuldad han blir i vårt postmoderna tillstånd.

Men vad är det egentligen för värden och människosyn man finner i Nietzsches filosofi?

Jag säger inte att det inte finns bra bitar, det vet jag att det gör, men hur mycket är egentligen värt att bevara?
Asha:

Nej det stämmer helt enkelt inte. Men du får gärna förklara för mig hur det kommer sig, i din tvådimensionella värld. Där om man är emot kristendomen är för satanismen. Satanismen är ju fan patetisk? [confused] Den är barnslig och tråkig.


Om du slutar dra förhastade slutsatser så kan du se att väldigt mycket av tänkandet, människosyn osv bakom Satanismen kommer ifrån Nietzche.
Jag skrev _aldrig_ att man är satanist bara för man emotsätter sig kristendom. Frågan är vem som är tvådimensionell.

Sluta trolla.
Budolicious:

Om du slutar dra förhastade slutsatser så kan du se att väldigt mycket av tänkandet, människosyn osv bakom Satanismen kommer ifrån Nietzche.


Jo, vissa Nazister och Nihilistiska påstod/påstår ju samma sak. Om man ska se det ur ett individuell relativistiskt perspektiv så kan man argumentera för att dessas uppfattning av verkligheten är sann för dom. Man kan dock i vetenskaplig anda komma fram till vad som är mer sant, eller när det gäller etik och människosyn vad som är mest konstruktivt.

Nietzches stora förtjänst är ju individuell relativismen. Vilket gör tänkare som Ayn Rand till amatör tänkare i jämförelse. Du får ju skylla dig själv när du är otydlig och säger saker som "ganska mycket" man får ju intrycket att du är oseriös då. I stället för att göra ointressanta klassificeringar kan du ju komma med från ditt sätt att se på det, vad som gör hans idéer totalt vidriga om vi ska anknyta till människosyn?
Budolicious:

Jag tänker inte ens bemöda mig att fortsätta denna diskussion då det är så lättgooglat så det bara är pinsamt.


Kom inte med klassificeringar du inte kan stå till godo för i såna fall. Det jag är mest kritisk emot. Jag bryr mig inte om vad google säger, jag bryr mig om hur du resonerar när du kommer fram till den slutsatsen. Men tror alla har förstått att du ej håller med, vad det nu är du inte håller med om. Tackar för det, och ska försöka använda denna nya information på bästa möjliga sätt.
Spartakus:

Men vad är det egentligen för värden och människosyn man finner i Nietzsches filosofi?


Den människosynen man finner i Nietzsches skrifter är nästan omöjlig att klä i ord, kanske mycket på grund av att han ofta skrev mångtydigt så att det skriker om det och att han under sitt författarskap, eller för den delen i enskilda böcker, intar skenbart motstridiga perspektiv (ett grunddrag i hans filosofi är just det där med att "leka", i brist på bättre ordval, med olika perspektiv). I grunden handlar det dock om att människan ska söka uppnå, eller helst överskrida, sin inneboende potential. Att aldrig vika sig, att aldrig stanna i den personliga utvecklingen eller försöka hitta en punkt där alla ens föreställningar om verkligheten ses av en själv som den absoluta sanningen. Att vara kreativ. Att skapa sina egna värden, sin egen moral, sin egen väg och delvis, eller låt oss säga så långt det går, också sin egen verklighet. Att överskrida sig själv och bli mer än mänsklig.

mediakatt:

Personligen tycker jag att Nietzche var en riktigt värdelös författare.


Värdelös? Nu har du fått nåt om bakfoten! Han var väl kanske inte den bästa författaren någonsin, men hans språk är det inget fel på. Det är väldigt bombastiskt, men ser man det i ljuset av det han ville uttrycka så passar det så jävla bra. Meningarna blir, när de sjunker in i medvetandet, som inristade i ögonlocken.