Forumet - Freud

Freud

1111 0 3
Jag har svårt att läsa och ta in det som står på datorskärmen när det är så mycket text på en och samma gång eftersom min pappa sitter och pratar med mig trots att jag säger att jag är upptagen.

Det är en sak jag inte kan förstå är vad som menas med frågan "sammanfatta, i punktform, det viktigaste i Freuds psykoanalys."

Menar han då exempel hypnos, fria samtal, projektiva test etc. Eller syftar människan på Jaget/detet osv. Och hans teori om att det sexuella spelar in i ens beteende?

Helt blankt i mitt huvud.

Är det någon som kortfattat kan säga vad det psykodynamiska synsättet innebär, så att jag kan gå vidare genom egna sökningar? (Jag glömde min bok hemma)
Det psykodynamiska perspektivet
- Grundare: Sigmund Freud
- Själslivet/psyket består av ett kraftspel inom oss
- Drifter: sexualdrift (libido) och aggressionsdrift
- Barndomen har avgörande betydelse för hur vi blir
- Konflikter som hänt i barndomen påverkar oss som vuxna
- Psyket är till stor del omedvetet
- Behandling: psykoterapi (samtal 1-2 år), hypnos, psykoanalys (flera ggr i veckan i flera år)

så ser mina stödanteckningar ut för det perspektivet :)
tycker din lärare skriver väldigt otydliga frågor då freud har en så bred teori att man måste vara lite mer specifik i vad man frågar efter :/

Frågan om det viktigaste i freuds psykoanalys tror jag han syftar på behandlingsmetod iaf. Vilket kortfattat är att när patienten upptäcker vad som utlöst tex en fobi, så släpper fobin. Därför bygger inte psykoanalys på någon annan behandling av patientens problematik än att patienten själv ska bryta ned sina försvarsmekanismer och se vad som är bakom. Insikten över vad som skapade problemet är lösningen på problemet. Psykoanalytikerns enda uppgift är att lösa gåtan och få patienten att komma till insikt. Fast eh, det är ju knappast ett svar i punktform.
Sedan att det är viktigt att det inte sker någon överföring från psykoanalytikern till patienten, däremot får gärna patienten överföra sina tidigare relationsmönster osv på psykoanalytikern då de är värda att analysera.

På frågan om vad det psykodynamiska synsättet är är det väl det som jag skrev ovan + detet/jaget/överjaget och hur de samverkar genom olika försvarsmekanismer, hur de olika utvecklingsstadierna (orala, anala, oidipala, latenta, genitala) är betydande i hur man ska analysera tidigare trauman, att människan styrs av libido (vilket inte bara är sex även om freud är en sexgalning, det kan snarare beskrivas som en drivkraft) och en jävla massa försvarsmekanismer.
Sedan finns väl en åsikt i det psykodynamiska synsättet att ingenting är en slump och att allting är värt att analysera.
I lilla hans, en av freuds fallstudier, så drömmer bland annat lilla hans att han tillsammans med sin far slår sönder en ruta i ett stall (tror jag det var). Detta är ingen random dröm, utan ett uttryck för att lilla hans vill ta sin mamma i besittning precis som pappa gör. till exempel. om man stakar sig på ett visst ord, säg vattenslangen, är det för att man förknippar vattenslangen med en snopp och man fick som liten lära sig att snoppar är fula och inte får visas. det sista förstod du nog var ett eget exempel. Men aah. Ingenting är en slump det mänskliga beteendet.
framtidstron är död:

tycker din lärare skriver väldigt otydliga frågor då freud har en så bred teori att man måste vara lite mer specifik i vad man frågar efter :/


Jo, och det enda jag har i mina anteckningar som är punktform är:

Vägar till det omedvetna:
hypnos
fria samtal
projektiva test
drömmar
manifest dröminnehåll
latent
felsägningar

[tard] Snacka om bristfällig G-nivå då.
Jag ska försöka läsa din text igen. Jag känner att jag verkligen inte kan få in det jag läser.