Forumet - Fri entré på statliga muséer fr.o.m 2015

Fri entré på statliga muséer fr.o.m 2015

4683 1 43
Kulturminister Alice Baah Kuhnke meddelade idag att fri entré på statliga muséer kommer att införas från och med nästa år. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) betonar vikten av tillgänglighet till kultur trots svåra ekonomiska tider. Hon pekar också på den ökning av museibesöken som följde förra gången reformen infördes 2005, då av statsminister Göran Perssons regering.

Jag vet att det finns andra värden i livet. Det är en viktig prioritering, det visar vad den här regeringen står för. Bildning och kultur har ett egenvärde. Förra gången detta infördes ökade besöksantalet med 159 procent på de statliga museerna, säger Magdalena Andersson.

Dessa muséer kommer att ha gratis inträde från och med nästa år:

Armémuseum - Stockholm
Etnografiska museet - Stockholm
Flygvapenmuseum - Linköping
Hallwylska museet - Stockholm
Historiska museet - Stockholm
Kungliga Myntkabinettet -Stockholm
Livrustkammaren - Stockholm
Marinmuseum - Karlskrona
Medelhavsmuseet - Stockholm
Moderna Museet - Stockholm/Malmö
Nationalmuseum - Stockholm
Naturhistoriska riksmuseet - Stockholm
Sjöhistoriska museet - Stockholm
Skoklosters slott - Skokloster
Statens centrum för arkitetktur och design - Stockholm
Världskulturmuseet - Göteborg
Östasiatiska museet - Stockholm

Vad tycker ni om denna reform? Är kultur något som bör vara gratis för alla? Kommer detta att konkurrera ut andra muséer? Diskutera!

Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.

Spana också in:

Jag har ju bott i London där muséerna var gratis och det var verkligen underbart. Varje helg hade man något nytt att besöka och man fick ta del av så mycket kultur, historia och kunskap från alla världens hörn. Är glad att vi gör detta, tycker att muséer bör vara tillgängliga för alla och att det är vi gemensamt som äger våra arv, vår historia, vår konst. 
tycker museum känns överspelat. mossig onödig pedagogisk form. massa resurser till personal för att man ska kunna uppleva kunskapsobjekten konkret men det blir i en monterad verklighet som ändå inte gör materialet mer rättvisa än att sitta med bildgoogle och wikipedia alternativt pedagogiska spel eller interaktiva informationsbanker. nu tänker jag främst på barnen. för vuxna har väl museum aldrig varit något annat än ett sätt att få känna sig kultiverad. dricka kaffe, kolla på en ful tavla o låtsas gilla den eller lära sig kuriosa om kosthållningen på 1700-talet eller se ett svärd från medeltiden genom en glasruta och gå därifrån belåten. museum handlar inte om att tillgängliggöra kunskap utan om prestigefylld tradition.

borde väl kunna gå att spendera pengarna mycket bättre.

röstade dåligt iaf.

Zymba: Dåligt för att
Vi behöver så mycket pengar till välfärden att det är onödigt att ta bort alla sådana vgifter helt: i stället bör det finnas symboliska avgifter, dvs priser som är så löjligt låga att vem som helst har råd med det, men som ändå lämnar en liten stril femkronor kvar till välfärden. Ett pris på två kronor hade jag kunnat stödja. Bättre med många små avgifter än några få stora.