Forumet - Fri patientrörlighet

Fri patientrörlighet

388 0 67
Nu har sossarna fått för sig att man inte ska få åka utomlands för att få vård, vilket tidigare varit en självklarhet. Detta för att "de rika inte ska få gå före i kön". Är det bara jag som inte förstår deras logik?

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/02/hur-tanker-de-da.html
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2653295

Ska svenskar få köpa vård utomlands?

Spana också in:

iddqd:

Ja (Du röstade på detta alternativ)


"Alla människor har inte 100 eller 200 000. Jag vill att alla människor ska ha frihet och möjlighet att få vård när de behöver den och då kan man inte ha ett system där de som har råd kan gå före hela tiden, säger Åsa Westlund som är europaparlamentariker för Socialdemokraterna."

Men lämnar inte dessa rika personer plats i kön åt dem som inte har råd med vård utomlands? Då borde man väl istället stödja förslaget?
Observator:

Men lämnar inte dessa rika personer plats i kön åt dem som inte har råd med vård utomlands? Då borde man väl istället stödja förslaget?


Om folk får vård eller inte är oväsentligt. Det viktiga är att ingen får bättre vård än någon annan, speciellt inte om man har mer pengar än denne.
ohYEA_:

Vadå hyckleri? Många av er...! Klart svennar ska få åka utomlands om de behöver vård, men när blattarna kommer så måste de ha papper!?!?!


Vadå inte fatta? Du....! Klart blattarna ska få åka runt i europa och få gratis sjukvård men svennar ska inte ens få åka till norge när de är sjuka!?!?!

nvm iddqd svarade före
iddqd:

Har någon här sagt att invandrare inte ska få vård i Sverige?


Jag tänkte på flera trådar i stil med "ska papperslösa få vård" där många hade röstat nej för att de skulle utnyttja systemet blabla. Det är ju knappast så att man kommer hit för att få hjälp med förkylningen. Och om man kommer hit för just vården är det ju för att man verkligen behöver det och inte kan få den hjälp man behöver i sitt hemland...
Men ja, det är en annan diskussion. Ville bara få fram det jag menade så att det inte blir missförstånd.

iddqd:

Dessutom är det rätt stor skillnad på att åka utomlands och få skattebetald vård och att åka utomlands och betala för sig.


Jo, det är det, men som jag tidigare nämnde så går man inte om man inte verkligen behöver hjälp. Och eftersom det tar tid att få svar från skattemyndigheterna så är det ju rätt givet att man ska få hjälp under tiden om man behöver det.

Men asyksökande betalar också för sitt besök och sin medicin precis på samma sätt som om man skulle åka utanför Sverige för vård?
Ah det är förvirrande, men du har väl rätt.
ohYEA_:

Jag tänkte på flera trådar i stil med "ska papperslösa få vård" där många hade röstat nej för att de skulle utnyttja systemet blabla.


Ja du, personligen tycker jag inte att någon ska få vård betald med skattepengar. Men det är en helt annan fråga. Hade vem som helst kunnat få vård skulle vi förmodligen få ännu längre köer än vad vi har idag. Om man då inte får åka utomlands lär rätt många vara tvungna att stanna hemma och dö.

ohYEA_:

Men asyksökande betalar också för sitt besök och sin medicin precis på samma sätt som om man skulle åka utanför Sverige för vård?


Visst, då är det okej.