Forumet - Fritidsgård ockuperad i Lund

Fritidsgård ockuperad i Lund

527 0 35
Klockan 11 igår (15/8) så öppnades den prisbelönta och av kommunen nedlagda fritidsgården Romano Trajo på nytt av aktivister ur nätverket ”Lundabor mot nedskärningar”. Romano Trajo öppnades 1989, och år 2004 tilldelades fritidsgården ett integrationspris för sitt arbete. Fritidsgården ligger i området Norra Fäladen, ett av Lunds mest segregerade områden och även ett av de områden som får ta den stora smällen tack vare politikernas sparpaket.

I finanskrisens spår så har Lunds kommun beslutat om ett sparpaket på ca 100 miljoner kronor. Några följder av detta sparpaket är att busspriserna ska höjas ännu en gång, nedskärningar och privatiserar (förutom Romano Trajo har bl.a. två andra fritidsgårdar och två vårdboenden för psykiskt handikappade drabbats), lägre bemanning på stadens bibliotek och en hel del annat. Samtidigt verkar politikerna anse att det är en bra idé att lägga ungefär samma summa, 100 miljoner, på att vinna titeln ”kulturhuvudstad”. Majoriteten av vi som bor i Lund kan nog skriva under på att vi hellre ser att prisbelönta fritidsgårdar får vara kvar än att man satsar miljoner på en löjlig titel och borgerlig kultur som vi inte kan relatera till. Ett annat projekt man valt att satsa enorma miljonsummor på är ESS-projektet, ett forskningsprojekt som kommer att generera ett fåtal jobb för den högutbildade eliten men inga åt oss. Som vanligt är politikerna endast intresserade av att locka till sig de rika, vi vanliga arbetare utan sexsiffriga löner är mindre intressanta. Tillråga på allt har Lunds politiker dessutom passat på att höja sina egna arvorden (något som Lund och Kristianstads politiker varit ensamma om i hela Skåne), och försäkrat oss om att vi inte behöver oroa oss för att dessa kommer sänkas. Betryggande.

Fritidsgården är en viktig träffpunkt för lokala ungdomar och nedläggningen drabbar många fler än bara de barn som är inskrivna där. Kommunen kanske skiter i arbetarungdomarna, men vi gör det inte. Vi tänker inte bara sitta snällt och titta på när Lunds blir en allt mer segregerad stad där klyftorna ständigt ökar.

På onsdagen den 19/8 samlas vi på Stortorget kl. 18 för en demonstration med parollerna:

- Bygg bostäder åt alla!
- Stoppa prishöjningarna, inför avgiftsfri kollektivtrafik!
- Stoppa varslen, arbete åt alla!
- Öppna fler fritidsgårdar!

Alla som vill hjälpa till är välkomna till. Ta gärna med möbler, mat och annat ni kan undvara. Romano Trajo ligger på Magistratsvägen 5B på Norra Fäladen i Lund.

Mer info:

Pressmeddelande från ockupanterna

Intervju med två ockupanter

Lundabor mot nedskärningar

Artik​​​​el i Sydsvenskan

Sveriges Radio om ockupationen, intervjuar en ockupant

Image
Jag håller med om det du skriver, och tycker att kommunens prioriteringar är väldigt orealistiska. Särskilt de höjda kollektivtrafiksavgifterna börjar nå absurda nivåer jämfört med för fem år sedan, detta måste vara den fjärde eller femte prishöjningen på två år nu. Det enda jag inte kan hålla med om är:

Motborgare:

Ett annat projekt man valt att satsa enorma miljonsummor på är ESS-projektet, ett forskningsprojekt som kommer att generera ett fåtal jobb för den högutbildade eliten men inga åt oss.


...vilket känns lite omoget skrivet. Alla är välkomna att gå med i den "högutbildade eliten", och det faktum att Lund i stort sett lever på sin forskning och sitt universitet leder till att ESS-projektet är väldigt rimligt. Projektet kommer förmodligen att leda till att universitetet blir mer och mer uppmärksammat och får högre status, internationellt som nationellt.

Men som tur är så handlar demonstrationen inte om ESS-projektet. Vilket gör till att jag kanske kommer delta, då tre av de fyra ståndpunkter du skrev ligger mig varmt om hjärtat.

Spana också in:

Der Judenstaat:

Det här ett diskussionsforum och inte en plattform för anarkister att sprida sin propaganda och locka deltagare.


Stringburka:

Jag måste då efterfråga vad diskussionsvärdet av tråden är.


Är väl ganska uppenbart att man ska diskutera ockupationen? [confused]

Mawns:

Alla är välkomna att gå med i den "högutbildade eliten"


Mjo, för alla har ju råd att ta stora dyra studielån för att finansiera studier? Min morsa t.ex. är 50 år och betalar fortfarande av sitt studielån.

Hade ESS-pengarna istället lagts på arbeten som alla, eller åtminstone de flesta, har möjlighet att få så hade det varit mycket bättre. Särskilt i kristider där arbetslösheten skjuter i höjden. Lika korkat som när man lade miljarder på att landa på månen samtidigt som folk dör av svält här på jorden. Lyxdetaljer som ESS kan man lägga pengar på när allvarliga problem i samhället har lösts, det ska inte få ta pengar från saker som spelar roll på riktigt. Jag vill inte betala något löjligt forskningsprojekt för en högutbildad minoritet när vi vanliga människor går utan trygga anställningar och vettiga löner.
Intressant att man skildrar det hela så positivt, mycket bättre än de flesta ockupationer verkar skildras, hela ockupationssvängen har ju fått jättestort svängrum vid det här laget.

Der Judenstaat:

Det här ett diskussionsforum och inte en plattform för anarkister att sprida sin propaganda och locka deltagare.


Det är inte bara anarkister som engagerar sig i såna här saker. du har all rätt att göra precis samma sak, även om ingen vill komma på dina konspiratoriska israelkramande event.
Anarkandi:

Intressant att man skildrar det hela så positivt, mycket bättre än de flesta ockupationer verkar skildras, hela ockupationssvängen har ju fått jättestort svängrum vid det här laget.


Vilka menar du nu? Sydsvenskan skrev ju helt knäppa grejer t.ex. De skrev att man kastat sten på polisen, att vi angrep polisen helt oprovocerat på tisdagen, att rykten om övervåld skulle vara lögn för att ingen anmält, osv. DN skrev också en massa skit.

Skånskan däremot skrev väldigt ärlig rapport, och var typ den enda stora tidningen som faktiskt hade reporter på plats och snackade med båda sidor. Han reportern verkade helt förvånad över att vi var helt vanliga människor som fick spö av polisen utan anledning, han hade typ förväntad sig ett gäng beväpnade anarkister som försökte döda polisen eller något.

Stringburka:

Alles gut då, eller vad det nu heter [y]


[crazy]
Motborgare:

Sydsvenskan


Motborgare:

DN


De skriver ju bara skit. Vad hade du väntat dig?

När det gäller bostadsbristen måste jag ärligt talat säga att det faktiskt bara gäller i större städer. Här i norrland finns hur mycket som helst. Det är isåfall överklassen som försöker segregera och skapa rikemansområden i t.ex stockholm och malmö, genom att trissa upp priserna. Bostadsbristen beror mest på att alla vill bo i storstäder och ingen vill bo på landsbygden.
Anarkandi:

De skriver ju bara skit. Vad hade du väntat dig?


Förstod bara inte vad du menade med bra mediabild. De som brukar skriva skit har skrivit det och de som sysslar med seriös journalistik har gjort det. Tycker det har varit som vanligt mer eller mindre.

Anarkandi:

När det gäller bostadsbristen måste jag ärligt talat säga att det faktiskt bara gäller i större städer. Här i norrland finns hur mycket som helst. Det är isåfall överklassen som försöker segregera och skapa rikemansområden i t.ex stockholm och malmö, genom att trissa upp priserna. Bostadsbristen beror mest på att alla vill bo i storstäder och ingen vill bo på landsbygden.


Bostadsbristen beror på att städerna allt mer anpassas för den ägande klassen medan arbetarklassen puttas allt längre ut. Just nu förflyttas man till förorterna, sedan kommer staden vidgas till att även omfatta dessa och man kommer skjutas allt längre ut ur kärnan. Om arbetarna bor och arbetar på olika ställen blir det svårare för dem att organisera sig i sin vardag, det blir svårare att knyta kontakter och skapa starka sociala relationer, etc. Vi bli främmande för varandra och det tjänar Kapitalet på, samtidigt som de får staden för sig själva. Din ekonomiska ställning ska inte avgöra var du kan bo, staden tillhör inte de rika. Men det är klart att gentrifieringen blir allt tydligare i större städer, det är ju därför som även klassklyftor och andra sociala klyftor blir allt tydligare där. Man är mer uppdelad helt enkelt.