Forumet - Frukost eller plåga?

Frukost eller plåga?

272 0 11
Fröken Olsson tar gärna ett par ägg och en vårrulle till frukostmackan. Smarrigt, men vad är det egentligen hon stödjer?

Ett hett och aktuellt ämne idag är djurhållningen i våra industrier. Svenska Lantägg har ett brett sortiment med flera produktionsformer. De skyltar med er rätt att välja fritt mellan ägg från burhöns, frigående höns, och så kallad ekologisk äggproduktion. Magdalena Wiberg tänker Lockande! Frigående höns, det låter fritt och sympatiskt mot djuren. Och hon lägger en låda i kundvagnen.

Nu ska fakta fram!

Ägg från höns i inredda burar "Burhöns"

En ny produktionsform har införts i Sverige.

Produktionen sker i stora burar inredda med värpreden, ströbädd och sittpinnar så att hönsen kan bättre utföra sitt naturliga beteende. Minimimåttet har fastställts till 750 cm² per höna.

Ägg från frigående höns "Frigående höns"
(högst 9 höns per m² vistelseyta)

Hönsen går fritt inomhus i stallar med strö på golvet. De har tillgång till värpreden och sittpinnar. Hög beläggning, max 9 höns per kvadratmeter vistelseyta (utrymme i flera plan).

Ekologisk äggproduktion "Ekologiska höns"

Hönsen går fritt inomhus i stallar. Beläggningen är låg, max 7 höns per kvadratmeter golvyta. I stallet har hönsen tillgång till rede, sittpinnar och minst en tredjedel av golvytan är ströbädd. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar, när vädret tillåter. Minst 85% av fodret är ekologiskt odlat.

Image

Spana också in: