Forumet - Fungerar samhället som det ser ut nu?

Fungerar samhället som det ser ut nu?

665 0 110
Tror ni att samhället som det ser ut nu, med fattigdom, brottslighet, antalet människor som inte klarar godkänt, och den stora mängden människor som slussas ut till ingenting - tror ni det samhället kommer kunna bibehållas som det ser ut idag, eller kommer det tvingas anpassa sig till den teknologiska utveckling vi haft idag med internet och dylikt?

Kommer 1984's nattväktarstat uppfyllas, eller kommer samhället bli friare än det är idag? Vad tror ni, och främst vad vill ni?

Spana också in:

Anarkandi:

Nej, samhället kommer behöva bli friare (Du röstade på detta alternativ)


Anarkandi:

Kommer 1984's nattväktarstat uppfyllas


att orwells 1984 skulle föreställa en nattväktarstat tycker jag låter lite underligt. snarare ett exempel på kapitalismen ultimata form, där liberalismen har fått ge vika till fascismen. visst är kapitalismen den ultimata kärnan, men det är knappast någon nattväktarstat...
Anarkandi:

Nej, samhället kommer behöva bli hårdare (Du röstade på detta alternativ)


Invandringen måste blåsas av, annars går Sverige under. Sen så måste marknaden släppas fri och statliga monopol avskaffas. Facket måste också bort, eftersom svensk arbetskraft blir allt mindre konkurrenskraftig.
Anarkandi:

Nej, samhället kommer behöva bli friare (Du röstade på detta alternativ)


Jag tycker att det behöver bli friare, men jag förespråkar inte anarkism av den enkla anledning att jag inte tror på det i stor skala. Det hade varit underbart, visst, men jag tror inte på det.

Men att vi skulle vara på väg mot en stat liknande den i 1984 tror jag inte heller på, jag tycker att det är en lite för drastisk slutsats. Men om USA och EU får fortsätta ta makt från omvärlden så kommer det bli hårdare, det är det inget snack om.
Anarkandi:

Anarki är oundvikligt. (Du röstade på detta alternativ)


Tror dock vi kommer se ett allt hårdare samhällsklimat framöver. Extremhögern ökar sin storlek och sitt inflytande i de flesta europeiska länder och allt mer auktoritära tendenser börjar adopteras av nationalstaterna. Hårdare klimat mot invandrare och asylsökande, mer kontroll och övervakning, ökande klassklyftor och nedmontering av den sociala tryggheten (aka mindre frihet för de flesta då friheten knyts mer och mer till din inkomst), osv. Men i slutändan kommer inte staten klara sig när bägaren rinner över och folket slår tillbaka. Jag tror att statens utrotande är oundvikligt då vi i historian alltid har strävat för mer frihet och självbestämmande.
Anarkandi:

Ja (Du röstade på detta alternativ)


Nu menar jag visserligen inom den närmsta framtiden (typ 100 år eller så), men jag antog ändå att det var det du syftade på.

Jag tror att folk för tillfället har det rätt kasst, men inte kasst nog för att göra någonting åt saken. Och så tror jag att det kommer att förbli över de kommande hundra åren. Knappast exakt som det är nu, men jag tror inte heller på att några enorma förändringar kommer att göras inom samhällets utformning.
Anarkandi:

Kommer 1984's nattväktarstat uppfyllas,


iosib:

att orwells 1984 skulle föreställa en nattväktarstat tycker jag låter lite underligt.


alter ego:

Pratar vi Thatcher och Reagan-perioderna nu? Eller menar du på fullt allvar att Orwells 1984-stat är en nattväktarstat?


Det har aldrig funnits en riktig eller fungerande nattväktarstat i sin fulla nyliberalska prakt i modern historia. Not ever ever ever! [no-no]