Forumet - 40 nya ord har tillkommit i svenska språket

40 nya ord har tillkommit i svenska språket

4974 1 40
Nedan följer de 40 nya orden som tillkommit i svenska språket sedan i fjol. Vad tycker ni om dem? Något som känns trist, asbra, onödigt, roligt? Berätta vilka som är era favoritord och vilka ni absolut inte tänker använda!

attefallshus – liten bygglovsfri byggnad som får användas som bostad.
blåbrun – ökad användning: färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier.
cisperson – ökad användning: person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln.
digital valuta – ökad användning: valuta som skapas och lagras elektroniskt.
en – ökad användning: alternativform till det generiska pronomenet man.
fotobomba – ökad användning: medvetet eller omedvetet hoppa in i bild eller på annat sätt sabotera när någon fotograferar.
frisparkssprej – ökad användning: vit sprejfärg som används vid frisparkar i fotboll för att markera var bollen ska ligga och var försvarsmuren ska stå.
genusbudgetering – ökad användning: budgetprocess med ett integrerat genusperspektiv på alla nivåer, bland annat utvärdering av budgetens effekter ur ett genusperspektiv och konkreta åtgärder för att främja jämställdhet.
gurlesk – ökad användning: feministisk strömning med inslag av både gullighet och groteska element.
gäri – ökad användning: tjej.
icke-binär –person som inte passar in i tvåkönsnormen.
kippavandring – ökad användning: manifestation där deltagarna bär kalott för att visa solidaritet med judar och protestera mot antisemitism.
klickfiske – ökad användning: användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick.
kringis – ökad användning: anställningsförmån där anställda får hjälp med det "runt omkring", som tar tid från jobbet och fritiden.
krislåda – ökad användning: låda som innehåller saker en person behöver för överlevnad vid en kris.
kärrtorpa – göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld.
köttnorm – ökad användning: normen att äta kött.
matnationalism – ökad användning: föreställning om att mat producerad i det egna landet alltid är bättre än importerad mat, till exempel ur miljö- eller djurskyddssynpunkt.
mellanförskap – ökad användning: upplevelse av att inte helt tillhöra någon samhällsgemenskap.
mobilzombie – ökad användning: person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring.
nerväxt – ökad användning: politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå.
nettokrati – föreslaget valsystem där varje väljare får en positiv och en negativ röst och därmed inte bara kan rösta för ett parti, utan även mot ett parti.
normcore – alldaglighet som stilfilosofi.
parkera bussen – ökad användning: spela defensivt med nästan hela laget för att försvara det egna målet.
plastbanta – ökad användning: minska mängden plast i sin omgivning för att undvika giftiga kemikalier.
pultvätta – rensa ett dokument från personuppgifter.
rasifierad – ökad användning: person som, på grund av sitt utseende, blir tillskriven en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den.
ryggprotest – ökad användning: manifestation där deltagarna visar sitt missnöje genom att vända ryggen mot till exempel en talande politiker.
rödgrönrosa – färgbeteckning för politiska samarbeten mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och ibland Vänsterpartiet.
sekelsiffror – ökad användning: två siffror som anger födelsesekel före personnumret.
selfiepinne – stativ i form av en armförlängning som används för att ta självporträtt.
sms-anställning – ökad användning: timanställning eller kort vikariat som erbjuds genom sms från arbetsgivaren.
spoilervarning – ökad användning: varning som uppmärksammar mottagaren på att innehåll i exempelvis en bok, en film eller ett tv-program kommer att avslöjas, på ett sätt som riskerar att förstöra upplevelsen för den som inte läst eller sett det som avhandlas.
trafikmaktordning – ökad användning: hierarki som speglar samhällets prioritering av trafikslag.
tvodd – poddsändning med rörlig bild.
tvåkönsnorm – ökad användning: samhällelig konvention som delar in mänskligheten i könen man och kvinna.
usie – självporträtt med kändis eller annan person.
virtuell våldtäkt – ökad användning: sexuellt övergrepp där någon på distans tvingar en person att utföra sexuella handlingar framför en kamera.
yoloa – ökad användning: leva livet som om varje ögonblick vore det sista, fånga dagen.
åsiktskorridor – ökad användning: metafor för gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten.

Har ni använt några av dessa ord under året som gått?

Spana också in: