Forumet - Gå på gymnasium i Norge

Gå på gymnasium i Norge

4462 0 14
Hejsan, jag är intresserad av att byta gymnasium och plugga i Norge istället. Och de jag är fundersam över är hur kraven är, då tänker jag grundämnen och så, vi säger att jag vill gå en samhällsinriktning, måste jag spendera ytterligare ett år och kanske läsa in massa grundämnen och så där då? Jag vill alltså inte bli en utbytesstudent, jag planerar att flytta helt och hållet och bo där istället.

Sen är jag lite fundersam över de här med studentlägenheter, hur mycket kostar de och bo i en sån? Finns de inte nått sätt att staten hjälper och betala osv. eftersom jag kommer inte riktigt ha nått ställe och bo på där.

MVH/ Andreas
Lakritzc:

Har vänner och familj där uppe, plus att jag älskar stället, dess värre vad jag tycker jag inte samma om där jag bor nu...


De har inte möjlighet att hjälpa dig med det här praktiska du talar om, exempelvis bostaden? För övrigt misstänker jag att studentlägenheter överlag är avsedda för studenter, alltså personer som läser vid universitet och högskola.

Det jag skulle "oroa" mig mest för är huruvida det ens är möjligt för dig att läsa gymnasiet i Norge och vem som skulle finansiera dina studier där. Du måste nog ha ytterst särskilda skäl för att din hemkommun i Sverige - som betalar dina svenska gymnasiestudier - skall betala motsvarande utbildning i Norge och jag ser inte något direkt skäl till varför Norge skulle vilja vara villigt att finansiera dem heller.

Jag vet inte vart någonstans du bör vända dig, möjligen kan din studievägledare på din nuvarande skola svara på vissa frågor, alternativt hänvisa dig vidare.

Spana också in:

Irrelevante:

skall betala motsvarande utbildning i Norge och jag ser inte något direkt skäl till varför Norge skulle vilja vara villigt att finansiera dem heller.


Öh, för att han då skulle bli norsk medborgare?

Är ju knappast något ovanligt att folk flyttar mellan nationsgränserna under sin studietid.
Irrelevante:

Skulle trådskaparen bli norsk medborgare per automatik bara för att han förlägger sina gymnasiestudier till Norge?


Har läst på mig lite nu.

När jag söker skola i Norge och går där, blir jag folkbokförd i Norge, och på så pass får jag gå i skola där. Och eftersom Norge är underbefolkat är de konstant jakt på elever, för att skolan ska kunna överleva, så man får många förmåner, till exempel dem betalar eventuella studielägenheter för att eleven ska kunna bo och gå i skolan. Sen rätt höga studiebidrag. De är en fördel att gå i skolan i Norge både ekonomiskt och för klokt tänkande.

Jag tror de enda som behövs är ens förälders godkännande med tanke på att när föräldern är bokförd i sverige och ungen i norge så tappar föräldern en viss del av vårdnaden och staten står för eventuella vårdnadskostnader.
Lakritzc:

Hejsan, jag är intresserad av att byta gymnasium och plugga i Norge istället. Och de jag är fundersam över är hur kraven är, då tänker jag grundämnen och så, vi säger att jag vill gå en samhällsinriktning,


Som svensk har du samme rettigheter til å gå på nrosk gymnasieskole som en nrodmann. ( og motsatt, vi har samme retter i sverige). Du ansöker til norsk gymnasieskole.

Du har altså både upphållstillstånd og rätt til å bli antagen på norsk gymnasieskola i Norge som svensk. Ansökningstiden i Norge er 1 mars. Ta kontakt med inntakskontoret (intagningskansliet) i den norske kommunen allerede nå. Søk etter inntakskontor på google. Ring eller send e-mail. +47 og tlf nummer.

Tror ikke du behøver folkebokføre deg i Norge om du går på skole der, ettersom du har rett til å bo der anyway. Men du kan jo.

http://www.vilbli.no kan du lese mer om gymnasieskolen (videregående skole) i Norge. Samhällsprogrammet heter Studiespesialiserende/almenn i Norge. Og om du har gått Åk1 samhäll i Sverige kan det være mulig å søke direkte til VG2 (Åk2) i Norge tror jeg. Prat med inntakskontoret om hva som er best! Skolen er byggd opp på omtrent samme sett. Man velger inriktning på VG2 i Norge, slik som i Sverige.

Send PM om du har spørsmål/frågor!