Forumet - Gå ut med IG i matte

Gå ut med IG i matte

3087 0 34
Jag tar studenten om två veckor och betygen sätts imorgon, och det är så att jag missade Ma-NP och har därför chans att göra det på onsdag - MEN.. jag kommer få IG och får jag IG på NP så får jag det i betyget.

Hur påverkar detta mig när jag vill söka vidare?
Kan jag läsa upp kursen till hösten utan att det syns att jag fått underkänt i det en gång tidigare?

Med andra ord, spelar det någon roll om jag går ut med ett IG om jag ändå läser upp det, och om jag inte läser upp det, betyder det att ajg har för lite poäng när jag ska söka högskola? (Vill bli arkitekt, tandläkare, ingenjör eller ngt åt det hållet)

OBS! Har inte svårt för matte, har bara inte orkat hänga med i slutet av kursen, så nu känner jag att jag inte hinner läsa upp allt på 2 dagar.
HJÄLP! :)

Spana också in:

Pickaboo:

Är inte säker, däremot hamnar man i ett annat urval ifall man väljer att läsa upp betyget på komvux. Eller var det den möjligheten man tog bort?


Nej, är inte heller säker men har för mig att det är så. Jag valde i alla fall bort möjligheten att tenta upp bland annat på grund av att jag hade fått för mig att det var så.

Däremot hamnar du definitivt i en annan urvalsgrupp efter komvux. Dock läste jag någon artikel som visade att till vissa utbildningar hade det varit enklare att komma in genom komvuxgruppen då den bestod av betydligt färre sökande.
Horrorshow:

Dock läste jag någon artikel som visade att till vissa utbildningar hade det varit enklare att komma in genom komvuxgruppen då den bestod av betydligt färre sökande.


Förut kunde man ju läsa på komvux hur länge som helst och ändå hamna i samma urvalsgrupp som de som gått direkt ur gymnasiet. Det var något som störde mig djupt.
Självklart finns möjligheten att läsa upp på komvux, MEN.. om jag söker till exempelvis arkitekt, och platsen är mellan mig och en annan. Den ena personen fick G i ma-E på gymnasiet medan jag var tvungen att läsa upp det på komvux för att få G. Får den personen platsen då?

Grejen är den att jag har varit på alla lektioner, varit ambitiös och gjort mitt bästa. Sedan har läraren haft en väldigt dåligt upplägg av kursen och endast gett oss ETT HEMPROV, och då fick vi veta några veckor innan NP att han endast ska gå på NP-resultatet. På skolverket står det att man INTE får använda NP som ett examensprov.

Läraren har även inte tagit sig tid att rätta hemproven, och jag spikade fan det?!
Ska jag som elev ta den smällen även om jag gjort allt jag KUNNAT under terminen. Jag kan ha en dålig dag på NP, och då ryker mitt betyg. Detta är helt sjuuukt!

Någon som vet 100% säkert hur det funkar med att läsa upp ett ämne? Helst vill jag ju få G, men känns fan omöjligt just nu. Har en dag att läsa in E-kursen och kirra Nationella = fail.
Pickaboo:

Förut kunde man ju läsa på komvux hur länge som helst och ändå hamna i samma urvalsgrupp som de som gått direkt ur gymnasiet. Det var något som störde mig djupt.


ja, för förmåga till vidare studier och yrkesutövning är, tvärtemot vad många tror, inte alls beroende av kunskaper. det är helt avhängigt hur personen i fråga bedömdes av olika lärare i åldern 16-18 år, och prov på visade kunskaper vid ett senare tillfälle är i själva verket fullständigt irrelevanta.
Pickaboo:

Vad fan svamlar du om? Det går fortfarande att läsa på komvux, man hamnar bara i en annan urvalsgrupp. Det är både logiskt och rättvist.


vad har rättvisa med något att göra? om man nödvändigtvis ska bedöma kunskaper genom betyg, och ha dessa kunskaper som avgörande faktor för huruvida någon får gå utbildningen eller inte, så ska man även bedöma kunskaper. ser du någon anledning till att blanda in när dessa kunskaper lärdes in?
p4nik:

Egentligen BORDE jag få G i kursen, men eftersom vår lärare la upp kursen på ett DÅLIGT sätt så får JAG ta smällen, och därmed hamna i en sämre urvalsgrupp?


Jag skrev att jag tror att det är så, om du väljer att läsa upp betyg på komvux.

Och om det nu är så otroligt fasansfullt som du beskriver så kanske du borde prata med någon annan lärare eller rektorn.