Forumet - Gällande praktik

Gällande praktik

1351 0 2
Jag är en tjej på 23 år. Jag har bara praktiserat, dvs jag har aldrig haft ett riktigt jobb. Men trots det så har jag väldigt dåliga erfarenheter från mina praktiker. Det som inte fungerade, var bland annat kommunikationen & att jag inte fick möjligheten till att lära mig om själva yrket. Det var mycket att de både hade för höga krav men även för låga krav, vilket ledde till att jag aldrig lärde mig något. Jag vill veta mer om detta är normalt, att det är såhär gällande praktikplatser, att handledare inte gör någonting för att praktikanten ska utvecklas, eller att handledaren helt enkelt inte lär ut om jobbet? Hur ska man då kunna få ett jobb om man inte får en möjlighet till att lära sig? Hur kan man då få erfarenhet? När bara tusentals jobb kräver erfarenhet, men inte har tid för att lära ut till praktikanten. Hur fan går det ihop?

Jag har haft ca 5 praktikplatser, varav bara 1 av dem var bra. Mestadels var fritidsverksamheter, då jag bland annat fick lära mig att pyssla och lärde mig inget om själva ledarskapet/vara en fritidsledare/fritidspedagog. Jag fick inte vara med på de moment som innebar att leda barnen, i olika sociala sammanhang, dvs leka, ha samlingar eller ha hand om mellanmål. Jag fick inte göra det, för att han som jobbade där tyckte jag skulle vara med handledaren och pyssla, men jag hade gått barn och fritdslinjen, jag ville bli fritidsledare. Jag vill inte lära mig att bara pyssla, för det är en sån liten del av hela fritidsyrket. Lite såhär var det på de flesta praktikplatser, att jag inte fick lära mig om det jag ville lära mig om och även sådant som jag har rätt till att få lära mig, för att kunna få ett jobb. 

Så min fråga är, hur man ska kunna få ett jobb när praktikplatserna inte hjälper en att utvecklas, samt lära ut om själva yrket, hur ska man då kunna få erfarenhet? Låter väldigt konstigt..

jossie94: Det som inte fungerade, var bland annat kommunikationen & att jag inte fick möjligheten till att lära mig om själva yrket.
Känner igen mig i detta. På de dåliga praktikplatser jag haft har arbetsgivaren mest varit ute efter gratisarbete utan att lära upp någon.

jossie94: Så min fråga är, hur man ska kunna få ett jobb när praktikplatserna inte hjälper en att utvecklas, samt lära ut om själva yrket, hur ska man då kunna få erfarenhet? Låter väldigt konstigt..
Man får satsa på utbildning och ens egen personlighet, och skicka gärna spontanansökningar. Kontakter hjälper mycket.

Men ja, det är svårt när man behöver erfarenhet för att få erfarenhet.

major:
Känner igen mig i detta. På de dåliga praktikplatser jag haft har arbetsgivaren mest varit ute efter gratisarbete utan att lära upp någon.

Man får satsa på utbildning och ens egen personlighet, och skicka gärna spontanansökningar. Kontakter hjälper mycket.

Men ja, det är svårt när man behöver erfarenhet för att få erfarenhet.
Precis! Jag fick en praktik som jag trodde jag skulle få, då jag var på möte och allt kändes bra. jag har ju en diagnos som gör att jag har vissa svårigheter som alla kan ha, oavsett diagnos elelr inte. Men efter mötet så får jag reda på att jag inte får praktiken för att de inte har den tiden att lära ut, det var bara det hon sa att hon var bra på att handleda och de tog in olika sorters diagnoser, men i slutändan, så gällde inte det hon hade sagt, så därför fick inte jag praktisera där.