Forumet - Gammal hårddisk kopplad via kabinett till en annan dator

Gammal hårddisk kopplad via kabinett till en annan dator

662 0 1
Hej!

Jag hade en Compaq Presario 2100 en gång i tiden (antikt, jag vet!). Med tiden försämrades strömförsörjningen till moderkortet från eluttaget. Första gången detta skedde fick jag garanti (2-årsregeln i konsumentlagen). Något er senare inträffade samma grej och datorn dog.

Jag hann rädda över det allra viktigaste (tyckte jag då) från hårddisken till skivor, och så var det inte mer med det. Jag sparade datorn i fall jag någon gång kunde rädda det sista.

Detta var eh... fem, sex år sen?

Datorn har legat avstängd sen dess. Men nu i dagarna fickjag fnatt, googlade lite efter hur man kanske kunde rädda filer från hårddisken, och stack till köpcentret. Med lite finurlighet lärde jag mig att min gamla compaqs hårddisk var IDE 2,5 tum.

Jag köpte ett billigt kabinett från Kjell och Co.

När jag kom hem öppnade jag upp min gamla compaq, tog ut hårddisken och satte in den i kabinettet och försökte koppla in den.

Vad som skedde:

1. På min stationära dator (HP, WinXP) syntes kabinettet först som disk. Den fick alltså en bokstav, tror det i detta fall blev "G:". Dock kunde jag inte accessa nånting. Tänkte att det hade med drivrutiner att göra, så jag kopplade ur allting (säker borttagning).

2.Försökte mig på min nuvarande laptop (HP, Win7) och datorn hittade ingenting. Samma sak på den stationära.

3. Kabinettet dyker upp som "masslagringsenhet" här och där, men kan inte alls accessa den.

4. Pappa rekommenderade att jag skulle gå via "Datorhantering" och "Diskhanteraren" för att se om disken fanns där. Det gjorde den som "okänd disk". Den ville automatiskt initiera hela disken. Dum som jag är (inser jag nu) tryckte jag "ja". Däremot kunde ingen initiering sättas i gång. "Enheten är inte klar" stod det.

Jag googlar lite och ser att initiering betyder "formatera + installera" vilket nu gör mig rädd. Jag hoppas jag inte har formaterat hårddisken. Poängen med att rädda data vore ju ganska så meningslös då.

Men hur gör man för att få datorn att ens hitta disken? Arghhhh.

Är det Kjells billiga skit som jag borde byta ut? är det drivrutiner? Eller är, Gud förbjude, hårddisken helt kaputt att jag måste lämna in den för obduktion?