Forumet - Går det att förhindra en skolmassaker?

Går det att förhindra en skolmassaker?

1278 1 12
Idag har det hänt ännu en skolmassaker. En kille i svärd ger sig in i en skola i Trollhättan och går loss med ett svärd. En dödad, flera elever inkl en lärare skadade och gärningsmannen skjuten av polisen, dock ej dödad.

Frågan är - går det att förhindra att liknande händelser sker?

Ska inte skolan liksom våra hem vara den tryggaste av alla platser?

Expressen: Fem skadade efter svärdattack på skola

Aftonbladet: En död – flera skadade efter skolattack i Trollhättan

SVT: Skolattack i Trollhättan - Knivattack på skola i Trollhättan

OBS! Samtliga länkar upplagda kl 12.06 varför situationen kan förändras under eftermiddagen. OBS!

Spana också in:

Naturligtvis går det att stoppa terrorism, massmord och liknande vansinnesdåd men det kräver sina politiska åtgärder.

Utanförskapet måste försvinna, samhället måste bli mer sammanhållet, politiken måste sluta spä på konflikter mellan grupper och människor och vi måste se till att farliga och kriminella människor håller sig borta från det svenska samhället.

Niklas: Naturligtvis går det att stoppa terrorism, massmord och liknande vansinnesdåd men det kräver sina politiska åtgärder.
Att helt stoppa det är nog dessvärre inte så lätt.

Niklas: Utanförskapet måste försvinna, samhället måste bli mer sammanhållet, politiken måste sluta spä på konflikter mellan grupper och människor och vi måste se till att farliga och kriminella människor håller sig borta från det svenska samhället.
Bevisligen räcker det inte med en restriktiv vapenlag eftersom både köksknivar och svärd används. Men självklart i ett tryggt samhälle med lugna och psykiskt stabila medborgare ska inte detta kunna hända.
Dessutom underlättas ju friden i samhället av att det i många fall är ej "kända" brottslingar som begår dessa brott utan av sådana individer som är okända av polisen.
Indirekt kanske det går ja. Att skydda en skola från en massaker i något slags befästningsbemärkelse ger nog inte så mycket, men jag tror inte att man är helt fel ute om man hävdar att skolmassakrer är en produkt av kultur och samhälle i övrigt. När ett USA kan vara så överrepresenterat tex.
Delar från ett inlägg jag skrev tidigare:

[problemet] är inte invandringen, det är inte våldsromantiska spel, det handlar om att unga män inte ges utrymme eller social acceptans att tala ut om sina problem.
Som moderator på ett ungdomsforum kommer jag ofta i kontakt med unga killar som mår dåligt och i flera av de fallen har de uttryckt hot om våld (fysiskt, psykiskt, sexuellt). Att inte känna sig sedd av sina medmänniskor kan leda till desperation. Desperation kan leda till en tragedi.

Vi behöver se de här unga männen tidigt. Sjukt tidigt. Lära oss varningssignalerna. Inkludera de som är ensamma. Alla kan göra någonting: Snacka lite med personen som inte ser ut att ha någon att prata med. Le vänligt. Bjud in människorna ni inte vanligtvis pratar med på saker ni ska göra. Utöka era sociala grupper. Se till att ingen lämnas utanför, oavsett om det här gäller skolan eller din arbetsplats.

Desperation, depression och aggression har ingen hudfärg. Inget kön. Ingen religion. Låt debatten handla om att ge utrymme för alla. Inte att inskränka utrymmet för de redan utsatta.


Efter en rätt intensiv debatt med en person på facebook vill jag också tillägga att detta rör sig om våldsdåd överlag och inte specifikt de med politiska och religiösa motiv, men att även den sortens våldsförövare bör fångas upp i tid och få stöd. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att se våra medmänniskor. 
Ja, med förebyggande sociala reformer under väldigt lång tid. Det är jättelätt för någon att bli utstött trots allt. 

Fokus bör ligga på att skydda samhället genom att se till att människor är psykiskt stabila snarare än att straffa de individer som råkar må dåligt. Medel skall givetvis se till så att de psykiskt instabila ej kan orsaka skador i någon större omfattning, men största fokus bör ligga på förebyggandet av våldet.